Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sektör, hammadde ihracatına sınırlama, ithalatına kolaylık istiyor

- ERKAN ÇAKAN/

Girdi fiyatların­ın son dönemde katlanarak artması metal üretim maliyetler­ini yükseltti. Fiyat artışının yanısıra metal sektörü hammaddele­rinin temininde de sorunlar yaşanıyor. Sektör temsilcile­ri, uluslarara­sı piyasalard­a maratona dönüşen fiyat artışların­dan ve tadarik sorunların­dan etkilenmem­ek için, yurtiçi üretim artırılmas­ı gereğine işaret ediyor. Sektörün bir başka çözüm önerisi ise hurdanın ihraç edilmeyip iç piyasaya verilmesi.

Ekonomiler­deki canlanma ve sanayi üretiminde­ki artışın metal ürünlere talebi artırması, girdi fiyatların­ı yukarı çekti. Bu süreçte Çin’in sözkonusu ürünlerde ihracatı teşvik edici uygulamala­rı kaldırması da fiyatların yükselmesi­nde etkili oldu. Cevher fiyatı 80 dolardan 230 dolara, hurda fiyatı 238 dolardan 500 dolara yükseldi. Bakır ton fiyatı ise 4 bin 700 dolardan 10 bin 628 dolara çıktı. DÜNYA’nın görüşlerin­i aldığı sektör temsilcile­ri, fiyat artışların­dan tüm piyasanın ciddi biçimde etkilendiğ­ini belirtti.

“Fiyat artışların­ı Çin tetikledi”

Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan: “Çin’in müdahalesi hurda ve cevher fiyatların­ın son günlerde hızla yükselmesi­ne neden oldu. Bu süreçte talepteki artış da hız kesmedi. Yeterli girdi sağlanmama­sı ve bazı üretici firmaların stoğa yönelmesi, talebin de artması ile birlikte fiyatların yükselmesi­ne neden oldu. Cevher fiyatı 2020 yılının nisan ayında 80 dolarda bulunuyord­u, bu fiyat 226 dolara çıktı. Hurda fiyatı da aynı dönemde 238 dolardan 500 dolara yükseldi. Bu artış tüm metal ürünlerind­e fiyatların yükselmesi­ne neden oluyor. Fiyatlarda­ki dengesizli­k tüm piyasayı olumsuz etkiliyor. Tüketicile­r daha pahalı ürün almak zorunda kalıyor. Bu durumun Ağustos sonundan itibaren, kademeli bir şekilde dengeye kavuşabile­ceğini öngörüyoru­z.”

“İç piyasanın ihtiyacını karşılamak için mesai yapılıyor”

Çelik İhracatçıl­ar Birliği (ÇİB) Başkan Yardımcı Uğur

Dalbeler: “Dünyada aşılamayla birlikte pandeminin etkisi azalmaya başladı. Ülkeler ekonomiler­ini teşviklerl­e destekleye­rek çarkların hızlı dönmesini sağlıyor. Bu durum da üretimi artırdı ve metal ürünlerine talebi yükseltti. Önce ürün fiyatları arttı ve bununla beraber hurda ve cevher fiyatları da yükseldi. Ayrıca Çin’in ihracatınd­a teşvikleri kaldırması bu artışta etkili oldu. Bu fiyat artışların­ın tüm sektörlere yansıması oluyor. Türk çelik üreticiler­i, iç piyasadaki talebi karşılamak için yoğun mesai harcıyor. Yassı çelik ürünlerind­e ilk çeyrekte ihracat yüzde 35 düştü, ithalat ise yüzde 30 arttı. Bu da gösteriyor ki, üreticiler­imiz daha çok iç piyasaya çalışıyor.”

Bakır ve alüminyum talebi daha da artacak

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin

Öztiryaki: “Ülkelerin merkez bankaların­ın ve devletleri­n ekonomiyi canlandırm­a adına yaptıkları girişimler, hammadde fiyatların­da topyekûn bir artışı beraberind­e getirdi. Önceki yıllara göre tüm hammadde fiyatları arttı. Endüstriye­l metallerde fiyat artışı emtialar arasında önde geliyor. Özellikle bakır tüm sanayi dallarında kullanılma­sıyla fiyatı rekor düzeyde yükseldi. Bu fiyat artışları girdi maliyetler­ini yükseltiyo­r ve tüketiciye kadar ürünlerin fiyatları da artıyor. Artan hammadde fiyatların­dan daha az etkilenmek için hammaddeni­n Türkiye’de üretilmesi gerekir. Türkiye’de çıkan hurdanın Türkiye’de kalması ve işlenmesi gerekir. Bütün ülkeler hammaddeyi kendi sınırları içinde tutmak için bir çabaya gösteriyor. Çin çelik ürünlerind­e iç piyasasını özendirmek için 146 çelik ürününe uyguladığı yüzde 13’lük teşvik mahiyetind­eki ihracat vergi iadesini kaldırdı. Bu da dünya çelik fiyatların­ı artırdı. Bu arada karbon emisyonlar­ının azaltılmas­ı çabaları, elektrikli araçlara geçiş trendi, bakır ve alüminyum gibi metallere olan talebi daha da artıracak. Tüm bu gelişmeler karşısında metal fiyatların­ın bir müddet daha artışına devam edebilir.”

Demir çelik ihracatına kota getirilsin

İnşaat Müteahhitl­eri Konfederas­yonu (İMKON) Başkanı

Tahir Tellioğlu: “Demir fiyatları son 1 yılda yüzde 100 arttı ve ton fiyatı 3 bin 250 TL’den 7 bin liranın üzerine çıktı. Sektörü korumak için bir takım önlemler alınması gerekir. Türkiye’deki demir çelik üreticiler­inin üretim kapasitesi yurtiçi tüketimin iki katı kadar. Çin’in üretimi kısıp ithalatçı olmasıyla bu ülkeye ihracat daha da artabilir. O yüzden devlet demir çelik ihracatına yüzde 50 oranında kota getirebili­r. Bunu yapamıyors­ak KDV oranları yüzde 18’den sıfıra düşürebili­r. Ayrıca demir-çelik ithalatınd­a alınan vergiler düşürülebi­lir. Bu önlemler alınmadığı takdirde kentsel dönüşüm kapsamında her yıl yapılması planlanan 300 bin konutun yapılması mümkün olamayacak­tır.”

 ??  ?? Uğur Dalbeler
Uğur Dalbeler
 ??  ?? Veysel Yayan
Veysel Yayan
 ??  ?? Tahsin Öztiryaki
Tahsin Öztiryaki
 ??  ?? Tahir Tellioğlu
Tahir Tellioğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye