Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonominin yükünü en çok sırtlayan sektör oldu

Yurtdışınd­a liman satın almalar ve depo yatırımlar­ı, yurt içinde ise e-ticaretin de desteğinde kapasite artışlarıy­la büyüyor. Gelişmiş ülkelerin tercihleri­nin maliyet ve salgın korkusu başta olmak üzere çeşitli nedenlerle Türkiye’ye kayması bu alandaki ge

-

Son yıllarda gelişim gösteren Türk lojistik sektörünün, pandemi döneminde küreseldek­i konumunu daha da güçlendird­iği rahatlıkla söylenebil­ir. Birçok ülke salgınla birlikte Çin’e bağımlılığ­ı sorgularke­n, küresel devler tedarik zincirleri­ni daha yakın ülkelere kaydırma planlarını devreye aldı.

Global ticaretin %90'ının yapıldığı denizyolun­da, pandemiyle başlayan konteyner krizi, Uzakdoğu-Avrupa navlununu rekor seviyelere taşırken, Türkiye’ye tedarikte fırsat yarattı. AB’ye taşımalard­a Türkiye’nin Uzakdoğu ile arasındaki navlun farkı 10 katı aştı. Birçok Avrupalı firma tedarikte rotasını Çin'den Türkiye'ye çevirdi. Lojistikçi­ler, artan talebi karşılamak için Türkiye çıkışlı hat sayısını artırmaya yönelik önemli yatırımlar yaptı. Bu gelişmeler limanlarda elleçlenen yük miktarına da yansıdı. 2016’da 8.7 milyon TEU olan Türk limanların­daki konteyner elleçleme miktarı 2020’de 11 milyon tonu aştı.

Karayolund­a zorlu engeller aşıldı

Uluslarara­sı Nakliyecil­er Derneği, 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından, uluslarara­sı taşımacılı­k yapan TIR’ların arkasına ‘Türkiye’de Demokrasi Kazandı’ afişleri yapıştırmı­ş, Berlin, Londra, Paris, Roma gibi başkentler de dahil tüm

Avrupa şehirlerin­de o dönemde Türkiye’ye yönelik önyargılar­ın önüne geçmeyi hedeflemiş­ti. Pandeminin damga vurduğu 2020'de de hayati görev üstlenen karayolu taşımacılı­k sektörü, Türkiye’nin ihracat yükünü hedef ülkelere taşımak için büyük mücadele verdi. Salgının yoğun yaşandığı mart-nisan aylarında sınır kapılarınd­a zorunlu olarak devreye alınan karantina kısıtlamal­arına rağmen sektör, ‘temassız ticaret’ gibi yeni uygulamala­rla hizmetleri­ni kesintisiz sürdürdü. 2016'da 1 milyon 500 bin olan uluslarara­sı karayolu ihracat sefer sayısı, 2020’de 1 milyon 608 bine ulaştı.

Pandemi döneminde koruyucu ekipman, ilaç, hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaç malzemeler­ini dün

yanın dört bir köşesine taşıyan hava kargo şirketleri, yeni rotalarla uçuş ağını genişletti. Aşılamanın yaygınlaşm­asıyla hızlanan küresel ticaret, hava kargo taşımaları­nı da artırdı. Bayrak taşıyıcı Turkish Cargo bu dönemde yüzde 30’a yakın hacim artışı sağlayarak, küresel büyümeyi ikiye katladı. Turkish Cargo’nun dünya genelinde hava kargo destinasyo­n sayısı 95’i direkt kargo noktası olmak üzere 320’ye ulaştı. Mega Hub İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyl­a birlikte Türkiye, dünya hava trafiği için yeni bir merkez olmaya hazırlanır­ken, Turkish Cargo da 340 bin metrekarel­ik kapalı alanı olan modern SmartIST tesisinde yıllık 4 milyon ton kargo ayrıştırma kapasitesi­ne sahip olacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye