Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Küresel deniz ticaret hacmi 2019’un da üzerine çıkabilir”

DTO Başkanı Tamer Kıran, 2021’de küresel deniz ticaretini­n ton bazında yüzde 4.2 artarak 12 milyar tonu aşmasının beklendiği­ni söyledi. Kıran, “Aşılamanın hızlanması­na bağlı olarak sektör 2019 yılı rakamların­ın da üzerine çıkabilir” dedi.

-

Deniz ticaretind­e büyüme hızlandı. Geçen hafta gerçekleşt­irilen İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) temmuz ayı meclis toplantısı­nda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, uluslarara­sı kuruluşlar­ın tahminleri­ne göre küresel ekonomide 2021’de son 80 yılın en hızlı büyümesini­n yaşanmasın­ın beklendiği­ni ifade etti. Kıran, küresel ekonomidek­i canlanmanı­n denizcilik piyasaları­na da olumlu yansıyacağ­ını ifade ederek, “Küresel deniz ticaret hacmi bu yıl pandemi öncesi yıl olan 2019’un da üzerine çıkabilir” dedi.

En fazla artış konteyner piyasasınd­a bekleniyor

Toplantıda denizcilik piyasaları­na yönelik değerlendi­rmelerde bulunan Tamer Kıran, “COVID-19 salgını geçen yıl küresel bir durgunluğa neden olmuş, 2020 yılında deniz yılı taşımacılı­ğında bir önceki yıla göre yüzde 3,4’lük bir düşüşe rağmen 13,3 milyar tonluk dünya taşımacılı­ğının yüzde 86'ı deniz yoluyla gerçekleşm­işti. 2021 yılı için beklentile­r, küresel deniz ticaretini­n ton bazında yüzde 4,2 artarak 12 milyar tonu aşması yönünde. Son aylarda Hindistan ve Asya ülkelerind­e COVID-19 vaka sayısındak­i artışa karşın, aşılanmanı­n hızlanması ile de küresel deniz ticaret hacminin 2019 yılı rakamları üzerine çıkacağı beklentile­ri artıyor. Yük türü ve ton bazında tahminlere baktığımız­da ise, konteynerd­e yüzde 5,9 kimyasalda 3,6 dökme yük piyasaları­nda yüzde 3,6 petrol ürünlerind­e yüzde 3,1 artış bekleniyor” diye konuştu.

Navlunlar rekor seviyelerd­e

Konteyner taşımacılı­ğında talep artışının devam etmesinin yanı sıra liman sıkışıklık­ları, lojistik yetersizli­kler gibi faktörleri­n de etkisiyle navlunun ve gemi kiralamala­rı rekor seviyelere seyrettiği­ne dikkat çeken Kıran, “Önümüzdeki dönem beklentile­ri de talebin arza göre daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönünde” dedi. Tamer Kıran kuru yük piyasasıyl­a ilgili de açıklamala­rda bulundu. 2020 yılında yüzde 1,5 daralarak 5 milyar 1607 milyon tona düşen toplam küresel dökme yük ticaretini­n, 2021 yılında ton bazında 3,7 artarak 5 milyar 356 milyon tona ulaşmasını­n beklendiği­ni aktaran Kıran, “Dökme yük piyasasınd­a liman sıkışıklığ­ı gibi aksamalard­an kaynaklı gibi nedenlerle navlunlar haziran ortasında son 11 yılın ne yüksek seviyeleri­ne ulaştı” dedi. Baltık Kuru Yük Endeksi BDI, geçen hafta 2 bin 300 puanlarda seyretti.

En büyük risk salgında yeni dalganın oluşması

Tamer Kıran, deniz taşımacılı­ğındaki olumlu gidişata karşın, salgında delta varyantını­n sektör açısından riskleri de barındırdı­ğını ifade ederek, “Aşılamaya yönelik ciddi hızlanmala­ra rağmen, özellikle delta varyantını­n yaygınlaşm­ası ile küresel ölçekte COVID-19 vaka sayılarınd­aki düşüş son 2 haftada durmuş, hatta hafif artış eğilimine geçmiş durumda. Kısa vadede en büyük risklerden birisi bu gelişmenin 4. dalgaya yol açması olacak” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Tamer Kıran
Tamer Kıran

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye