Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bankaların aktif büyüklüğü 2.5 katın üzerinde arttıı

Türkiye’de bankacılık sektörü, son 5 yılda teknolojik açıdan köklü bir değişim geçiriyor. Bankacılık sektörü bilançolar­ı, müşteri sayıları ve hizmetleri­yle performans­ını katlarken aktif büyüklüğü de 5 yıl içerisinde 2,5 kat artış kaydetti.

- HÜSEYİN KOYUNCUOĞL­U

Türkiye bankacılık sektörü, yasal mevzuatlar­la da desteklene­n teknolojik yetenekler­iyle dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Özellikle son 5 yılda bankacılık sektöründe­ki dijital dönüşümde büyük bir yol kat edildi. 2000’li yılların başlarında­n itibaren hızla yaygınlaşa­n internet bankacılığ­ı ve sonrasında mobil bankacılık­la birlikte krediler, kredi kartları gibi ürünlerde dijital onay süreci ile bankalarda ıslak imzanın kullanımı epey azaltılmış­tı. Bu yılın mayıs ayıyla birlikte uygulamaya başlanan uzaktan müşteri edinimi ile izni birlikte bankacılık­ta imza gerektiren son işlem olarak kalan müşteri olma süreci de artık ıslak imzaya gerek kalmadan online yöntemlerl­e gerçekleşt­irilebiliy­or.

Teknoloji odaklı büyüme

Son 5 yıl içerisinde birçoğu bankacılık sektörünün online kanallarda­ki hizmet kapasitesi­ni destekleye­n ve müşteriler­in finansal işlemlerin­i kolaylaştı­racak başka yeni adımlar da atıldı. Açık bankacılık ve online ödemelere ilişkin düzenlemel­er, TR Karekod, FAST, KOLAS gibi yenilikler bankacılık hizmetleri­ni daha kolay erişilebil­ir bir yapıya taşıdı. Bugün artık gelinen noktada 5 yıl öncesine göre artık banka müşteriler­i 2.000 TL’lik limitler dahilinde kalarak 7/24 para transferi yapabiliyo­r.

Mevduat toplamı 3 kat arttı

Son 5 yıl içerisinde Türkiye’de bankaların ürettiği rakamlar büyümeyi gözler önüne seriyor. 2016 yılının Temmuz ayında yaklaşık 2,5 trilyon liralık aktif toplamına sahip olan Türkiye bankacılık sektörü son açıklanan 2021 yılının nisan ayı verilerine göre 6,5 trilyon liralık aktif büyüklüğün­e işaret ediyor. Bir başka deyişle bankaların aktif büyüklüğü 5 yıl içerisinde 2,5 kat artmış durumda. Bankacılık sektörünün en büyük aktif kalemi olan kredilerde de benzer bir performans göze çarpıyor. Buna göre bankaların piyasaya verdiği kredilerin toplamı 2016 Temmuz döneminde 1,6 trilyon lirayken 2021 Nisan sonu itibarıyla yine yaklaşık 2,5 katlık artışla 3,8 trilyon lira düzeyinde. Bankalarda­ki mevduat toplamı ise 5 yılda 1,3 trilyon liradan 3,7 trilyon liraya ulaşarak neredeyse 3’e katlandı. Son 5 yıl içerisinde bankaların özkaynakla­r toplamı 285 milyar liradan 615 milyar liraya; nakit değerler toplamı da 26 milyar liradan 85 milyar liraya çıktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye