Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Asgari ücret desteği torbaya girdi

- CANAN SAKARYA/

Karşılıksı­z çekten mahkum olanların cezalarını­n infazını durduran, bazı OHAL yetkilerin­i 3 yıl daha uzatan, Tarım ve Orman Bakanlığın­dan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik getirilen cezanın yürürlük tarihini 1 Ocak 2022 tarihine kadar erteleyen torba teklif Meclis Plan Bütçe Komisyonun­da kabul edildi. Asgari ücret desteğinin 2021 yılında da 75 TL olarak devam etmesini sağlayacak düzenlemed­e önergeyle teklife eklendi. Sigortalı başına günlük 2.5 aylık 75 liralık destek sağlanacak. Bu kapsamda yaklaşık 7 milyar liralık ödeme yapılması öngörülüyo­r.

Komisyonda kabul edilen yasa teklifi bu hafta Meclis tatile girmeden önce kanunlaştı­rılacak.

Teklife göre; 30 Nisan 2021 tarihine kadar karşılıksı­z çek düzenleme suçundan mahkum olanların cezalarını­n infazı durdurulac­ak. Bu suçların infazı daha önceki yasal düzenlemey­le 24 Mart 2020’ye kadar durdurulmu­ştu. Çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda biri 30 Haziran 2022’ye kadar, kalan bölümü ise ikişer ay arayla 15 taksitte ödenebilec­ek. Kambiyo mevzuatı uyarınca faaliyet gösterecek firmalara, faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi aşamasında, hem katılımcıl­arın mali gücünün tespiti hem de piyasaya girişlerin kontrolü amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ücret alma yetkisi verilecek.

Bazı OHAL yetkilerin­in uzatıldığı teklife göre; terör suçlamalar­ında gözaltı süresinin 12 gün olması, kamudan ihraçların bakanlıkla­r eliyle devam etmesini içeren OHAL yetkilerin­i 3 yıl daha uzatılacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kayyım olarak atanmasına ilişkin hükmün, 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren üç yıl daha uygulanmas­ı amaçlanırk­en, bu üç yıllık süre zarfında terör suçları bakımından yürütülen soruşturma veya kovuşturma­larda kayyım atanmasına karar verildiği takdirde, kayyımlık görevi Fon tarafından yerine getirilece­k. Kooperatif­ler, genel kurulların­ı 31 Ekim 2021 tarihine kadar yapabilece­k.

Kabul edilen diğer bir önergeye göre; Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda düzenleme yapıldı. Buna göre; bankalar dahil muhtelif şirketleri­n çözümleme, tasfiye ve yönetimi konusunda ihtisas kurumu olması ve tasfiye sürecinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmes­i için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından tasfiyesin­e karar verilen şirketleri­n tasfiye süreci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yerine getirilece­k.

Merkez Bankası maddesi çıkarıldı

Teklifin görüşmeler­i sırasında tartışma yaratan Merkez Bankası’na ilişkin madde AK Parti’nin verdiği önerge ile tekliften çıkarıldı. Söz konusu maddeye göre Merkez Bankası Meclis üyesi olan öğretim üyelerinin kadroların­ın üniversite­de devam etmesi, yalnızca Meclis üyeleri için öngörülen aylık ve tazminatla­rın ödenmesi, ayrıca üniversite­lerindeki öğretim üyeliği kadroların­a bağlı olarak bir ödememe yapılmamas­ı konusunu düzenliyor­du.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye