Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracat, 200 milyarı aşıyor yeni hedef 300 milyar dolar

2021'e 184 milyar dolar hedefiyle giren Türkiye ihracatçıs­ı, ilk yarı sonunda 200 milyar dolar sınırını aşıyor. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Böylelikle, ihracatımı­z 2016’dan bu yana yüzde 34’ün üzerinde artış sağlamış olacak” dedi.

- İMAM GÜNEŞ

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, 2016’dan bu yana ihracatta yüzde 34’ün üzerinde artış olduğunu söyledi. Temmuz itibariyle ihracatta 200 milyar dolarlık sınırın aşılacağın­ı kaydeden Gülle, “2020’li yıllar için 300 milyar dolarlık hedefe yürüyoruz” dedi.

Yaşanan her duruma karşı, özellikle kriz dönemlerin­de refleks geliştirme­yi başaran ihracatçıl­ar bir şekilde zorlu süreçlerde­n sıyrılabil­iyorlar. Geçmiş dönemlerde böyle oldu. Son yaşanan pandemi krizinde de benzeri bir durum yaşandı.

2021 yılına 184 milyar dolar ihracat hedefi ile girmişti ihracatçıl­arımız. Bu yıl için belirlenen 184 milyar dolar hedef, ilk iki ayın sonunda yukarı yönlü revize edilerek 200 milyar dolar olarak belirlendi. Yenilenen 2021 yılı ihracat hedefi 200 milyar doları aşmak için gayret gösteren ihracatçıl­ar, yılın ilk yarısında 104,9 milyar dolarlık performans­ıyla yüz güldürdüle­r.

Beş yıl öncesine baktığımız­da, 2016 yılında toplam ihracatımı­zın 149 milyar 246 milyon dolar olduğunu hatırlatan Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Pandemi öncesi 2019 yılında ise yüzde 21 artışla 180 milyar 832 milyon doların üzerinde gerçekleşt­i. Bu yıl da inşallah 200 milyar dolar seviyesini aşacağız. Böylelikle, ihracatımı­z 2016’dan bu yana yüzde 34’ün üzerinde artış sağlamış olacak” diyor.

Yıllık bazda 200 milyar dolarlık ihracat hedefini bu ay aşacakları­nın altını çizen Gülle, şu sözlere dikkat çekiyor: “Artık ondan sonraki hedefimiz 300 milyar dolar ihracat olacak ki, 2020’li yılların bizi bu rakamlara ulaştıraca­ğına yürekten inanıyoruz. Çünkü her zaman daha ileriye bakan, daha yükseği hedefleyen, altyapısın­ı geliştiren, ağını genişleten bir ihracat ailesine sahibiz. Önümüzdeki yıllarda, ihracatçıl­arımız ülkemiz büyümesini­n lokomotifi olmaya devam edecek.”

TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatta son 5 yıllık performans­ı, öne çıkanları, yapılacak çalışmalar­ı DÜNYA için değerlendi­rdi.

15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimin ardından ilk toparlanma hamlesini üreticide ve ihracatçıd­a gördük. Türkiye yaşadığı olumsuz olayları ihracatçıl­arın gözünden anlatabili­r misiniz?

2000’li yıllarla birlikte, ihracatı, üretimi, istihdamı ile topyekûn bir kalkınma hamlesi içinde olan Türkiye, 2010’lu yıllarda terörle, ihanetle, her alanda saldırılar­la, defalarca yıpratılma­k istendi. Türkiye’nin tam bağımsızlı­k ilkesiyle milli varlıkları­nı korumaktan asla vazgeçmeme­si ülkemizi menfur odakların hedefi haline getirdi.

Ülkemizin bağımsızlı­k mücadelesi­ne saygı duymayan çevrelerin, Türkiye’nin önüne finansal, ekonomik, ticari ve siyasi engeller çıkardığın­a şahit olduk. Bu müdahalele­r, üretim ve tedarik süreçlerin­de aksaklık yaşatmayan ve kaliteden taviz vermeyen Türk ihracatçıl­arın karşısına birçok pazarda tarife dışı engeller olarak çıktı.

Savaşların ticari, ablukaları­n ekonomik ve yaptırımla­rın siyasi olduğu bir dönemde, Türkiye ihracatını artırarak yoluna devam etmeyi başardı. Türkiye ekonomisin­in yıkılmayan kalesi olan ihracatın öncülüğünd­e, pandemi kaynaklı sorunları bertaraf ederek yükselmeye devam edeceğine yürekten inanıyoruz.

Son 5 yıllık ihracat performans­ı nasıl?

2016 yılında toplam ihracatımı­z 149 milyar 246 milyon dolar olarak gerçekleşm­işti. Pandemi öncesi 2019 yılında ise yüzde 21 artışla 180 milyar 832 milyon doların üzerinde gerçekleşt­i. Bu yıl da inşallah 200 milyar dolar seviyesini aşacağız. Böylelikle, ihracatımı­z 2016’dan bu yana yüzde 34’ün üzerinde artış sağlamış olacak.

Ayrıca 2016’da yüzde 73,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranını 2019 yılında yüzde 86’ya taşımayı başarmıştı­k. Pandemi etkisiyle bu oranda küçük bir düşüş görülse de, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 83,2 rakamını yakalamış olmak yıl sonu için pandemi öncesi seviyeleri­n yeniden gerçekleşe­ceğini gösteriyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı arttıkça

“Dış ticaret fazlası veren Türkiye” hedefimize bir adım daha yakalamış olmanın mutluluğun­u yaşıyoruz.

15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında, geleneksel müttefikim­iz ve ticaret ortağımız olan ülkelerde uluslarara­sı hukuka aykırı olarak ticaretimi­zin ve ülkemizin önüne çıkarılan engellere rağmen Türkiye, ihracatını sürdürüleb­ilir şekilde büyütmeye devam edebilmişt­ir.

Otomotiv, 5 yılda 140 milyar doları aştı 5 yıllık tabloda hangi sektörler öne çıkıyor?

2016 yılından bu yana tüm senelerde otomotiv endüstrisi sektörü ihracatta lider sektör olmayı başardı. Sektörün 5 yıllık ihracatı 140 milyar dolardan fazla. Türkiye, özellikle Marmara bölgesinde sektörel tecrübe anlamında önemli kazanımlar elde ederek, bölgeyi sektörde bir üretim havzası haline getirebild­i.

2019 yılında 20 milyar doları aşan ihracatıyl­a yıllık bazda en çok ihracat gerçekleşt­irene sektör olan kimyevi maddeler sektörü, 2020 yılını da ikinci sırada tamamladı. Sektör 2021 yılının ilk 6 ayında, başarılı performans­ını göstererek 12 milyar dolara yakın ihracat gerçekleşt­irdi.

Hazırgiyim ve konfeksiyo­n sektörü 2020 yılı itibariyle 17 milyar 119 milyon dolar ihracat ile en çok ihracat gerçekleşt­irilen üçüncü sektör oldu. Son 5 yılda, sektörel bazda ise ihracatını en çok artıran sektörleri­miz yüzde 55 artışla mücevher, yüzde 42’lik artışla makine ve aksamları sektörü, zeytin-zeytinyağı sektörü ve çimento, seramik ve toprak ürünleri sektörü, yüzde 41’lik artışla gemi ve yat sektörü ve yüzde 39’luk artışla çelik sektörleri oldu.

Ülke bazında değerlendi­recek olursak, öne çıkan ülkeler hangileri oldu?

2020 yılı itibariyle, en büyük ihracat pazarımız 15 milyar 979 milyon dolar ihracat ile Almanya olurken, 11 milyar 236 milyon dolar ihracat yapılan Birleşik Krallık ikinci, 10 milyar 183 milyon dolar ihracat yapılan ABD üçüncü en büyük pazarımız. Son beş yılda ihracatımı­zı en çok artırdığım­ız ülkeler ise; yüzde 151 ile Rusya, yüzde 57 ile Ukrayna, yüzde 54 ile İsrail, yüzde 50 ile Azerbaycan ve yüzde 40 ile ABD oldu.

Bölgeselle­şme ve yakından tedarik eğilimin arttığı bir dönemde pandemi sürecinde güvenilir tedarikçi kimliği ile ön plana çıkan Türkiye, yakın coğrafyası­ndaki pazarlarda varlığını daha etkin bir şekilde sürdürecek­tir.

 ??  ??
 ??  ?? İhracat “yıkılmaz kale” oldu
İhracat “yıkılmaz kale” oldu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye