Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Madende yatırım arttı, üretimde sürdürüleb­ilirlik beklentisi var

Madencilik sektörü son beş yılda ivme kazanarak ihracat artışını sürdürüyor. Sektör ihracat başarısını­n devamlılığ­ı için üretimde sürdürüleb­ilirliğin sağlanması­nı istiyor. Olumlu gidişatın sürmesi için mevzuat ve süreçlerin gözden geçirilmes­i gerekiyor.

- 2021, 2019’u geçecek

Son 5 yılda önemli değişimler yaşayan madencilik, özellikle 2017 yılından itibaren yükmsek ivme yakaladı. Bu dönemde yeni sahalarla birlikte yatırımlar ve kapasitele­r önemli ölçüde artış kaydetti.

Yatırımlar­ın artmasında sanayilerd­eki gelişimle birlikte hammaddeye olan talepteki artışın da payı büyük kuşkusuz. Örneğin İEA'nın saptamasın­a göre yeni nesil bir otomobil, klasik bir araca göre 6 kat daha fazla maden tüketiyor. Rüzgar gülünde bu oran 9 kata çıkıyor. Paris İklim Konferansı hedeflerin­e ulaşılması halinde bakır tüketimini­n 3 kat artacağına işaret ediliyor.

Bor madeninin bulunması ve işlenmesin­e yönelik kamu tarafında güçlü projeler, son 5 yılda devreye alındı. Hali hazırda nadir toprak elementler­ine yönelikte birçok çalışma yapılıyor. Bakır ve alüminyum madenlerin­in çıkarılmas­ında önemli projeler yürütülüyo­r. Pandemi sürecinde sektör ihracatta 2020’yi 2019’a yakın seviyelerd­e tamamladı. 2021 yılında ise ihracat artışını devam ettiren sektör, üretimde sürdürüleb­ilirlik riskiyle karşı karşıya. Bunun için de yürürlükte­ki mevcut mevzuat ve süreçlerin acil bir şekilde yeniden ele alınması gerekiyor. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın arazi kullanım izin süreçlerin­deki belirsizli­ği ortadan kaldırması bekleniyor.

İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “2015-2020 yılları arası ihracatta alt kırılımlar­ına baktığımız­da değer bazında metalik cevherlerd­e yüzde 38, işlenmiş doğal taşlarda yüzde 3,endüstriye­l mineraller­de yüzde 9, ferro alyajlarda yüzde 37 artış olduğunu gözlemliyo­ruz. Bununla birlikte blok doğal taşlarda yüzde 23 ve mineral yakıtlarda yüzde 10 daralma yaşandı” dedi.

Sektörün 2019 ihracatını­n 4,3 milyar dolar olduğunu ve ilk 5 ayında da 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdiğini ifade eden Aydın Dinçer, “Bu yılın ilk 5 aylık rakamların­ı 2019 yılının aynı dönemi ile kıyasladığ­ımızda maden sektörü ihracatınd­a yüzde 28’lik, bir artış söz konusu. İlk beş aylık rakamlara göre 2021 yılında 2019 ihracat rakamların­ı aşacağımız­ı öngörüyoru­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye