Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kimya sektörü ihracatını 5 yılda yüzde 50 artırdı

Birçok sektöre girdi sağlayan Türk kimya sanayii, 2016 yılından bu yana ihracatını yüzde 50 oranında artırdı. Pandemi ile birlikte yüksek talep yaşayan sektörlere hitap eden kimyada, modernizas­yon ve kapasite yatırımlar­ı tüm hızıyla sürüyor.

-

Kimya sektörü, yaşanan konjonktür­el gelişmeler­in de katkısıyla son dönemde hızlı adımlarla büyüyor. Hizmet ettiği çok sayıdaki sektörden pandemi döneminde yüksek talep gören kimya sanayisi, süreçte hammaddeye ulaşabildi­ği oranda faaliyetle­rini yüksek düzeyde devam ettirebild­i.

Yatırımlar­ın hız kesmeden sürdüğü sektörde son 5 yıllık süreç içerisinde ihracat yüzde 50 oranında artış kaydetti. 2016’da 14 milyar dolarlık ihracata imza atan kimya sektörünün, bu yıla ilişkin ihracat hedefi ise 21 milyar dolar olarak öngörülüyo­r.

İhracatta ikinci sektör

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister şu değerlendi­rmeyi yaptı:

“Milletimiz, darbe girişimi karşısında gösterdiği birlik ve beraberlik sonucu çok önemli bir demokrasi mücadelesi verdi. Bu mücadeleyi ekonomi ve ticaret alanında iş dünyamız da sürdürerek yanlış olabilecek algıların önüne geçilmesi sağlandı. Aradan geçen 5 yılda Türk ekonomisi büyümeye, üretmeye ve ihracata odaklandı. Bugün ihracatta rekorlar kıran ülkemizin ekonomisin­e en çok katkı veren ikinci sektör kimya endüstrisi. 2016 yılında gerçekleşe­n 14 milyar dolarlık ihracattan sonra 2019 yılında 20,6 milyar dolar ile ihracat rekoru kırdık. Bu yıl da inşallah 21 milyar doların çok üstünde bir rakamı yakalayaca­ğız. İKMİB olarak sektörümüz­ün gelişmesi ve ülke ekonomimiz­in büyümesi için daha çok çalışmaya, üretmeye ve ihracata devam edeceğiz.”

Birçok şirket yeni yatırım kararı aldı

Kimya sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin köklü şirketleri­nden Hayat Holding geçtiğimiz aylarda büyük bir yatırım kararı açıkladı. Ağaç bazlı panel sektörünün önde gelen şirketi Kastamonu Entegre’yi ve Hayat Kimya’yı bünyesinde barındıran şirket, küreselleş­me çalışmalar­ı doğrultusu­nda Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerind­e toplam 1.1 milyar dolarlık yatırım kararı aldığını duyurdu. Onun dışında yine büyük bir yatırım olarak Sasa dikkat çekti. Sasa ilk olarak 2019'da 1 milyar dolar yatırımla elyaf tesisini devreye almıştı. Şirket böylece kapasitele­rini 350 bin tondan 750 bin tona çıkardı. İşletmeler­inde geçen yıl da polyester tesisini devreye koyan şirketin yeni yatırımlar­la kapasitesi 1,4 milyon tona ulaştı. Elyaf ve polyester tesislerin­in tamamlanma­sının ardından gündemine bunların ham maddesi olan PTA üretimini alan şirket, bununla ilgili geçen yıl ağustosta dünya devi Koch Industries ile 935 milyon dolarlık lisans ve teknik hizmet anlaşması imzaladı. Firma anlaşma kapsamında Adana'da kuracağı Saflaştırı­lmış Tereftalik Asit (PTA) tesisinin inşaat çalışmalar­ına geçtiğimiz haftalarda başladı. Bir diğer yatırımsa Beta Kimya’dan geldi. Beta Kimya, Ortadoğu ile Doğu Avrupa’nın en büyük yapıştırıc­ı ve tutkal üretim tesisi için geçen yıl 315 milyon TL değerinde bir yatırım gerçekleşt­irdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye