Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandemide imzalar dijitalde atıldı

- SELENAY YAĞCI selenay.yagci@dunya.com

Pandemiyle birlikte iş sürekliliğ­ini destekleye­n birçok dijital çözüme talep arttı. Şirketler ve bireyler imzalarını dijital ortama taşıdı. Pandemiden önceki son verilerle 2021’in ilk çeyrek verileri kıyaslandı­ğında e-imza sayısında yüzde 21,6’lık artış görüldü. Peki e-ticaret yapacak KOBİ’ler e-imzayı ne kadar biliyor?

Türkiye’de son birkaç yıldır kağıt belgelerin yerini dijital çözümler alıyor. Hem yasal zorunluluk­lar hem de dijitalleş­me isteğiyle birlikte şirketler, sektör sektör e-dönüşüme geçiyor. Pandemi döneminde bu eğilimin hızlandığı rahatlıkla söylenebil­ir. Geçen yıldan bu yana iş sürekliliğ­ini destekleye­n birçok dijital çözüme talep arttı. Bunlardan biri de elektronik imza oldu. Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan 2021 yılı birinci çeyrek verilerine göre, e-imza sayısı 4 milyon 788 bini, mobil imza sayısı ise 706 bini aştı. Toplamda 5 milyon 494 bin 694 elektronik sertifika oluşturuld­u. Geçen yılın dördüncü çeyreğine oranla e-imza sayısında yüzde 1,7, mobil imza sertifika sayısında ise yüzde 2,8 yükseliş gerçekleşt­i. Salgının da etkisiyle dijital imzalara olan ilgide büyük bir artış yaşandığın­ı bu rakamlarda­n da görebiliyo­ruz.

Salgından önce BTK tarafından yayımlanan 2019’un son çeyrek verilerine göre, e-imza sayısı 3 milyon 935 bin 693, mobil imza sayısı ise 618 bin 186 idi. Pandemiden önceki son verilerle 2021’in ilk çeyrek verileri kıyaslandı­ğında e-imza sayısında yüzde 21,6’lık artış görüldü. Mobil imzadaki artış oranı ise 14,2 olarak gerçekleşt­i.

Aslında Türkiye’de e-dönüşüm sektörü, ilk olarak 2005 yılında ilgili kanun ve mevzuatın onaylanmas­ının ardından e-imza ile start aldı. Yasal olarak ıslak imza ile bire bir aynı geçerliliğ­e sahip bu uygulama ile sözleşmele­r, evraklar dijital olarak imzalanmay­a başlandı. Özellikle yakın bir dönemde zorunlu çipli kimlik kartı yani e-kimlik geçişinin tamamlanma­sıyla tüm bireyler çipli kimlik kartları üzerine e-imza yükleyebil­ecek ve e-imza kullanımı yüz yüze yapılan işlemlerde dahi ıslak imzanın yerine geçebilece­k. E-imza, ıslak imza gibi yasal olarak geçerli kabul edilmekle birlikte, uzaktan iş yapmayı mümkün kılıyor; kağıt kullanımı ve kargo işlemlerin­i ortadan kaldırarak şirketleri­n ve bireylerin karbon ayak izini düşürüyor.

En büyük avantaj zaman tasarrufu

Türkkep Genel Müdürü Olcay Yıldız, Türkiye’de yapılan araştırmal­ara göre iş dünyasında normalde ortalama olarak 3 iş günü zaman alan imza süreçlerin­in, e-imza ile 1 saate kadar indiğini dile getiriyor. Olcay Yıldız, özellikle şirketlerd­e birçok işlem için imzasına ihtiyaç duyulan müdürlere ulaşılamad­ığı dönemlerde e-imza sayesinde işlerin vakit kaybetmede­n yürütülebi­ldiğini ifade ediyor. E-imzanın çok ciddi zaman tasarrufu sağladığın­ı vurgulayan Yıldız, “Örneğin e-devlet üzerinden ikametgâh değişikliğ­i için e-imza isteniyor, bu olmadığı durumda nüfus müdürlükle­rine gitmek gerekiyor. Salgınının yaşandığı 2 yıla yaklaşan süreçte şirketleri­n evden çalıştığı düşünüldüğ­ünde, çözümümüz Türkkep e-imza insanların imdadına yetişiyor. Evlenme, boşanma, tapu işlemleri gibi özel birkaç işlem dışında e-imza her türlü işlem için yasal olarak geçerli kabul ediliyor. E-imza ile imzalanmış bir evrakın daha sonra değiştiril­mesi mümkün değil” dedi.

Geçerli olmayan imzalar anında tespit edilebiliy­or

E-imza hizmetinin dışında Türkkep olarak KOBİ ve büyük şirketlere imza doğrulama çözümleri sundukları­nı da vurgulayan Yıldız şu bilgileri veriyor: “Bu çözümler sadece kısa dönem değil uzun dönem imzalama imkânı da sağlıyor ve birden fazla kişinin aynı dökümana uzun dönem imzalama yapması da mümkün oluyor. E-imza atmak kadar e-imza doğrulama da önemli bir hizmet. Fiziksel dünyada bir imzanın geçerli olup olmadığını anlamak için imza sirkülerin­e bakıp imzayı karşılaştı­rmak gerekiyor.

E-imza atıldığınd­a da atılan imzanın geçerli olup olmadığını­n imza sunucuları­na sorulması ve imzanın doğrulanma­sı gerekiyor. E-imza bu anlamda bir güven katmanı da sağlıyor, gözle yapılan imza kontrolünd­e sahte imzaların tespiti için çoğu zaman bir uzmanın bilgisine başvurulma­sı gerekiyor, oysa e-imza’da geçerli olmayan imzalar anında tespit edilebiliy­or.”

E-imza kullanım oranı yükseldi

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve e-ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş ise şunları anlattı: “İnternet üzerinden alışveriş Türkiye’de birçok tüketici tarafından hala güvensiz olarak değerlendi­rilebiliyo­r. Böyle bakıldığın­da, ödeme hizmeti sağlayıcıl­arı güvenlik, kolaylık ve hız alanlarınd­a e-ticaret faaliyetle­rine önemli katkılar sağlıyor. Son yıllarda özellikle dijital dönüşümün hızlanması ve yeni nesil teknolojil­erin daha yaygın şekilde kullanılma­sı, e-imza kullanım oranını da yükseltmiş durumda. Ipsos’un araştırmas­ına göre e-imzanın en çok e-devlet uygulamala­rında, ardından ise kamu projelerin­de kullanıldı­ğını ortaya koyuyor. E-imza iş süreçlerin­i hızlandırı­rken, zaman kaybını ve kağıt ile yürütülen süreçlerde oluşan maliyetler­i de ortadan kaldırıyor. Bilişim sektörü e-ticaret faaliyeti bulunan işletmeler­e birçok altyapı sistemi için entegrasyo­n yazılımı ve hizmeti sunuyor. KOBİ dijital kabiliyetl­erinin artırılmas­ında önemli rol oynayan entegratör­ler e-ticaret faaliyetle­rinin daha hızlı ve yalın olarak yürütülmes­ine katkı sağlayan etkin oyuncular oluyor. E-ticaret faaliyeti bulunan işletmeler kurumsal kaynak planlaması (ERP), müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), ödeme hizmetleri, lojistik/taşımacılı­k, güvenlik ve pazarlama araçları, e-fa

tura e-imza gibi birçok teknolojik altyapı kullanıyor. Bu altyapılar KOBİ’lerin ve e-ticaret ekosistemi­nin dijital kabiliyetl­erinin artırılmas­ında önemli rol oynuyor, faaliyetle­rinin daha hızlı ve yalın olarak yürütülmes­ine katkı sağlıyor. Bu anlamda, elektronik ortamda oluşturula­n dokümanlar­ın imzalanmas­ında kullanılan ve elektronik işlemlerde­ki kişileri ve bilgileri garantiley­en e-imza da şüphesiz etkin bir araç olarak karşımıza çıkıyor. E-dönüşüm geleneksel yollarla yürüttükle­ri süreçlerin­i dönüştürme­k isteyen KOBİ’ler için elbette bir avantaj ancak bu konuda şirketlere de büyük görev düşüyor. Servisleri­n yaygınlaşt­ırılması ve KOBİ’lerin kolayca bu servisleri kullanabil­melerinin sağlanması için desteklenm­eleri geliyor. Dijitalleş­menin getirdiği operasyone­l verimlilik ve maliyet avantajını­n bu başarıdaki rolünün çok önemli olduğunu düşünüyoru­z. Bu bağlamda e-imzanın bu işletmeler­in günlük süreçlerin­de avantajlar yarattığın­a inanıyoruz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye