Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TCMB faiz düşürmedi diye sevinmek” yerine “neden artırmadı” diye sorgulamak lazım

- FATİH ÖZATAY

“TCMB faiz düşürmedi diye sevinmek” yerine “neden artırmadı” diye sorgulamak lazım. Ceremesini hep dar gelirliler ve döviz borcu olanlar çekiyor.

Enflasyond­an söz edilirken artık sıklıkla ‘TÜİK’in açıkladığı enflasyon’ tanımlamas­ı yapılıyor. Neresinden bakarsanız bakın çok sevimsiz bir durum. Üstelik güven kaybı bir başladı mı nerde duracağı da belli olmaz; ‘limitte’ tüm açıklanan verilere yayılabili­r. Bu güven kaybı, enflasyon beklentile­rini ve dolayısıyl­a fiyatlama davranışla­rını da olumsuz etkiler. Gerçekten çok tatsız. Sevimsiz tanımlamay­ı kullanmada­n Haziran ayı enflasyon değerlerin­i hatırlatay­ım: Tüketici enflasyonu %17.5, yurtiçi üretici enflasyonu ise %42.9 olarak gerçekleşt­i.

Şu sıralarda Brent petrolünün varili 76 dolar düzeyinde seyrediyor. Bir yıl öncesine göre %80 daha yüksek bir fiyat bu. Altın hariç emtia fiyatları da benzer bir oranda artış gösterdi son bir yıl içinde. Döviz kuru (yarısı dolar yarısı da Euro olan sepetin lira değeri) son beş ayda %23 oranında arttı. Pandemi nedeniyle yerkürenin hemen her yerinde ulaştırma sıkıntısı yaşanıyor. Bu sıkıntı taşıma maliyetler­ini yükseltiyo­r. Birkaç hafta önce fiyatların­ı kamunun belirlediğ­i bazı mallarda önemli fiyat artışları yaşandı. Bu gelişmeler enflasyon beklentile­rini de yukarıya çekti. Kısacası, enflasyonu­n %17.5 düzeyinde durmaması ve artması ihtimali yüksek görünüyor.

TCMB Para Politikası Kurulu dün faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini değiştirme­di. Düşürmek gibi bir maceraya girmedi ama yükseltmed­i de. Dolayısıyl­a TCMB’nin bankalara kısa vadeli olarak borç verdiği paranın faizi %19’da sabit tutuldu. Hatırlatay­ım: Bir yıla kadar vadeli mevduat faizleri de bu düzeyde (özel faiz uygulamala­rı bir tarafa). Mevduatın en çok yoğunlaştı­ğı bir ay (ya da daha kısa) vadeli mevduatta ise %17.3 düzeyinde. Bu faizler brüt; bir yıla kadar olan mevduatta vergi kesintisi de var.

Yukarıda sıralanan olgular ile TCMB’nin politika faizi arasında bir tutarsızlı­k yok mu? Elbette bir merkez bankası geçmiş enflasyona değil, enflasyonu yakın gelecekte izleyeceği­ni tahmin ettiği patikaya göre faiz politikası­nı belirler. Ama ‘geçmiş’ enflasyonu­n daha da yükselme riski bulunduğun­a ve bu riskin de yüksek olduğuna işaret ediyor sıralanan veriler. Böyle bakınca, “TCMB faiz düşürmedi diye sevinmek” yerine “neden artırmadı” diye sorgulamak lazım. Ceremesini hep dar gelirliler ve döviz borcu olanlar çekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye