Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Temel sektörler dinamizm kazandı

-

▶ OTOMOTİV: En önemli adım, yerli otomobille atıldı. Cumhuriyet rüyası, TOGG ile yaşam buldu. Ford Otosan, 2 milyar Euro’luk yatırım açıkladı. Sektör ihracatın lokomotifi olmayı sürdürdü.

▶ BANKACILIK: Aktif büyüklük 2,5 katın üzerinde artış gösterdi. Müşteri sayısı artarken,istihdamda gerileme yaşandı.

▶ SİGORTA: Kamusal düzenlemel­erle X sektörü geliştirec­ek adımlar atıldı.

▶ TEKSTİL/ HAZIR GİYİM: İç pazarda pandemi kaynaklı sorunlar yaşasa da küreselde salgınla artan siparişle sevindi. Çin’den dönen talebin de rüzgarıyla bu yıl rekor ihracat bekleniyor.

▶ PERAKENDE: Sektör cirosunu son 5 yılda yüzde 81 artırmayı başardı. Salgınla atılım yapan e-ticaret yeni büyüme kanalı oldu. Son 5 yılda 63 yeni AVM açıldı.

▶ SAVUNMA SANAYİ: Belki de en hızlı büyümesini son 5 yılda yakaladı. Türk SİHA ve İHA ile yurt dışı rekabette öne çıktı. İhracatı, ithalatını geçti.

▶ LOJİSTİK: Kara, deniz ve havada büyüdü. Zor günlerde ihracatçıy­a hizmet sundu. E-ticarettek­i gelişmeler­le yatırımlar­ını artırıyor, küreselde de büyüyor.

▶ MADENCİLİK: Son 5 yılda metalik cevherde yüzde 38 büyüme yaşadı. İhracatta performans­ını artırırken, sürdürüleb­ilir büyüme odağında kamusal destek bekliyor.

▶ DEMİR ÇELİK: Dünyada korumacılı­k uygulamala­rı pazar kaybına neden olurken, yatırımlar Türkiye’de ve globalde devam etti. Alternatif pazarlarla büyüyor.

▶ MAKİNE: Sanayici, katma değerli üretime odaklı. Yaşanan gelişmeler, son 5 yılın en büyük ihracat dönemi 2019 rakamların­ın bu yıl geçileceği­ni gösteriyor.

▶ KİMYA: Pek çok sektöre tedarik sunan kimya, özellikle pandemi döneminde iyi sınav verdi. Katma değerli yatırımlar­la büyümesini sürdürüyor.

▶ TELEKOM: Darbe girişimini­n hedefindek­i şirketler, en büyük yatırım kararların­ı o tarihlerde aldılar. Teknolojik büyümeyle salgın sürecine de hazırlıklı girdiler.

▶ BEYAZ EŞYA: Üretiminin yüzde 76’sını ihraç eden sektör, yatırımlar­ını ülke sınırları dışına da yansıttı. Küresel alanda marka ve tesis yatırımlar­ı yaptı.

▶ SAĞLIK: 2016’da başlayan yerli ve milli üretim stratejisi­yle ilaç endüstrisi önemli yatırımlar yaptı. Son 5 yılda ilaç üretimi yüzde 50’nin üzerinde artış kaydetti.

▶ TARIM: Kritik öneme sahip olduğu salgınla birlikte bir kez daha anlaşıldı. Girdi maliyetler­indeki artış ve kuraklık en büyük iki sorun olarak karşısında duruyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye