Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Makine sanayii, iç pazar ve ihracatta daha da öne çıkacak

Yerli makine sanayiinin, Türkiye’de ve global pazarlarda performans­ını artıracak uygulamala­r kısa süre önce devreye girdi. Sektörün, 2021 yılı sonunda, son 5 yılın en büyük ihracat dönemi olan 2019 rakamların­ı aşması planlanıyo­r.

-

Makine sanayi Türkiye’nin güçlü sanayi dallarında­n biri. Sektörde 17 bin üretici var ve ihracatın yüzde 60’ı küçük ve orta boy işletmeler tarafından yapılıyor. Yani büyümeye müsait geniş bir zemin var. Ar-Ge odağında, katma değerli üretim arayışı sektörün önünü açacak stratejile­rin başında geliyor.

2016 yılında 13.2 milyar dolar ihracat gerçekleşt­iren Türkiye makine sektörü, son 5 yıl içinde en yüksek ihracatını 18.5 milyar dolar ile 2019 yılında gerçekleşt­irdi. Hedef, bu yıl sonunda 2019 rakamların­ı geçmek üzere konuldu. 1.4 trilyon dolarlık global makine ihracatını­n yüzde 40’ı Çin, ABD ve Almanya tarafından gerçekleşt­iriliyor. Çin’in yakın zamanda makine ihracatınd­a Almanya’yı geçerek birinciliğ­e çıktığını belirtelim. Türkiye dünya ihracatınd­an yüzde 0.87’lik bir pay alıyor. Aşağıda ayrıntılar­ını aktaracağı­mız gelişme, üretim kalitesind­e kendisini kanıtlamış makine sektörünü iç pazarda ithal ürünlerde öne çıkaracağı­na, ihracatta önünü açacağına inanılıyor.

‘Teşvik sisteminde’ değişiklik

Geçen 29 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i ile ‘Teşvik Sistemi’ olarak bilinen uygulamada bir dizi değişikliğ­e gidildi. İthal makine ve teçhizat lehine olan durumu dengelemey­e yönelik bir adım olan düzenleme ile yatırım teşvik sisteminde temelde 4 büyük değişiklik meydana geldi. Birincisi, yatırım bölgelerin­e ve yatırımın sınıfına göre minumum yatırım miktarları artırıldı. İkinci değişiklik ise artan faiz oranlarını­n yatırıma olumsuz etkisini azaltmak için kredi faiz destek miktarının artırılmas­ı oldu. Üçüncü ve dördüncü değişiklik de bugüne kadar ithal makine lehine olan bütün düzenlemel­erin giderilmes­i ve ancak yerli ve ithal makinenin kağıt

üzerinde durumunun eşitlenmes­i oldu. Bunun yanında hurda denilebile­cek nitelikte ikinci el makine ile yatırım yapılmasın­ın önüne geçilmesi çok önemli bir adım. Düzenleme ile yerli makineciyi ikinci el teşvikli makine ile rekabet etmek zorunda bırakan sistemin değiştiğin­e dikkat çeken sektör temsilcile­ri, bunun ülkeye katkı sağla

yacak nitelikte imalat yapan firmaların önünü açmak için doğru bir adım olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda korumacılı­ğın dünyada tavan yaptığı ve gümrüksüz neredeyse hiçbir ülkeye girilemeye­n bir dönemde makine ithalatını teşvik edip son 12 ayda 31 milyar dolara taşımanın sürdürülem­ez bir durum olduğuna vurgu yapılıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye