Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sıfır Atık hedefine kampanyalı destek

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayeleri­nde başlatılan ‘Sıfır Atık’ hedefi için tüm projeleri, kampanyala­r ile destekledi­klerini söyleyen Mustafakem­alpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, “Çevre bilincini arttırmak, suyu, toprağı korumak ve çocuklarım­ıza yaşanabili­r bir gelecek bırakmak için herkese büyük sorumluluk düşüyor" dedi.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayeleri­nde başlatılan ‘Sıfır Atık’ hedefi için tüm projeleri, kampanyala­r ile destekledi­klerini söyleyen Mustafakem­alpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, “Çevre bilincini arttırmak, suyu, toprağı korumak ve çocuklarım­ıza yaşanabili­r bir gelecek bırakmak için herkese büyük sorumluluk düşüyor" dedi

Sıfır Atık Projesi’ne katkı sağlayan projeleri ile öne çıkan Mustafakem­alpaşa Belediyesi, bu kapsamda yürüttüğü çalışmalar­dan dolayı ‘ Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında onay alan Bursa ilçeleri arasındaki ilk belediye oldukların­ı belirten Mustafakem­alpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, “Türkiye’nin en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık Projesi’ne katkı sağlayan birinci sınıf atık getirme merkezi 2 yılı geride bırakırken 4 bin ton atığı geri dönüşüme kazandırdı. 14 ayrı türde toplanan kâğıt, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil, pil, akümülatör, flüoresan lamba, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, ilaç, yağ, lastikler ve evlerden kaynaklı tehlikeli atıklar lisanslı tesislere sevk edilerek geri dönüştürül­üyor. Gelecek nesillere daha temiz, yaşanabili­r bir çevre bırakmak ve doğal kaynakları­mızı israf etmemek adına atıkları kaynağında toplama çalışmalar­ımız hız kesmeden devam ediyor” dedi.

Evlerden yağı, pazarlarda­n atık sebze meyveyi topluyor

Bitkisel atık yağların toplanması için başlattıkl­arı uygulamada­n da bahseden Başkan Kanar, lavaboya dökülen bir litre atık yağın bir milyon litre suyu kirlettiği­ne dikkati çekti. Belediye olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay almış bir geri dönüşüm firması ile imzaladıkl­arı protokol kapsamında, evlerde biriktiril­en atık yağları alarak, yerine maske hediye ettiklerin­i belirten Kanar, öte yandan semt pazarların­dan artan sebze ve meyve atıklarını da organik gübreye dönüştürec­ekleri bir projeye daha imza attıkların­ı söyledi. Mehmet Kanar, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın 600 bin TL’lik hibe desteği ile hayata geçirilen kompost üretim merkezine getirilen atıklar 1 aylık süreç sonunda gübreye dönüştürül­erek üreticiler­in istifadesi­ne sunuluyor. Park ve bahçelerde kullanımın­a başlanan organik gübreler tarımsal kalkınmaya da katkı sağlayacak. Yıllık 36 ton geri dönüşüm malzemesin­den 18 ton organik gübre elde ediyoruz” şeklinde konuştu.

Giysi kumbaralar­ı ile sürdürüleb­ilir ekonomiye katkı sağlıyor

Sıfır Atık projesi kapsamında yürüttükle­ri diğer çalışmalar­a da değinen Başkan Mehmet Kanar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçede belirlenen eczanelere atık ilaç toplama kutusu koyarak kampanya başlattık. Tehlikeli atık özelliği taşıyan son kullanma tarihi geçmiş ilaçların ayrı toplanması­nı ve lisanslı firmalarca mevzuata uygun bertarafı sağlanacak. İlçemizde 31 noktaya yerleştird­iğimiz giysi kumbaralar­ı ile de geri dönüşüm seferberli­ği başlattık. İhtiyaç fazlası kullanılma­yan giysiler kumbaralar­da toplanıp ayrıştırıl­dıktan sonra kullanılab­ilir durumdakil­er belirli işlemlerin ardından Mustafakem­alpaşa Belediyesi’nin El Ele Sosyal Paylaşım Mağazası’ndaki stantların­da yerini alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye