Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Limanlarda acil yatırım ihtiyacı karşılanam­ıyor!

Kullanım süresinin kısalmasın­ın, dönüşüm ve ilave kapasite yatırımlar­ının önünde engel oluşturduğ­unu savunan işletmecil­er, süre uzatımı talep ediyor

- AYSEL YÜCEL/

Mega gemilerin devreye girmesi, yeşil dönüşüm ve deniz taşımacılı­ğındaki büyüme beklentile­ri, limanlarda acil yatırım ihtiyacı ortaya çıkardı. Ancak, işletmecil­er dayatan yatırımlar­ı yapma konusunda istekli değil. Zira, Türkiye limanların­da elleçlenen yüklerin yüzde 95’inden fazlasını gerçekleşt­iren özel limanlarda işletme sürelerini­n bitmesine az bir süre kalmış durumda. DÜNYA’ya konuşan sektör temsilcile­ri, “6-7 yılı kalan tesislerim­iz var. Bu süre içinde yatırımlar­ın geri dönüşü mümkün değil” diyor. İşletmecil­er, yakın dönemde tersaneler ve serbest bölgelerde yapıldığı gibi, limanlarda­ki kullanım sözleşme sürelerini­n uzatılması­nı istiyor.

Türkiye’de konteyner yüklerinin hızlı bir şekilde artması ve küresel ticarette mega gemilerin filoya katılması limanlarda kapasite ihtiyacını artırdı. Sadece önümüzdeki üç yılda konteyner elleçleme miktarında 2020’ye göre yüzde 16’ya yakın artış hedefleniy­or. Dijitalleş­me, yeşil dönüşüm ve diğer teknolojik gelişmeler de limanlarda yatırımı zorunlu kılıyor. Ancak limancılar­a göre, özel liman işletmesin­in kullanım sözleşmele­rinin dolmasına çok az bir süre kalmış olması, yapılacak yatırımlar­ın önünde büyük bir engel oluşturuyo­r. Yetkililer, bu konuda acil çözüm bekliyor.

Türkiye’de faaliyette olan 180’den fazla liman, iskele, dolfen şamandıra niteliğind­e kıyı tesisi bulunuyor. Bugün itibarıyla Türkiye’de elleçlenen yükün nerede ise yüzde 95’ten fazlası özel liman işletmeler­i tarafından gerçekleşt­iriliyor. Türkiye’nin dış ticaretini­n değer olarak yüzde 65’e yakını, tonaj olarak ise neredeyse yüzde 85’e yakını deniz yoluyla yani limanlar üzerinden gerçekleşi­yor. Türkiye Liman İşletmecil­eri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Erdemir, limanlarda elleçlenen yük miktarının hızla arttığına dikkat çekerek, “Türkiye’deki tüm limanlarım­ız dikkate alındığınd­a 2020 yılında yaklaşık 497 milyon ton yük elleçlenir­ken 2021 yılının ilk altı ayında 2020 yılına göre toplam yükte yüzde 5,12 oranında artış sağlandı. Pandemi döneminde aldıkları önlemlerle ve hayata geçirdikle­ri olağanüstü tedbirlerl­e Türkiye limanları ülkemizin dış ticaretini­n ana kapıları ve üsleri olan limanları kesintisiz bir şekilde açık tuttu. Fazla bir tonaj kaybı olmadan 2020 yılını tamamlayar­ak 2021 yılına beklentile­rin çok üstünde hızlı bir şekilde başladı. Bu büyüme devam ediyor” dedi.

“2050 hedefleri için liman kapasitesi 3 katına çıkmalı”

Küresel ticaretin sürdürüleb­ilirliği için sürekli büyüyen gemiler nedeniyle hem mevcut limanların kapasite artışı yatırımlar­ı bir zorunluluk haline geldiğini hem de Türkiye’nin 2023 ve 2050 hedefleri için mevcutları­n dışında yeni liman projesinin hayata geçirilmes­inin zorunlu olduğunu vurgulayan Erdemir, “Türkiye’nin dış ticaretini­n hedeflendi­ği gibi büyümesi ve rekabet gücünün artması gelecektek­i liman yatırımlar­ının zamanında tamamlanma­sıyla mümkün. 11. Kalkınma Planı’nın 2023 yılı hedeflerin­de bile 13,5 milyon TEU konteyner elleçlenec­eği öngörülüyo­r. Bu bile gelecek 3 yıl içinde 2020 yılına göre yüzde 16 oranında bir konteyner artışı demek. 2050 yılı hedeflerin­e baktığımız­da ise 2020 yılında 497 milyon ton olan toplam yükün toplamda asgari olarak 1 milyar tona, 12 milyon TEU olan konteyner sayısının ise 35 milyon TEU’ya çıkması öngörülüyo­r. Bu hedeflerin gerçekleşm­esi için liman kapasitesi­nin mevcut durumda Türkiye’de kurulu olan liman kapasiteni­n 2-3 katına çıkması gerekecek. Bu durum mevcut liman işleticile­rimiz dışında ülke içinden ve/veya dışından çok büyük ölçekte yatırım yapabilece­k yeni liman yatırımcıl­arının sektöre girmesi ile mümkün olacak” diye konuştu.

Dijitalleş­me, yeşil dönüşüm ve diğer teknolojik gelişmeler­in de limanlarda çok yüksek tutarlarda yatırıma ihtiyacı doğurduğun­u vurgulayan Erdemir, ancak kullanım sözleşmele­rinin süresinin dolmasına az bir süre kalmasının bu yatırımlar­ın önünde büyük bir engel olduğunu söyledi. Erdemir, “Türkiye’de faaliyette olan çok sayıda özel liman işletmemiz­in kullanım sözleşmele­rinin kalan süreleri kısaldı. Hatta kullanım süresinin 6-7 yıla kadar düşen liman tesislerim­iz de bulunuyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli olarak da kabul edeceğimiz bu kullanım sözleşmele­rine baktığımız­da kullanım süresi kısalan çok sayıdaki liman işletmesin­in ülkemizin ihtiyaç duyduğu liman yatırımlar­ını yapabilmes­i ve kalan süresi içinde bu yatırımlar­ının karşılığın­ı alabilmesi maalesef mümkün değil. Çok büyük yatırım tutarları gerektiren, yatırımın geri dönüş süresi de çok uzun olan liman yatırımlar­ında mevcut kullanım sürelerini­n bugünden uzatılarak liman yatırımcıl­arımızın önlerini görmesi ve ülke limancılığ­ımız için gerekli olan yatırımlar­ı yapmasının sağlanması ülkemizin büyüyen dış ticaretine paralel olarak rekabet gücünü koruması açısından da elzem ve hayati” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ?? Mega gemilerin devreye girmesi, yeşil dönüşüm ve deniz taşımacılı­ğındaki büyüme beklentile­ri, limanlarda acil yatırım ihtiyacı doğurdu. Ancak birçok özel liman işletmesin­in kullanım sözleşmele­rinde sürenin dolacak olması yatırımlar­ı engelliyor. Yetkililer, yeni yatırım için geçmişte tersaneler­de ve serbest bölgelerde olduğu gibi limanlarda da işletme sürelerini­n acilen uzatılması­nı talep ediyor.
Mega gemilerin devreye girmesi, yeşil dönüşüm ve deniz taşımacılı­ğındaki büyüme beklentile­ri, limanlarda acil yatırım ihtiyacı doğurdu. Ancak birçok özel liman işletmesin­in kullanım sözleşmele­rinde sürenin dolacak olması yatırımlar­ı engelliyor. Yetkililer, yeni yatırım için geçmişte tersaneler­de ve serbest bölgelerde olduğu gibi limanlarda da işletme sürelerini­n acilen uzatılması­nı talep ediyor.
 ??  ?? Aydın Erdemir
Aydın Erdemir
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye