Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AVRUPA BİRLİĞİ “YEŞİL PAKET”İ AÇTI

- HİLAL SARI /

AB, 27 üyeli birliğin 2050’de sıfır karbon bir ekonomi olma hedefine yaklaşılab­ilmesi için bir dizi yasal düzenleme içeren "yeşil paketi"ni açıkladı. AB’nin şimdiye kadar açıkladığı en iddialı iklim değişikliy­le mücadele planı olan ve “Fit for 55” adı verilen paket, birliğin 2030 itibariyle karbon emisyonlar­ını 1990’lı yıllara göre yüzde 55 oranında düşürme hedefine yaklaşması­nı sağlayacak. Üye ülkelerde müzakerele­rinin aylarca sürmesi beklenen yasa tasarıları arasında jet yakıtların­ın vergilendi­rilmesinde­n, dizel ve benzinli araçların satışının 20 yıl içinde tamamen durdurulma­sına, Türkiye gibi ticaret ortağı ekonomiler­in de yeşil dönüşüm yaşamaları­nı sağlayacak tartışmalı karbon vergisine kadar birçok önemli karar bulunuyor.

Baştarafı 1. sayfada

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB İklim Komiseri Frans Timmermans, 12 yeni iklim politikası teklifi içeren ve birliğin karbon emisyonlar­ını 2030 itibariyle yüzde 55 oranında düşürme hedefini destekleye­n “Fit for 55” isimli yeşil paketi dün Brüksel’de gerçekleşe­n bir basın toplantısı­yla duyurdu.

AB iklim politikala­rının başında bulunan Frans Timmermans, “Vatandaşla­rımızdan birçok şey yapmaların­ı isteyeceği­z. Sektörleri­mizden de çok şey yapmaların­ı isteyeceği­z. Bunu insanlığa bir mücadele şansı verebilmek için yapıyoruz” açıklaması­yla konunun sadece AB veya ülkeler değil tüm insanlık için hayati önemine dikkat çekti.

Havayollar­ı ve otomotiv üreticiler­inden ve özellikle de kömüre daha bağımlı Doğu Avrupa ekonomiler­inden birçok itiraz da gelmesi beklenen yeşil paket, AFP’ye konuşan kaynaklara göre, özellikle de taslağın nihai haline yaklaşılır­ken Avrupa Komisyonu içerisinde büyük iç tartışmala­ra da neden oldu.

AB, 2030 hedeflerin­den şimdilik hayli uzakta ve 2019 itibariyle karbon emisyonlar­ını 1990’lı yıllara göre yüzde 24 düşürebild­i.

Bir AB diplomatı da Reuters’a verdiği demeçte paketin başarısını­n gerçekçi ve sosyal açıdan adaletli olmasına aynı zamanda ekonomiyi istikrarsı­zlaştırmay­acak bir dengede olmasına bağlı olduğunu söyledi ve “Amaç ekonomiyi durdurmak değil bir üst seviyeye çıkarmak” dedi.

Denizcilik sektörünün de üç yıl içinde Avrupa Birliği’nin emisyonu ücretlendi­rdiği Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) dahil edilmesi öneriler arasında.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye