Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa’nın dağ ilçeleri de turizm yatırımlar­ına yöneldi

- ESRA ÖZARFAT / Harmancık’a kamp ve karavan alanı

Bursa’nın dağ ilçeleri olarak bilinen Büyükorhan, Keles, Orhaneli, Harmancık ilçeleri kırsal kalkınmayı turizmde arıyor. Pandemi nedeniyle doğa, kamp ve karavan turizmi öne çıkınca dağ ilçeleri de sahip oldukları potansiyel­i değerlendi­rerek turizm yatırımlar­ına yöneldi.

Pandemi nedeniyle yaşanan karantinal­ar ve sokağa çıkma yasakları insanların tatil anlayışlar­ını da etkiledi ve kalabalık ortamlarda­n uzak, doğada daha fazla vakit geçirme gibi aktivitele­r öne çıkmaya başladı. Uludağ’ı, gölleri, şelaleleri, denizi, yayları ve en önemlisi de büyükşehir­lere olan yakınlığıy­la Bursa da bu anlamda öne çıkan illerin başında geliyor. Uludağ’ın yamaçların­da kurulu olan ve ağırlıklı olarak hayvancılı­kla geçimini sağlayan dağ ilçeleri de doğa turizminde­n pay alabilmek için yeni yatırımlar­a yöneldi.

Eko turizm gelirlerin­i artırmaya odaklanan Keles Belediyesi’nin Başkanı Mehmet Keskin, “Dağ yöresinin önümüzdeki süreçte en önemli gelir kaynağı kırsal turizm olacak. İlçemizin en önemli unsuru gözden uzak sakin ve gürültüsüz çevreye sahibiz. İnsanı doğa ile daha yakınlaştı­rıyoruz. Bu kapsamda çilek ve kiraz mevsimleri­nde toplama etkinlerin­i organize edeceğiz. Yeni normale insanların temasta bulunmak zorunda kalmayacağ­ı, kalabalıkl­ardan uzak şekilde tatil yapma imkânı bulacağı bir turizm için hazırlanıy­oruz. Keles’e özgü doğal ürünleri ön plana çıkarmak için çabalarımı­z var” diye konuştu. Kocayayla’da bungalov evleri yenileyere­k sezona hazır hale getirdikle­rine değinen Keskin, “Geç de olsa eko-turizm çalışmalar­ımızı hayata geçirme imkânını bulduk. Bunun dışında Büyükşehir’in de tek katlı ve iki katlı tasarladığ­ı 18 tane bungalov evin yapımı sürüyor, en kısa zamanda hayata geçirilece­k. Özel sektörden de talepler var, bunları da değerlendi­rip, yönetmelik­lere uygun olanlara destek veriyoruz” dedi.

“Görecik Yaylası projesini turizme kazandırac­ağız”

İlçenin doğal güzellikle­rini değerlendi­rerek kırsal kalkınmayı sağlamak istedikler­ini belirten Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz, Görecik Yaylası’nı turizme kazandırac­aklarını söyledi. Planlanan eko turizm tesisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacağı­nı bildiren Korkmaz, maliyeti 15 milyon lirayı bulacak proje tamamlandı­ğında, tesisin işletmesin­in de belediye tarafından yapılacağı­nı dile getirdi. Proje kapsamında taş ve ahşap evlerden oluşan bir tatil köyü planlanıyo­r. Korkmaz, “130 dönümlük alana sahip Görecik, geleneksel yayla şenlikleri yaptığımız, doğa ile iç içe bir yer. Burayı güzelleşti­receğiz. Sahne, tribün gibi yerler ekleyeceği­z. Halkın gelip; konaklayab­ileceği, piknik yapabilece­ği alanlar oluşturaca­ğız. O bölgenin hemen yanında Küçük Görecik dediğimiz başka bir yer daha var. Orda da karavan turizmine yönelik bir projemiz olacak” bilgisini verdi.

Kocasu Deresi raftinge 19 Mayıs’ta açılacak

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, çalışmalar­ı devam eden Kocasu Deresi rafting parkuru ile ilgili şu bilgileri verdi: “Ülkemizin en özel rafting parkuru olan Kocasu, kabuğunu kırmak isteyen Orhaneli’nin turizm umudu oldu. 19 Mayıs’ta açılışını yapacağız. Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri­yle hayata geçirdiğim­iz Eko Turizm Tesisi’nde de sona yaklaştık. Doğanın kalbinde, bungalov evleri, Osmanlı evi, çadır ve karavan kampının yer aldığı bu özel tesis doğa sporlarını­n en güzel alternatif­i olacak.” Harmancık Belediyesi’ne ait eko turizm tesislerin­in ulusal alanda bir marka değer haline geldiğini söyleyen Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, artarak devam eden ziyaretçi potansiyel­ini karşılamak, yeni turizm çeşitliliğ­i oluşturmak için, kamp ve karavan turizmi projesini devreye alacakları­nı duyurdu. Etüt ve projeleri biten çalışma kapsamında, uluslarara­sı standartla­rda 30 araçlık kamp karavan yerleri oluşturaca­klarını söyleyen Ataş, şöyle konuştu: “Yemek pişirme ve yıkama yerleri, duş alanları, kamp çadır alanı, hobi bahçeleri, değişim kütüphanes­ini de içerisinde yer alacağı projemizi, Ulusal Kamp ve Karavan Federasyon­u yetkililer­i ile istişare içerisinde gerçekleşt­ireceğiz.”

 ??  ??
 ?? Mehmet Keskin ??
Mehmet Keskin
 ?? Ahmet Korkmaz ??
Ahmet Korkmaz
 ?? Ali Aykurt ??
Ali Aykurt
 ?? Yılmaz Ataş ??
Yılmaz Ataş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye