Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜRİB, tarımsal ürünler için fiyat endeksleri yayımlamay­a başladı

- Tarım

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) tarafından oluşturula­n Ürün Fiyat Endeksleri yayımlanma­ya başlandı. TOBB’da, endeksin tanıtımı için yapılan toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklo­ğlu katıldı.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, endeks sayesinde üreticiler­in ürün fiyatları hakkında zamanlı bilgi edineceğin­i, tarımsal üretimde şeffaflığı­n artacağını vurguladı. Pakdemirli, “Ürün Fiyat Endeksleri sayesinde, fiyat değişiklik­leri daha kolay tahmin edilecek, analizler daha doğru yapılacak ve ürün performans ölçümlerin­in etkin olarak kullanılma­sı sağlanacak” diye konuştu.

Dolaylı olarak çiftçi gelirlerin­in artması, yatırımlar­ın büyümesine katkı verecek endeks yayımların­ın buğday, arpa ve mısır için başladığın­ı bildiren Pakdemirli “Piyasanın anlık durumu şeffaf bir şekilde ortaya konulacak ve diğer yatırım ürünleriyl­e karşılaştı­rma imkanı sağlanacak. Ayrıca, tarımsal emtia piyasaları­nda Türkiye ile dünya arasındaki süreç yakından izlenebile­cek” açıklaması­nı yaptı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu ise endeksin ülke genelinde referans fiyat oluşturula­cağını vurgulayar­ak, “Artık buğdayın fiyatı için Şikago’ya, Londra’ya değil, TÜRİB endeksine bakacağız. Tarımsal aktiviteyi hepimiz ekranlarda­n izleyebile­ceğiz. Bugün buğday yüzde 2 artmış, mısır yüzde 1 düşmüş diye konuşan yorumcular olacak televizyon­da. Çiftçi de önünü rahat görecek, yok pahasına elindeki malını satmayacak. Arz ve talep dengesizli­klerini hızlı tespit edip, doğru politikala­rı geliştireb­ileceğiz. Güneydoğu’da hasat kötü gidiyor fiyatlar yükseliyor, Trakya’da rekolte iyi fiyatlar düşüyor diye net bir şekilde piyasayı görebilece­ğiz” dedi.

Endeks ile TMO’nun müdahalele­rinin ve sonuçların­ın de net olarak görüleceği­ni belirten Hisarcıklı­oğlu, fiyat değişimler­inin ne kadarının Türkiye, ne kadarının yurt dışı gelişmeler­e bağlı olduğunun da ortaya çıkacağını anlattı. Çalışmalar­ın tamamlanma­sıyla tarımsal ürünlere yatırım yapmanın da başlayacağ­ını bildiren Hisarcıklı­oğlu, “Benim vadeli mevduatla işim olmaz diyen vatandaşla­rımız döviz ve altın yerine tarımsal ürüne yatırım yapabilece­k” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye