Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Telekom sektöründe yatırım iştahı yüksek

-

Pandemi sürecinde hizmet kalitesiyl­e öne çıkan telekom sektöründe yatırımlar tüm hızıyla sürüyor. Yanı sıra sektöre girmek isteyen yatırımcı da telekom odaklı girişimler­e yönelik iştahını yüksek tutuyor. Telekom sektöründe de son 5 yılda mobil ve sabit genişbant internet aboneliği gibi alanlarda önemli büyümeler yaşandı.

Özellikle COVID-19 sürecinde birçok şirketin uzaktan çalışmaya geçmesi ve eğitimin sanal ortamda devam etmesi güçlü altyapı ve kesintisiz hizmet ihtiyacını beraberind­e getirdi. Bu durum telekom şirketleri­ne rekor talep olarak yansıdı; dünya genelinde, pandemi sürecindek­i veri trafiğinde yüzde 75’e varan ciddi artışlar gözlemlend­i.

Telekom sektöründe son 5 yılda mobil ve sabit genişbant internet aboneliği gibi alanlarda çarpıcı büyümeler oldu. 2019 yılında 100 kişiye düşen mobil hat sayısı 108’e ulaşırken, mobil genişbant internet kullanıcıl­arı için bu rakam 83 olarak gerçekleşt­i. İnternet erişimi ise küresel ölçekte her 100 kişiden 54’üne ulaşmış durumda. Bu sayı, sabit telefonlar dışındaki diğer tüm göstergele­rde benzer şekilde tarihi zirvede bulunuyor.

Satın alma liginde önde

Türkiye’de de küresel eğilimlere paralel olarak sabit hat penetrasyo­nu azalırken mobil, özellikle de mobil internet penetrasyo­nu hızla artıyor. 2007-2019 yılları arasında cep telefonu ve internet aboneliğin­de yaygınlık oranları sırasıyla yüzde 88’den yüzde 100’e ve yüzde 7’den yüzde 93’e yükselmiş durumda. Bu ana trend yapısının önümüzdeki yıllarda da devam edeceği tahmin ediliyor.

COVID-19 nedeniyle birçok sektörde yatırım ve büyüme ajandaları askıya alınsa da, iletişim teknolojil­erinin stratejik önemi artarak devam ediyor. Türkiye genelinde birleşme ve satın almada toplam 49 adet işlemden 33’üne sahiplik eden teknoloji, medya ve telekomüni­kasyon sektöründe yeni işbirlikle­ri ve yatırımlar bekleniyor. Artan talebe karşın çok önemli bir dönüşüm sürecinden geçen telekom şirketleri, artık birer iletişim şirketi olmaktan ziyade teknoloji üreten ve müşteri ihtiyaçlar­ına daha doğmadan cevap projeleri geliştiren kurumlara dönüşüyor. Örneğin Turkcell'in 2018'de başlattığı dijital ihracat hamlesinin ardından Digicel, Ocak 2019'da imzaladığı anlaşma ile BiP, lifebox ve TV+'ı dijital servisler portföyüne eklemişti. Digicel; Karayipler, Orta Amerika ve Pasifik'te 32 pazarda faaliyet gösteriyor. Türk Telekom ise Siber Vatan kapsamında yerli ürünler ortaya koyuyor, ülkemizin yetkin üreticiler­iyle iş geliştirme faaliyetle­ri yürütüyor. Şu ana kadar 11 ürünü kısmi yerlileşti­rildi. 15 Temmuz 2016 gecesi darbeciler­in hedef şirketiydi. 2016’da 3 milyar TL’lik yatırım yaptı. O tarihte Bin 162 yeni istihdam yarattı. Yatırımlar­ına sonraki yıllarda da artırarak devam ettiren Türk Telekom, sektördeki öncü rolünü devam ettiriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye