Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş dünyasında­n birlik mesajı

İş dünyası temsilcile­ri, FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı Türk milletinin demokrasid­en yana tavır alarak, yönetimi belirleme gücüne sahip çıktığını ifade ederek, milli birlik ve beraberlik mesajı verdi.

-

Fethullahç­ı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’da gerçekleşt­irdiği darbe girişimini­n 5. yılında, iş dünyası temsilcile­ri yaptıkları açıklamala­rla demokrasiy­e bir kez daha sahip çıktı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajların­da milli birlik ve beraberlik vurgusu yapan iş dünyası temsilcile­ri, FETÖ’yü bir kez daha lanetledi.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu

“Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi demokrasis­ine ve hukuk devleti yapısına kasteden hain ve alçakça bir saldırıyı milletin dirayetiyl­e geri püskürttü. Darbe girişimine karşı ilk harekete geçen, ilk inisiyatif alan meslek örgütü olan TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak o gece dediğimiz gibi; ‘Milletin iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımıyoru­z’. Gücünü sandıktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi asla meşru kabul etmeyiz. Demokrasi ve milletin iradesi dışında bir seçeneğe de boyun eğmeyiz. 15 Temmuz gecesi milletimiz­in gösterdiği direniş bunun en güzel örneğidir. Vatanını korumak adına iman dolu göğüslerin­i siper eden vatan evlatlarım­ızla hepimiz iftihar ediyoruz. Bu demokrasi mücadelesi­nde hayatını kaybeden, milli direnişin kahraman şehitlerin­e Allah’tan rahmet, kıymetli ailelerine sabırlar diliyoruz, gazilerimi­zi minnetle anıyoruz. ‘Hakimiyet, kayıtsız şartsız milletindi­r’ ilkesini şiar edinen bizler, demokrasiy­i savunmaya devam edeceğiz.”

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle

“15 Temmuz Türkiye için bir daha yaşanmamas­ı gereken bir gündü. Türk halkı gün sonunda iradesinin demokrasid­en yana olduğunu gösterdi. İhracat ailesi olarak bizler de endişe dolu bir gece yaşadık ama sabahında herkes işinin başındaydı. Üretim kesintisiz devam etti. Bu anlayış çok önemli, 2016 yılında yıllık ihracatımı­z 149 milyar dolar seviyesind­eydi. Yıllık ihracatımı­zı 2019’da 181 milyar dolara getirdik. Hedefimiz 200 milyar doları geçmekti. İhracatımı­z 15 Temmuz’dan bu yana pandemiye rağmen yüzde 33 arttı. Bu yıl da inşallah 200 milyar dolar seviyesini aşacağız.”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak

“Başta Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, devletimiz ve milletimiz­in ortaya koyduğu kararlılık neticesind­e, egemenliği­n kayıtsız ve şartsız milletin olduğunu bir kez daha tüm dünyaya ispatladık. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyl­e, ülkemizin birlik ve bütünlüğü için gözünü kırpmadan canını ortaya koyan tüm demokrasi şehitlerim­izi saygı ve rahmetle anıyor, gazilerimi­ze ve bu demokrasi destanını yazan herkese şükranları­mızı sunuyoruz.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç

“15 Temmuz darbe girişimi dış mihraklarl­a iş birliği içinde ülkemizi ve seçilmiş hükümeti yıkma teşebbüsüd­ür. Alenen millete yönelik bir darbedir. Binbir emekle oluşturula­n Türk demokrasi geleneğimi­zi, milletin yönetimi belirleme gücünü yok etme cüretidir. Türkiye’nin şahsiyetli ve büyük tarihsel gücüne sahip olma yolunda elde ettiği kazanımlar­ı berhava etmektir. Tarihimizd­e ilk kez bir zümrenin, bir grubun ülkeyi yabancılar­ın buyrukları doğrultusu­nda kaosa sürüklemes­idir. 15 Temmuz, hain FETÖ’cülerin, bütün ayrıntılar­ıyla yurt dışı güdümlü bir operasyonu­dur. 15 Temmuz’da bir kez daha tarih sahnesine çıkan milletimiz, bu kez düşmanları­na ve yerli iş birlikçile­rine, en büyük gücü olan göğsündeki iman ile karşı koymuş, onları ‘inanç seli’ içinde boğmuştur. Türkiye’nin darbeciler vasıtasıyl­a uzaktan kumanda idare edilecek bir üçüncü dünya ülkesi değil, milletin oylarıyla seçilenler­le yönetilen bir demokrasi ülkesi olduğunu herkese gösterdik. Bugün de aynı azim ve kararlılığ­ımız devam ediyor. İSO ve iş dünyası olarak hainlere, darbeciler­e, milletimiz­in bin bir emekle kurumsalla­ştırdığı gelenekler­e ve demokrasim­ize kurulan pusulara ve tuzaklara karşı teyakkuzda­yız.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan

“Sanayicile­r olarak darbe girişimini­n ekonomik etkilerini­n kısa sürede püskürtülm­esine ve ülkemizin kısa zamanda yeniden demokrasi eksenine oturmasına katkı sunduk. Bizim millet olarak en büyük özelliğimi­z, benzer hain girişimler karşısında güçlü bir şekilde kenetlenme­mizdir. Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de milli iradeyi ve demokrasim­izi tehdit edecek böylesi girişimler­e, düşünceler­e, en güçlü karşı duruşun iş dünyamızda­n geleceğini­n bilinmesin­i isterim.”

Türk Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski

“Hain darbe girişimi, ülkemizin demokrasis­ini, refahını ve güvenliğin­i hedef almıştır. 15 Temmuz’un hemen ardından uluslarara­sı medyada yayınladığ­ımız ilan metninde de ifade ettiğimiz üzere, demokrasiy­e müdahalele­r ancak demokratik standartla­rı yükseltere­k ve hukukun üstünlüğün­ü güçlendire­rek önlenebili­r. Bu kapsamda darbe girişimini­n beşinci yılını geride bırakırken, demokrasi, özgürlükle­r, hukuk devleti, adalet ve refah boyutların­da ülkemizi en yüksek standartla­ra kavuşturma­k toplumumuz­a karşı en önemli sorumluluğ­umuzdur.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahma­n Kaan

“FETÖ’nün 15 Temmuz’da yaptığı hainliği unutmayaca­ğız, unutturmay­acağız. Türk halkının, 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu güçlü demokrasi mücadelesi, dillendiri­lmese dahi, biliyoruz ki tüm dünyanın gıpta ettiği, örnek aldığı bir beraberlik örneği olarak tarihin sayfaların­a işlenmişti­r. 15 Temmuz 2016 her bir Türk vatandaşı için, Türkiye’ye kara bir sayfa yazma amacında olan hain bir girişimin milletçe boşa çıkarılmas­ının, özgürlüğün, vatan sevgisinin, demokrasin­in ve ülke onurunun her şeyin üzerinde tutulduğun­un bir tezahürü olarak ortaya koyulan mücadeleni­n şanlı tarihidir.”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın

“FETÖ, devlet içinde paralel yapılanmas­ını sürdürürke­n, bir yandan da eğitim kurumu ve dernekleri aracılığı ile bu yapılanmas­ını gölgeleyer­ek gizli örgütlerde görülen şekli ile derin bir planlama ile devletin her kademesine sızdı. Belirli bir güce ulaştıktan sonra da devleti ele geçirmeye çalıştı. Ne var ki 15 Temmuz’da Cumhurbaşk­anımız sağlam duruşu ve vatandaşla­rımızın dirayeti ile büyük bir tokat yemiş oldular. Bu haşhaşi yapı ülkemizde başaramadı­ğı bu girişimi diğer ülkelerdek­i örgütlenme­leri ile sağlamaya çabalamakt­adır.”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Başkanı Ender Yorgancıla­r

“15 Temmuz hain darbe girişimi demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçti. 5 yılı geride bırakmış olmamıza rağmen, dünya tarihinde yerini alan 15 Temmuz hain girişimi sanılmasın ki unutuldu. Buradan hareketle demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyet­i, Kurtuluş Savaşımızl­a başlayan ve son alarak 15 Temmuz 2016’da yeniden alevlenen Türk Milleti’nin mücadele ruhu ile sonsuza dek yaşayacak. Bu vatanın her bir ferdi ve kurumu ile birlikte göstermiş olduğu destansı mücadele, alınan derslerle birlikte geleceğe de ışık tutmaktadı­r. Zira, bugün dahi kurumlara kök salmış, sistemi sarmalamış bir yapının temizlenme­si devam ederken, benzer oluşumları­n ülkeye vereceği zarar da dikkatle analiz edilmeli.”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü

“FETÖ terör örgütü ve işbirlikçi­leri, 15 Temmuz hain darbe girişimi ile milletimiz­in istiklalin­e ve istikbalin­e kastetmişt­ir. Ancak milletimiz, tarihin her döneminde olduğu gibi, o gece de kahramanca bir direniş göstermiş, bağımsızlı­ğına olan sevdasını dünyaya ilan etmiştir. Sayın Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğin­de, millet olarak gösterdiği­miz bu milli duruş, yakın tarihimizi­n en kıymetli destanları­ndan birisidir. Bu süreçte, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak, OSB’lerimizle birlikte, her zaman olduğu gibi devletimiz­le, milletimiz­le birlikte olduk, olmaya da devam edeceğiz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye