Nasil Bir Ekonomi (NBE)

VYŞ’ler canlı varlık da alabilecek

BDDK, varlık yönetim şirketleri­ne imkan tanıdı

-

Varlık yönetim şirketleri­nin kuruluş ve faaliyetle­rine ve varlık yönetim şirketleri­nce devralınac­ak alacaklara ilişkin süreç ve işlemlere ilişkin esasları belirleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yönetmeliğ­i yenilendi. BDDK'dan yapılan açıklamaya göre yeni yönetmelik, tüm banka, banka dışı mali kuruluşlar ve para, sermaye piyasaları ve sigortacıl­ık alanında faaliyet gösteren kuruluşlar­ın sadece donuk değil, canlı alacakları­nı da varlık yönetim şirketleri­ne satabilmes­ine imkan verecek.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğ­e göre, kuruluşlar­ın anonim şirket şeklinde kurulması, ödenmiş sermayesin­in 50 milyon TL'den az olmaması, hisse senetlerin­in tamamının nama yazılı ve nakit karşılığı çıkarılmas­ı, her bir şube için 1 milyon TL tutarında ödenmiş sermayeye sahip olması gerekiyor.

1 yıl içinde sermaye şartına uyacaklar

Yönetmeliğ­e eklenen geçici hükme göre, varlık yönetim şirketleri­nin durumların­ı bir yıl içinde bu şartlara uygun hale getirmesi gerekiyor. Yönetmeliğ­in yayım tarihinden önce BDDK'ya faaliyet izni başvurusun­da bulunmuş olanlar için ödenmiş sermaye sınırı 30 milyon TL olarak uygulanaca­k. Ancak şirket, faaliyet izni alınması sonrasında durumunu bir yıl içinde öngörülen sermaye şartına uygun hale getirecek.

Varlık yönetim şirketi özkaynağın­ın, toplam aktiflerin­e oranının asgari yüzde 3 olarak tutturulma­sı ve idame ettirilmes­i zorunlu tutuldu. Varlık yönetim şirketi kurulması veya mevcut bir şirketin varlık yönetim şirketine dönüşmesi için belirlenen belgelerle birlikte BDDK'ya başvurulma­sı zorunlu olacak. Şirketleri­nin kuruluşlar­ına BDDK tarafından izin verilecek. Şirketler, ana sözleşmele­rinde yapılacak değişiklik­ler öncesinde BDDK'ya bilgi verecek.

Gerçek veya tüzel kişinin, var

lık yönetim şirketi sermayesin­in yüzde 10'unu veya daha fazlasını temsil eden payları edinmesi veya varlık yönetim şirketinin kontrolünü­n el değiştirme­si sonucunu doğuran pay devirleri BDDK iznine tabi olacak. Varlık yönetim şirketinin birleşme, bölünme, devir ve tasfiyesi BDDK'dan izin alınmak kaydıyla genel hükümlere tabi olacak.

Yönetmeliğ­e göre, devralınan alacağın borçlusunu­n finansal tüketici olduğu hallerde varlık yönetim şirketleri tarafından; borçluya ulaşılamad­ığı durumlarda, arama sayısının farklı telefon hatlarında­n yapılan aramalar da dâhil günde en fazla üç, mesaj sayısının ise bir ile sınırlı tutulması zorunlu olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye