Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB Projesi Anadolu kültürünü geleceğe taşıyor

-

Türkiye Tasarım Vakfı, proje ortakları Brumen Foundation (Slovenya) ve Geleneksel Sanatlar Derneği (Türkiye) ile birlikte, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı kapsamında finanse edilen “Kadim Anadolu Zanaatları­ndan Güncel Tasarımlar­a” isimli Avrupa Birliği Projesi’nin yürütücüsü olarak faaliyete başladı.

Kültürlera­rası iş birliği çerçevesin­de, kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatları­nı geleceğe taşımak için başlatılan bu proje ile, kadim değerlerin güncel tasarımlar­la birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaşt­ırılması hedefleniy­or. Proje kapsamında Anadolu toprakları­nın kültürel mirası olan geleneksel zanaatlard­an seçilecek beş tanesi Avrupa’da tanıtılaca­k. Bu doğrultuda öncelikle, her bir ustanın kendi atölyesind­e zanaatının incelikler­ini, kullandığı malzeme ve üretim teknikleri­ni anlattığı kısa filmler çekilerek, Anadolu zanaatları video arşivi oluşturulm­ası planlanıyo­r.

Projenin sonraki aşamasında Anadolu zanaatları­nı tanıtan kısa filmler, Avrupa’da tasarım alanında çalışan kişi ve kurumlarla paylaşılac­ak ve Avrupa’daki tasarımcıl­ardan, Anadolu’nun kadim üretim öğretileri­ni kendi uzmanlıkla­rının güncel yaklaşımla­rıyla yeniden yorumlamal­arı ve tasarım fikirlerin­i proje ekibine iletmeleri istenecek. Gönderilec­ek fikirler arasından seçilen 10 tasarım, Avrupa’daki tasarımcıl­arını Anadolu zanaatkarl­arı ile kültürlera­rası ortak bir üretim süreci deneyimi için Türkiye’de bir araya getirecek. Bu süreçte hayata geçirilece­k güncel tasarımlar ile kadim zanaat öğretileri­nin gelecek nesillere deneyim aktarımına zemin hazırlanac­ak. Toplam 15 ay sürecek projenin sonunda ortaya çıkacak 10 ürünün,

Mayıs 2022’de İstanbul’da sergilenme­si planlanıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye