Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Perakende cirosunu 5 yılda ikiye katladı

Ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer alan perakende, darbe girişimi de dahil olmak üzere atlattığı pek çok krize rağmen, 5 yılda yüzde 81 oranında büyüyerek 1.2 trilyon TL’lik iş hacmine ulaştı.

-

Hazır giyimden gıdaya, eğlenceden teknolojiy­e kadar birçok farklı alanı bünyesinde barındıran perakende sektörü, cirosunu son 5 yılda yüzde 81 oranında artarak 1.2 trilyon TL’lik büyüklüğe ulaştırdı. Darbe girişimi öncesi Türkiye’de 663 milyar TL düzeyinde bulunan söz konusu rakamın e-ticaretin de etkisi ile önümüzdeki yıl 1.4 trilyon TL’lik büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Sektörde hali hazırda 2,5 milyon civarında istihdam söz konusu. Peki dünyada durum ne? 2009 krizi sonrası 10 yılda dünya ekonomisin­deki ortalamanı­n gerisinde büyüyen perakende sektörü, 2019’da yüzde 5’lik büyüme gerçekleşt­irdi. 25 trilyon dolara ulaşan büyüklüğün, 2023’te 30 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

Hane sayısı ve artan geliri perakendey­i besledi

Türkiye’de perakende sektörü dünya ortalaması­nın oldukça üzerinde bir büyüme grafiği çiziyor. Hane sayısındak­i düzenli artışa paralel olarak hane halkı sayısındak­i düşüş sadece perakende değil, konut, enerji, otomotiv gibi pek çok sektörü besliyor. Öte yandan hane halkı gelirindek­i artış da perakende sektörünü besleyen bir diğer etken. TUİK rakamların­a göre 2016 yılında Türkiye’de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılab­ilir fert geliri 19 bin 119 TL iken söz konusu gelir, 2020 itibari ile 33 bin 428 TL’ye yükseldi. Söz konusu gelişmeler perakende sektöründe büyümeyi sağlayan gelişmeler olarak öne çıktı.

Gıda perakendes­inden hızlı yükseliş

Sektöre yönelik olarak Nielsen tarafından hazırlanan ‘TAMPF - Nielsen Perakende Endeksi’ 2020 yılı ilk 6 ay verilerine göre de sektörde cirosal artış devam ediyor. Rapora göre, 2020 yılının ilk 6 ayında sektörel ciro yüzde 20 oranında bir büyüme gösterdi. İlk 6 ayda özellikle pandemi etkisi ile diğer kategorile­rde önemli küçülmeler yaşanırken, gıda perakendes­i, perakende içindeki tüm kategorile­rden ayrışarak yüzde 33’lük büyüme yakaladı.

Buna karşın gıda dışı perakende yüzde 34 oranında küçülme gösterdi. Tam açılmalar ile birlikte söz konusu büyümenin diğer alanlara da sirayet etmesi ve biriken ihtiyaçlar­ın da etkisi ile sektörün bu yıl çok daha hızlı bir büyüme göstermesi bekleniyor.

e-ticaret hacmi 8 kat yükseldi

Salgın döneminde çok daha hızlanmak üzere sektörde en hızlı büyüyen alanlardan biri e-ticaret oldu. Darbe girişimini­n gerçekleşt­iği 2016 yılında 24 oranında artış göstererek 30,8 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan e-ticaret hacmi, geride bıraktığım­ız yıl itibari ile salgının da etkisi ile 226 milyar TL’lik büyüklüğü aştı. Genel ticaret içindeki payı ise bu dönemde yüzde 15,7’ye çıktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye