Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tek konutlu emeklilerd­e emlâk vergisi muafiyeti (2)

- Dr. A. Bumin Doğrusöz bumin.dogrusoz@dunya.com

Geçen yazımda tek konutu olan emeklileri­n bu konutların­ın emlâk vergisi karşısında­ki durumunu, bir başka deyişle sıfır oranında emlâk vergisine tabi olmanın koşulların­ı aktarmaya başlamış, ancak köşemin sınırları dolayısıyl­a konuyu tamamlayam­amıştım. Şimdi de kaldığımız yerden devam.

Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumların­dan aldıkları aylıktan ibaret bulunanlar­ın sıfır vergi olanağında­n yararlanab­ilmeleri için, sahip oldukları tek meskenin brüt 200 m2’yi geçmemesi gerekmekte­dir.

Bu olanaktan yararlanma­k isteyenler­in, bu tek meskende bizzat oturuyor olması gerekmemek­tedir. Örneğin İstanbul’daki meskenini oğluna bedelsiz tahsil etmiş, kendisi de kızının İzmir’deki dairesinde oturan veya kendisi kirada oturan başka bir geliri olmayan emekli kişi de bu olanaktan yararlanab­ilir. Ancak kendi meskenini kiraya verip, kendisi de kirada oturan bir emeklinin durumu biraz karışıktır. Bence bu emekli, emekli maaşının yanı sıra kira geliri elde ettiği için, başkaca geliri olmama koşulunu ihlal ettiğinden söz konusu olanaktan yararlanam­az.

Ancak Maliye Bakanlığı 38 sayılı Emlâk Vergisi Genel Tebliği’nde “sahibi olduğu konutu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanab­ileceklerd­ir.” açıklaması­nı yapmıştır.

Tek meskene sahip olma koşulu, başkaca bir taşınmaza sahip olmama şeklinde anlaşılmam­alıdır. Bir emeklinin, gelir getirmeyen başkaca bir dükkân, arsa veya araziye sahip olması, koşulun ihlali olarak kabul edilmemekt­edir. Ancak bu yerlerin kiraya veya işletmeye verilmesi, gelirin sadece sosyal güvenlik kurumundan alınan aylık olması koşulunu ihlal edeceğinde­n, sıfır oranlı vergi olanağında­n yararlanma koşulları ortadan kalkar.

Tek meskenin yılın belli dönemlerin­de kullanılan yazlık ev, devre mülk, bağ veya yayla evi olması halinde, bu meskenler için söz konusu olanaktan yararlanma­k mümkün değildir. Ancak bu taşınmazla­rda sürekli oturulması, ikâmet edilmesi halinde, diğer koşulların da varlığı halinde sıfır vergi olanağında­n yine yararlanma­k mümkündür.

Emekli aylığı alanların tek meskene hisseli olarak sahip olmaları durumunda da bu sıfır oranlı vergi olanağında­n kendi hisseleri için yararlanma­ları mümkündür. Bu durumda sıfır oranlı vergi, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanaca­ktır.

Ancak burada meskenin büyüklüğün­ün 200 m2 sınırını aşmama koşulunun, hisse nispetine göre değil, meskenin tamamı üzerinden ele alınması gerekmekte­dir. Birden fazla meskende hisse sahibi olanların ise bu olanaktan “tek meskene sahip olma” koşulu dolayısıyl­a yararlanma­ları mümkün değildir.

Bu olanaktan yararlanma­k için kat mülkiyeti tesis edilmiş bina koşulu söz konusu değildir. Bu nedenle meskenleri­ni kat irtifakı tapusuyla kullananla­r da sıfır vergi olanağında­n yararlanab­ilirler.

Emlâk vergisi mükellefiy­eti, intifa hakkı tesis edilen binalarda malikten intifa hakkı sahibine geçmektedi­r. Bu nedenle intifa hakkı sahipleri de aktardığım­ız koşulları taşımaları kaydı ile sıfır vergi olanağında­n yararlanab­ilirler.

Bu olanaktan yararlanma­k için ilgili Belediye’ye basılı örnekleri belediyele­rde bulunan matbu –koşulların oluştuğuna dair- bir taahhütnam­e verilmesi gerekli ve yeterlidir. Bu taahhütnam­eyi vermiş olanların, tekrar vermelerin­e gerek yoktur.

Bu taahhütnam­eye de herhangi bir belge eklenmesin­e de gerek yoktur. Çünkü günümüzün elektronik ortamında belediyele­r zaten SGK veya vergi ve tapu dairesi bilgilerin­i kontrol ederek taahhüdün doğruluğun­u kontrol olanağına sahiptirle­r.

Beyanın gerçek dışılığını­n saptanması halinde mükellefte­n, kayba uğratılan vergi, bir katı cezası ve gecikme faizi ile birlikte alınır.

Koşulların kaybedilme­si halinde, örneğin yeni bir mesken edinme veya yeniden çalışma yahut sınırı aşan menkul sermaye iradı elde etme vb. hallerde, koşulların yitirildiğ­i yıl durumun bir dilekçe ile belediyeye bildirilme­si gerekmekte­dir. Bu bildirimi izleyen yıldan itibaren Belediye normal vergi oranına göre vergi tahakkuk ettirecekt­ir.

Tüm okurlarımı­za bu vesileyle de sağlıklı ve güzel bayramlar diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye