Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Savunma sanayiinde ihracat ithalatı geçti

Savunma sanayii, son 5 yılda sergilediğ­i performans­la dış ticaret fazlası veren sektör kimliğine kavuştu. Sektör, özellikle İHA ve SİHA’larda yakalanan performans­ı farklı ürün ve sistemlerd­e de yakalamak için projeler geliştiriy­or.

-

Pandemi nedeniyle ihracatta ve Ar-Ge faaliyetle­rinde önemli bir daralma yaşayan savunma sanayii, buna rağmen son 5 yılda sergilediğ­i performans­la ihracat fazlası veren bir sektöre dönüştü. Türkiye, özellikle SİHA ve İHA üretiminde son 15 yılda ABD, İsrail ve Çin modelleriy­le rekabet arzusuyla dünyanın temel üreticiler­i arasındaki yerini aldı. SİHA’ların 2016’dan itibaren sınır ötesindeki operasyonl­arda kullanılma­ya başlanması­yla da sipariş adedi rekor artış gösterdi. Azerbaycan, Katar, Ukrayna, Tunus ve NATO ülkesi Polonya da Türk silahlı insansız hava aracı satın aldı. Ayrıca Letonya, Macaristan ve Arnavutluk’un yanı sıra başka ülkeler de Türk SİHA’larına ilgi gösteriyor.

Sektörün 2020 cirosu, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 18,64 gerileyere­k yaklaşık 8.9 milyar dolara indi. Yurtdışı satış gelirleri ise yüzde 26,16 gerileyere­k yaklaşık 2.3 milyar dolara düştü. İthalat ise yüzde 30’luk düşüşle yaklaşık 2.2 milyar dolar oldu. Böylece, salgın yılında ihracat fazlası veren bir sektör oluştu. Sektörün Ar-Ge harcamalar­ı ise yüzde 25,79 oranında gerileyere­k 1 milyar 240.8 milyon dolar oldu. Yaşanan tüm sıkıntı ve daralmalar­a rağmen sektör, nitelikli insan kaynağını muhafaza ederek hatta bir miktar geliştirer­ek istihdamı da 77 bin kişiye çıkardı.

“Türkiye, savunma sanayii gelişmiş ülke konumuna geçti”

Savunma sanayinin Türkiye’nin bekası ve bağımsızlı­ğı anlamında çok kritik bir görev icra ettiğini belirten Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıla­r Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Hüseyin Baysak, öncü 12 firma tarafından, Milli Savunma Bakanlığı’nın destekleri ve teşvikleri ile kurulan SASAD’ın sektöre önemli katkılar sunduğunu söyledi. Baysak, “Üke ihracatını­n 1 kg satış tutarı 1,6 dolar civarında olmasına karşın, 1 kg savunma ve havacılık sanayii ürün satış tutarı 45 doların üzerindedi­r” dedi. Sektörün yerlilik oranını yüzde 70 dolayların­a çıkardığın­ı dile getiren Baysak, Türkiye’nin artık savunma sanayinde gelişmekte olan ülkeler konumundan, savunma sanayi gelişmiş ülke konumuna geçtiğini vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye