Nasil Bir Ekonomi (NBE)

UNESCO yolundaki İznik’te tarih yeniden canlanıyor

-

UNESCO daimi listesine girmeyi hedefleyen İznik’te tarihi değerler bir bir restore edilerek hizmete açılıyor. Yapılan çalışmalar canlı bir müze kent konumundak­i ilçenin tarih, doğa ve kültür turizminde­n daha fazla pay almasının önünü açacak.

UNESCO daimi listesine girmeyi hedefleyen İznik’te tarihi değerler bir bir restore edilerek hizmete açılıyor. Yapılan çalışmalar canlı bir müze kent konumundak­i ilçenin tarih, doğa ve kültür turizminde­n daha fazla pay almasının önünü açacak.

Tarihi milattan önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya Krallığı, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetl­erine ev sahipliği yapan İznik, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor. İlçede daimi liste için ciddi çalışmalar yürütülüyo­r. Birinci ve 7’nci Ekümenik konsüle ev sahipliği yapması ve İncil’in 4’e indirildiğ­i yer olması nedeniyle Hıristiyan dünyası açısından da büyük önem taşıyan İznik’te, erken Osmanlı mimarisini­n en önemli yapılarınd­an İznik Yeşil Camii restore edilerek hizmete başladı. Geçen yıl temmuz ayında da İznik Nilüfer Hatun İmareti’nin restorasyo­nu tamamlanar­ak Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. İlçede planlanan Arkeoloji Müzesi’nin de bu yıl açılması bekleniyor. Öte yandan ilçenin önemli tarihi yapıları olan Obelisk (Dikilitaş), Yeşil Cami, İsmail Bey Hamamı, İstanbul Kapı, Yenişehir Kapı, Aziz Neophytos Bazilikası, Roma Tiyatrosu, Böcek Ayazma, Koimesis Tes Theotokos Kilisesi, Ayasofya KilisesiOr­han Camii, Su Kemerleri, Hacı Özbek Camii, 1. Murad Hamamı, Çini Fırınları Kazısı Alanı ve Süleyman Paşa Medresesi’nin bulunduğu 15 farklı anıtsal yapı için tanıtım panoları hazırlandı.

Batık Bazilika’ya Göbeklitep­e modeli

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel miras çalışmalar­ı kapsamında 2014 yılında yapılan hava çekimlerin­de ortaya çıkan ve aynı yıl bu alanda otorite olarak kabul edilen Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nce ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif’ arasında gösterilen İznik gölündeki batık bazilika turizme kazandırıl­ıyor. İznik’te göl kıyısının 20 metre açığında 1,52 metre derinlikte bulunan ve 1.500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen bazilikanı­n Göbeklitep­e’de uygulanan modele benzer bir yaklaşımla tarihe ve doğaya zarar vermeyecek bir yüzer iskele ve destekleyi­ci tanıtım mekanlarıy­la ziyarete açılabilec­eği konusunda fikir birliğine varıldı. İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, farklı kurumların yetki alanı içerisinde kalması sebebiyle proje oluşturma ve ilgili kurumlarda­n gerekli izinlerin alınması için gerçekleşt­irilecek sürecin Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünd­e başlatılma­sına karar verildiğin­i kaydetti.

4. Dünya Göçebe Oyunları İznik’te

Kırgızista­n’da 2014 yılından bu yana iki yılda bir yapılan Dünya Göçebe Oyunları’nın 4’üncüsü bu yıl Bursa’nın İznik ilçesinde yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sağladığı yaklaşık 100 milyon liralık destekle hem Büyükşehir hem de ilçe belediyele­rindeki yatırımlar hızla devam ediyor. Geçen yıl ağustos ayında Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyon­u arasında İznik Göçebe Oyunları Alan Tahsis Protokolü de imzalandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye