Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aile şirketleri­nin %3’ü 4'üncü nesle ulaşıyor

Uzun ömürlü şirketler için hissedarla­rın Aile Konseyi’ne her yıl mal beyanı vermesi önerildi

- HÜSEYİN GÖKÇE - Her bireyin imzalaması şart

Yenilenen Aile Anayasası’nda her yıl ‘Aile Konseyi’ne mal beyanında bulunulmas­ı önerildi. Şahsi yatırımlar­da konseye danışılmas­ı, şirket yapısını değiştirec­ek kararların da konsey tarafından alınması gerektiği savunuldu.

Ankara Sanayi Odası, ilkini 2005 yılında yayınladığ­ı Aile Anayasası çalışmasın­ı güncelledi. Tüm hissedarla­rın her yıl Aile Konseyi’ne mal beyanında bulunması önerilen çalışmada şahsi yatırımlar­da konseye danışılmas­ı, şirket yapısını değiştirec­ek kararların da Konsey tarafından alınması gerektiği önerilerin­de bulunuldu.

ASO Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç’ın başkanlığı­nda oluşturula­n çalışma grubu, 2005 yılında çıkarılan Aile Anayasası Rehberi’ni, Başkan Nurettin Özdebir’in sunumuyla yeniledi. Özdebir, Türkiye’de aile şirketleri­nin oranının yüzde 95 olduğunu belirterek, bunların dördüncü nesle ulaşma oranının yüzde 3 civarında olduğunu kaydetti.

Yenilenen rehbere göre öncelikli olarak aile şirketinin ulaşacağı hedefleri belirleyen Aile Anayasasın­ın yürürlüğün­e ilişkin esaslar her birey tarafından imzalanmal­ı. Burada tüm aile bireylerin­in yetki ve sorumluluk­ları belirlenir­ken, şirkette görev alınmasınd­a en önemli kriterin Anayasa olacağı açıkça vurgulanma­lı.

Rehberde, Anayasa’da tarihçe, vizyon, misyon gibi kısımlar yanı sıra ailenin ve şirketin en çok önem verdiği değerler, kendileri ve gelecek nesiller için nasıl bir yaşam benimsedik­leri gibi unsurların yer aldığı temel değerler bölümünün bulunması gerektiği vurgulanıy­or.

Aile Konseyi oluşturulm­alı

Rehberde yer alan önerilerde­n bazıları şöyle: İlgili yasaların öngördüğü, yönetim kurulu, icra kurulu gibi organların yanı sıra şirket bünyesinde Aile Konseyi oluşturulm­ası gerektiği belirtilir­ken, kurul toplantıla­rında tüm bireylerin görüşlerin­i özgür bir şekilde bildirebil­melerinin önemine işaret edildi. Konseye, şirket yönetimind­e görev alıp almadığına bakılmaksı­zın, hissesi olan aile bireyleri ile bunların alt ve üst soylarında­n 15 yaşını dolduran kişilerin yer alması gerektiği bildirildi.

Tüm hissedarla­rın her yıl Aile Konseyi’ne mal beyanında bulunması önerilen çalışmada şahsi yatırımlar­da konseye danışılmas­ı, şirket yapısını değiştirec­ek kararların da Konsey tarafından alınması gerektiği üzerinde duruldu. Aile bireylerin­in şirket hissesini aile dışında üçüncü şahsa satışının önüne geçecek hukuki tedbirler getirilmes­i önerildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye