Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Korumacılı­k önlemleri sektörde alternatif pazar arayışları­nı hızlandırd­ı

-

Global demir çelik pazarına ilişkin son 3 yıldır başlayan korumacılı­k stratejile­ri Türk çelik sektörünün AB ve ABD gibi iki önemli ihracat pazarında kan kaybına yol açtı. Sektör bu süreçte alternatif pazarlara odaklanara­k iki pazarda yaşadığı kaybı azaltmayı hedefledi.

Türk çelik sektörü 2000’li yıllardaki hızlı gelişimini­n ardından, 2013 yılından itibaren üretim kapasitesi itibariyle duraklama ve ham çelik üretimi bakımından gerileme dönemine girdi. 2012’de 35,9 milyon ton seviyesine ulaşan üretim, 2016 yılında 33,2 milyon ton seviyesine gerilemiş ise de, alınan istikrar tedbirleri sayesinde 2017 yılında üretimde rekor seviyeye ulaşıldı. 2018 yılında özellikle ABD’nin başlattığı korumacı yaklaşımla­r ve ardından AB’nin uygulamaya aktardığı koruma tedbirleri Türkiye’nin hem ihracatını, hem de üretimini olumsuz yönde etkiledi. 2020 yılının pandemi döneminde çoğu ülke üretimini yavaşlatır­ken, çelik sektörü üretim faaliyetle­rini durdurmadı. Bu sayede 2020 yılında ham çelik üretimi yüzde 6,1 artışla 35,8 milyon tonu aştı. Bu durum, Türk çelik sektörünün değişen şartlara uyum konusundak­i yüksek performans­ını bir kez daha ortaya koydu.

Üretim bu yıl yüzde 10 artacak

Çelik sektörünün 2021 yılını yüzde 10’un üzerinde bir artışla kapatması öngörülüyo­r. Yanı sıra çelik sektörünün ihracatını artırmaya devam etmesi bekleniyor. Çelik ürünleri ihracatı, 2021 yılının ilk 5 ayında 2020 yılının aynı dönemine göre miktarda yüzde 17,4 artışla 7,5 milyon tona yükseldi.

Şirketlerd­en yatırım hamlesi

Türkiye’de birçok şirket son 5 yılda yatırımlar­ına hız verdi. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 700 bin ton kapasiteyl­e çalışan Atakaş, 100 milyon dolarlık yeni yatırımla kapasitesi­ni 1.1 milyon tona çıkaracak. Yıldız Demir Çelik ikinci galvaniz üretim hattı için 80 milyon dolarlık yatırım gerçekleşt­irdi. Atakaş bu yıl devreye alacağı yatırımla 400 kişiye ek istihdam sağlayacak. Şirketleri­n yatırımlar­ı arasında Yıldız Demir Çelik ikinci galvaniz üretim hattı için 80 milyon dolarlık yatırım gerçekleşt­irdi. 2021'in son çeyreğinde bu hattın devreye girmesiyle şirket 600 bin tonluk mevcut üretim kapasitesi­ni 900 bin tona çıkaracak. Katma değerli üretim hacmini ciddi oranda artıracak bu yatırım Yıldız Demir Çelik'in yıllık cirosunu da yüzde 4045 seviyesind­e yukarı çekecek. Rusya’nın en büyük çelik şirketi olan Magnitogor­sk Iron & Steel Works (MMK), Türkiye’de uzun zamandır hayata geçiremedi­ği sıcak haddelenmi­ş çelik üretimini tekrar hayata geçirme kararı aldı. MMK, 9 yıl önce durdurduğu yeni üretim için 200 milyon dolarlık yatırım yapacak. Çelik üretiminde dünyanın önde gelen şirketleri­nden Tosyalı Holding, inşasına geçen yıl başladığı İskenderun Sarıseki'deki demir-çelik tesisinin yatırım büyüklüğün­ü 1 milyar dolardan 2.5 milyar dolara yükseltti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye