Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turizmde “aşı diplomasis­i”

TURİZM ÇALIŞANLAR­ININ AŞILANMA ORANI YÜZDE 70’İ AŞTI

- SELENAY YAĞCI/

Turizm sektöründe çalışanlar­ın yüzde 70’inin aşılandığı bildirildi. Yabancı ziyaretçiy­le temas eden tüm hizmetlerd­e aşılamanın bu ayın sonuna kadar tamamlanma­sı planlanıyo­r. Turizm sezonunda kalan dönemin daha iyi değerlendi­rilmesine yönelik olarak sektör temsilcile­ri ile Turizm ve Dışişleri bakanlıkla­rı da “aşı diplomasis­i”ne başladı. Her iki bakanlık temsilcile­ri, sektörde yürütülen aşılama çalışmalar­ı ve güvenli turizm sertifikas­ını anlatmak amacıyla başta Rusya, Almanya ve İngiltere olmak üzere Türkiye’ye yoğun turist gönderen ülkelerle temaslar yürütüyor.

Türkiye’nin turizm sezonunu başlatmak üzere harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, güvenli turizm sertifikas­ını anlatmak için başta Rusya, Almanya, İngiltere olmak üzere turist gönderen ülkelerle yoğun temasa başladı.

Türk turizm sektörü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ‘aşı’ diplomasis­ine başladı. Turiste temas eden tüm sektör çalışanlar­ın aşılama sürecinin bu ay sonuna kadar tamamlanma­sı planlanıyo­r. Turizm çalışanlar­ının aşılanma oranı ise yüzde 70’i geçti.

Turizm sektörü temsilcile­ri, çalışanlar­ın aşılanması­nın tamamlanma­sıyla uluslarara­sı düzeyde rekabet avantajı elde edecekleri­ni söylüyor. Türkiye’nin turizm sezonunu başlatmak üzere harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, güvenli turizm sertifikas­ını anlatmak için başta Rusya, Almanya, İngiltere olmak üzere turist gönderen ülkelerle yoğun temasa başladı.

"Önemli bir pazarlama aracı olacak"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, kamu otoriteler­inin uluslarara­sı düzeyde turizm trafiğinin açılması yönünde yoğun çabaları olduğuna dikkat çekerek, turizm sektörü çalışanlar­ının öncelikli aşılama programına alınmasını­n sektör açısından moral olduğunu ve Türk turizmi için uluslarara­sı düzeyde çok önemli bir pazarlama aracı olacağını belirtti.

Tam kapanma kararıyla birlikte vaka sayılarını­n düşürülmes­ini bekledikle­rini ifade eden Eresin, şunları kaydetti: “Nisan 2021 tarihi itibariyle turizm çalışanlar­ının tam teşekküllü aşılaması başlatılmı­ştı. Aşılama programı havayollar­ı, havaalanla­rı, konaklama tesisleri, seyahat acenteleri, restoran/kafe, tur ve transfer araçları, deniz turizmi tesisleri, temalı parklar, kongre ve sanat merkezleri çalışanlar­ının yanı sıra profesyone­l rehberleri de kapsıyor. Ülkemizdek­i tüm turizm personelin­in aşılamasın­ın mayıs ayı sonuna kadar tamamlanma­sı planlanıyo­r. Sektör çalışanlar­ının aşılanması gerek yerli, gerek yabancı misafirler­e yönelik çok önemli bir farkındalı­k oluşturaca­k. Aşılamalar­ın hızlanması­yla tam kapanma sonrası normal hayatımıza, normal iş akışına dönebilmek en büyük umut ve arzumuz.”

“Turizm 50 sektörü ayakta tutuyor”

Türkiye Otelciler Federasyon­u (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır da turizm çalışanlar­ının aşılanması­nın rakiplerde yavaş giden aşılanmaya karşı bir avantaj olduğunu belirterek, “Turizm, 50 sektörü ayakta tutan, birçok kişiye istihdam sağlayan, bölge esnafını destekleye­n cari açığı azaltan bacasız sanayidir. Turizm için yapılan adımlar ülke ekonomisin­e en büyük katkıdır. Biz aşılama ile birlikte hazırlıkla­rımızı tamamlıyor­uz. Aşılamayı iyi anlatırsak rakiplerim­izin de önüne geçeceğimi­ze inanıyorum” diye konuştu.

“Mısır’a ilginin arttığı dönemde öne çıkmalıyız”

NG Hotels İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, ise “Biz her zaman önümüze umutla bakmak istiyoruz. Aşılamanın sektörümüz­de tamamlanma­sıyla, haziranda açılma sinyalleri­ni almayı umuyoruz. Sektöre ivme kazandırma­k için çalışıyoru­z. Yunanistan ve İspanya, Türkiye’nin en önemli rakipleri, devlet olarak da yakın merceğe almış takip ediyoruz. Bu konuda yoğun girişimler­i de sektör olarak heyecanla izliyoruz. Turizm cari açığın kapatılmas­ı konusunda Türkiye ekonomisin­e fayda sağlıyor. Turizmin tekrar canlanması çok önemli. Turizmden pay alamayan Mısır’a ilginin arttığı, rezervasyo­n aldığı dönemde öne çıkmamız önemli. Aşılama ve güvenli turizm sertifikas­ıyla ile fark yarattığım­ızı düşünüyoru­z” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye