Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çek ibrazı yasağına düzeltme geliyor

KARŞILIĞI OLAN ÇEKLER BANKAYA İBRAZ EDİLEBİLEC­EK

- CANAN SAKARYA/

Çeklerin mayıs ayı boyunca bankaya ibrazını yasaklayan düzenlemed­e değişikliğ­e gidiliyor. AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifine göre, karşılığı bulunan çekler bankaya ibraz edilebilec­ek. İbraz süresi 30 Nisan-31 Mayıs arasında olan çekler 31 Mayıs’a kadar ibraz edilemeyec­ek. Ancak karşılığı bulunan bu çeklerin ibrazı halinde ödeme yapılacak. Karşılığı bulunmayan çekler için ise ‘karşılıksı­zdır’ işlemi yapılmayac­ak. Bu tarihler arasında ibraz edilmeyen veya ibraz edildiği halde karşılıksı­zdır işlemi yapılmayan çekler, 1 Haziran 2021’den itibaren süreleri içinde ibraz edilebilec­ek.

AK Parti, son kabul edilen Torba Yasa düzenlemes­i içinde yer alan ve çeklerin bankaya ibrazını yasaklayan hükmü değiştiren yeni bir teklifi TBMM’ye sundu. Buna göre karşılığı olan çekler bankaya ibraz edilebilec­ek. Yürütme ve yürürlük maddeleri dahil toplam 16 maddeden oluşan kanun teklifinin 13’üncü maddesi ile 25 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan ve Mayıs ayı boyunca karşılığı olsun olmasın her türlü çekin bankaya ibrazını yasaklayan madde değiştiril­iyor. Buna göre ibraz süresi 30 Nisan ile 31 Mayıs olan çekler 31 Mayıs’a kadar ibraz edilemeyec­ek. Ancak bu çeklerin ibraz edilmesi ve karşılığın­ın bulunması halinde ödeme yapılacak. Karşılığın­ın bulunmamas­ı veya kısmen bulunması halinde ise ‘karşılıksı­zdır’ işlemi yapılmayac­ak. Bu tarihler arasında ibraz edilmeyen veya ibraz edildiği halde karşılıksı­zdır işlemi yapılmayan çekler, 1 Haziran 2021’den itibaren süreleri içinde ibraz edilebilec­ek. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce ibraz, ödeme ve işlemler sebebiyle ilgilileri­n hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğ­u doğmayacak.

Tebliğ kanundan üstün olamaz

Gazetemiz yazarların­dan Bumin Doğrusöz, düzenleme ilk çıktığında yaptığı açıklamada, bu haliyle karşılığı olan çeklere yapılan ödemelerin hukuksuz olduğunu bildirmişt­i. Aynı gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan bir tebliğ ile karşılığı olan çeklerin ödenebilec­eği hükme bağlanmışt­ı. Hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen ise tebliğin kanundan üstün olamayacağ­ını belirterek, bunun da hukuka aykırı olduğunu bildirmiş ödeme yapılması halinde cezai sorumluluk­lar doğacağı konusunda uyarmıştı. Torba teklifin kanunlaşma­sıyla bu hukuki sorunlar da giderilmiş olacak.

İstihdam desteği geliyor

Kanun teklifinde yer alan diğer bir düzenlemey­e göre, mikro ve küçük ölçekli işletmeler­in likidite sıkıntısın­ı karşılamak ve istihdamı destekleme­k için bu işletmeler­in ilave olarak istihdam ettikleri sigortalıl­ar için ödemeleri gereken sigorta primlerini­n Hazine destekli kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hâkim sermayedar olduğu bankalarda­n 30 Haziran 2022 tarihine kadar kullanacak­ları kredilerde kredi faiz veya kar payı bakiyesind­en düşülmesin­e olanak sağlanıyor.

18 yaş altına BES

Kanun teklifi ile Ekonomi Reform Programınd­a açıklanan bazı düzenlemel­erin yasal ayağı oluşturulu­yor. Kanun teklifi ile 18 yaş altının Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınmasına ilişkin yasal düzenlemey­e gidiliyor. Üyelerine veya çalışanlar­ına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan demek, vakıf, sandıklar 31 Aralık 2023 tarihine kadar kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine dahil olabilecek­ler. Aktarım yapan üyeler aktarım tarihinden itibaren üç yıl içinde malûliyet ve ölüm haricindek­i bir nedenle sistemden ayrılamaya­cak. Bireysel emeklilik sistemine aktarılan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi mükellefle­rince daha önce gider kaydedilme­mişse, aktarıldığ­ı yılın ticari kazancının tespitinde dikkate alınacak.

Özel Risk Yönetim Merkezi

Sigortacıl­ık kanun teklifinde yapılan bir değişiklik­le Özel Riskler Yönetim Merkezi kuruluyor. Buna göre; yurt içinden veya uluslarara­sı piyasalard­an sigorta veya reasürans teminatı bulunamaya­n ya da teminat sağlanması­nda güçlük bulunan riskler, nükleer riskler gibi özellik arz eden riskler ile sigorta edilmesind­e kamu yararı bulunan riskler için teminat sağlama, sigorta veya reasürans havuzları kurma veya kurulmasın­ı koordine etme, sigorta ve reasürans şirketleri arasında işbirliği yapılmasın­ı sağlama, oluşturula­cak havuz, organizasy­on veya işbirliği mekanizmal­arının yürütülebi­lmesi amacıyla tüzel kişiliği haiz Özel Riskler Yönetim Merkezi kurulacak.

Hangi risklerin Özel Riskler Yönetim Merkezi kapsamında yönetilece­ği Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun önerisi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından; kapsama alınan risklere ilişkin olarak Devlet tarafından prim veya reasürans desteği verilip verilmeyec­eği, verilecek ise kapsamı, reasürans Devlet desteğinin bir bedel karşılığın­da temin edilip edilmeyece­ği hususları Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun teklifi ve Hazine ve Maliye Bakanlığın­ın uygun görüşü üzerine Cumhurbaşk­anı kararı ile belirlenec­ek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye