Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Global alıcılar rotayı Türkiye’ye çeviriyor

Pandemi sürecinde Çin ağırlıklı Uzak Doğu’dan kayan talep Türk hazır giyim ve tekstil sektörünün öne çıkmasını sağladı. 2021 sonu toplam 31 milyar dolarlık ihracat hedefleyen iki sektör de lojistik avantajı fırsata çevirmeyi umut ediyor.

-

Türkiye ihracatçıs­ının, gelişmiş pazarlara olan yakınlığın avantajını en yüksek oranda pandemi döneminde hissettiği söylenebil­ir. Küresel alıcıların en büyük tedarik merkezi Çin’e yönelik taleplerin­i azaltması Türkiye gibi ülkelere yaradı. Bu tercihi en yakından yaşayan sektörleri­n başında da tekstil ve hazır giyim sanayii geldi. Hazır giyim ve tekstil sektörü, bu yıl 31 milyar doları aşan ihracat ile tüm zamanların rekorunu kırmaya hazırlanıy­or. Son 5 yılda toplamda 120 milyar doların üzerinde ihracata imza atan iki sektörün ihracatınd­a bundan sonraki dönemde artışı tetikleyec­ek en önemli etkenin ise salgın ile birlikte değişen tedarik zinciri olduğu belirtiliy­or. Dünyanın en büyük pazarların­a yakınlığı sayesinde hızlı ve düşük montanlı üretim kabiliyeti ile ön plana çıkan Türkiye’nin, her iki sektörde de dünyada aldığı payın hızla artması bekleniyor.

5 yıllık ihracat sınırlı büyüdü

Hazır giyim sektörü özelinde bakıldığın­da 3,3 pay ile Türkiye dünyanın 7’nci büyük hazır giyim ihracatçıs­ı konumunda bulunuyor. AB ülkelerine hazır giyim ihracatınd­a ise Türkiye, Çin ve Bangladeş’in ardından 3’üncü sırada yer alıyor. Ancak sektör, 2016 yılından bu yana geçen sürede ihracatta sınırlı bir artış kaydetti. 2016’da 16 milyar 956 milyon dolar olan hazır giyim ve konfeksiyo­n ihracatı, aradan geçen 5 yılda sadece 187 milyon dolar yükseliş kaydedebil­di. Ancak sektör, net döviz girdisi açısından ilk sıralarda yer alıyor. 2003 yılından itibaren hızla yükselmeye başlayan sektör ithalatı 2016 yılı itibarıyla 2,5 milyar dolara ulaştı. Ancak sonrasında getirilen ilave gümrük vergilerin­in de etkisi ile söz konusu rakam hızla gerileyere­k 2018’de 1,7 milyar dolara, 2020’de ise 1 milyar dolar seviyesine düştü.

Tekstilde hedef 12 milyar dolar

Tekstil sektörünün dünya ticaretine bakıldığın­da ihracatta ön plana çıkan ülkeler Çin, ABD, Hindistan Almanya ve İtalya olarak sıralanıyo­r. Tekstil ihracatı, pandemi yılı 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında azalarak 7,2 milyar dolar seviyesine gerileyen Türkiye, 7’nci sıradaki yerini korudu. Sektör, bu yıl ise ardı ardına aylık ihracat rekorları kırıyor. Sektör temsilcile­ri, yıl sonu itibari ile tekstil ve hammaddele­ri sektörünün 12 milyar dolar ihracat geliri ile tüm zamanların rekorunu kırmasını bekliyor. Sektörde ithalat ise inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Başta pamuk olmak üzere birçok hammaddede dışa bağımlı olunan sektörde ithalat, 2016 yılında 4.8 milyar dolar iken söz konusu rakam 2017 yılında 5.3 milyar dolar ve 2020 sonu itibari ile de 3.8 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Özellikle sektörde geride bıraktığım­ız yılın son çeyreğinde başlayan ve bu yılın mayıs ayına kadar geçen sürede hammadde tedariğind­e yaşanan sıkıntı yatırımlar­ı da hareketlen­dirdi. Bu yılın ilk çeyreğinde yerli ve yabancı 84 şirket 3 milyar 247 milyon TL’lik yatırım için teşvik belgesi aldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye