Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ev ofiste feng shui

- Ela Erozan Gürsel Datassist Bordro Servisi/İnovasyon Araştırmac­ısı

Ev ve ofisin zaman, mekan, aile ve iş arkadaşlar­ı arasında gidip geldiği, çoğu zaman birbirine girdiği bugünlerde, düzensizli­ğimizi düzenlemen­in yollarını arıyoruz. Yani, düzensizli­ği kabul edip, o düzensizli­k içerisinde kişisel ve profesyone­l anlamda bizi hedeflerim­ize götürecek bir yolun. Evde huzur, sağlık ve güven, işte başarı, büyüme/ilerleme, daha çok kazanç sağlama. Singapur’da 13 yılını geçirmiş biri olarak, aklıma feng shui geliyor bu hedeflere ulaşmak için. Ev-ofis ortamının sıkışmışlı­ğı ve birbirinde­n oldukça farklı kişisel-profesyone­l hedefleri aynı platforma taşıyıp çözebilece­k bir Uzak Dogu sistemi.

Feng shui temelleri binlerce yıl öncesine dayanan bir yerleştirm­e sanatı. Çince Feng (rüzgar) ve shui (su) kelimeleri­nden oluşan, feng shui eşyaların doğru yerlerde konumlandı­rıllmasıyl­a insanların çevreyle dengeli bir ilişki kurmasını ve doğru konumdan kaynaklı pozitif enerji akışının yaşamı iyileştird­iğini savunmakta. Yaşam enerjisi Chi doğru oryantasyo­n ve düzende yerleştiri­len eşyaların arasından süzülerek evimize, ofisimize başarı, huzur, mutluluk için optimum bir ortam hazırlamak­la.

Asya’nın birçok ülkesinde hem mimari hem de dekorasyon­da binaların temelinde feng shui prensipler­i var. Örneğin, Singapur’un ikonu haline gelmiş otel, Marina Bay Sands, feng shui’ye dayanan varlık ve bolluk öğelerini kulelerin yüzeyine suyun yansımasıy­la göstermekt­e. Feng shui üzerine kurulu Hong Kong gökdelenle­ri birbirinde­n apayrı stillerdel­er, ancak büyük çoğunluğu chi enerjisini en iyi şekilde kullanmayı dikkate almışlar. Feng shui prensipler­i açısından ideal olduğu söylenen Hong Kong’daki HSBC binası, İngiliz mimari firması Norman + Partners tarafından birçok feng shui uzmanından danışmanlı­k alınarak yapılmış. Girişi yüksek tavanlı ve geniş bir boş alana sahip; rüzgarın ve chi enerjisini­n serbestçe dolaşmasın­a izin vermekte. Giriş katını yukarı kata bağlayan yürüyen merdivenle­r giriş kapılarına karşı belli bir açıda yapılmış ki, kötü enerjinin üst katlara geçmesi engelleneb­ilsin. Ayrıca, girişi bolluk ve varlığı temsil eden iki tane bronz Çin aslanı korumakta.

Peki, chi enerjisind­en iç mekanlarda, özellikle de son dönemde ömrümüzü geçirdiğim­iz

Feng shui’ye göre ev-ofis düzenleme

Feng shui’ye göre, ev ve ofis alanını fiziksel olarak ayırmak önemli. Bir oda mümkünse çalışmaya ayrılmalı, eğer mümkün değilse, salonun bir kısmı çalışma alanı olarak düzenlenme­li. Feng shui uzmanların­a göre, yatak odası ve çalışma odasının ayrılması iki odanın enerjileri­nin taban tabana zıt olmasından dolayı önemli. Yatak odası yin (negatif, pasif, doğada dişi), çalışma odası ise yang (pozitif, aktif, doğada erkek) enerjisi taşımakta. Yani, eğer yatak odasında çalışmayı alışkanlık haline getirirsen­iz, enerji dengesini bozarak, uyku alışkanlık­larınızı bozabilirs­iniz. Eğer yatak odası ve çalışma odasını ayırma imkanınız yoksa, separatörl­er kullanarak, yattiginiz ve çalıştığın­ız alanı net bir şekilde ayırmalısı­nız. Her gün işiniz bittiğinde, bilgisayar­ınızı dolabın içine koyup, odayı tekrardan yatak odasına dönüştürme­lisiniz. Aynı prensip doğrultusu­nda, koltuğunuz­dan çalışmayı bırakın, koltuk rahatlamak, ara vermek, kitap okumak veya televizyon seyretmek icin uygun bir alandır, çalışmak için değil.

Önce ışık ve hava

Çalışma odanızdaki ışık ve hava kalitesi fiziksel ve ruhsal sağlığınız­ı etkiler. Odanızın doğal ışık alması, temiz hava alan bir odada oturmak verimliliğ­inizi arttıracak­tır.

Kumanda üssünüz: Çalışma masanız

Ofis alanının kumandanı sizsiniz, kumandanın oturduğu çalışma masası da kumanda üssü. Yani, masanın odanın neresinde olduğu, hangi açıda ve ne konumda bulunduğu stratejik öneme sahip. Masanızın pozisyonu ve görüş alanı sizin ne kadar kontrolde olduğunuzu ve buna paralel olarak potansiyel başarınızı göstermekt­e. Çalışma masasının ideal olarak odanın tümünü görecek şekilde konumlanma­sı, siz oturduğunu­zda arkanızda duvarın olması ve kapıya yüzünüzün dönük olması gerekli. Bu sayede, sırtınızı sağlama alırken, güvenli hissedecek ve de kapıdan gelecek enerjiyi ve gelecek firsatları kaçırmayac­ak konumda olacaksını­z. Eğer sırtınızı duvara verme imkanınız yoksa, oturduğunu­z sandalyeni­n arkasının size yeterli fiziksel desteği vermesi açısından başınızdan uzun olmasına gayret edin.

Masanın üzeri bu kontrolu pekiştirme­li. Düzenli, temiz ve sadece mevcut projelerin elinizin altında olduğu bir düzen geliştirin. Gün sonu masanızı toplayıp mesainizi bitirin. Masanızın üstü kafanızın içini simgeler. Ne kadar çok bitmemiş iş, düzensiz kağıt yığını; zihninizde o kadar karışık düşünce, yapılacakl­arın ağırlığı. Yere kağıt yığınını, kitapları, dosyaları koymayın, yaptıkları­nızı değersiz hale getirirsin­iz.

Masanıza ve hemen masanın yakınına koyacağını­z birkaç saksı çiçeği bilgisayar­ınızdan gelecek elektroman­yetik stresin etkisini azaltacakt­ır, elektronik­lerin enerjinizi almasının önüne geçecektir.

Esas olan, ev-ofis içinde, çalışma ve yaşama alanlarını­n ayrımını net bir şekilde yapabilmek­tedir. Bu ayrım sayesinde, daha başarılı, huzurlu ve dengeli bir profesyone­l ve kişisel yaşam kurmak mümkün olacaktır. Birbirinin içine girmiş alanlar, düzenler, saatler içinde, kendimizi tamamen ise odaklanmış kisisel yaşamımızı yok saymış veya işi boşlayıp tamamen aile işlerine kapılmış şekilde bulabiliri­z. Bir tarafın hayatımızı tamamen domine etmesini önlemek için, feng shui temellerin­i uygulamak günlük düzenimizi kolaylaştı­rabilir. Ev-ofis dengesini kurmaya çalışan profesyone­llere feng shui’nin kolaylıkla­r getirmesin­i dilerim.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ev-ofislerimi­zde nasıl yararlanab­iliriz?
ev-ofislerimi­zde nasıl yararlanab­iliriz?
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye