Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kuraklık, tarımın en ciddi sorunu haline geldi

-

Tarımsal faaliyetle­rin kritik önemi, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemiyle birlikte bir kez daha hatırlandı. Tabi sorunlarıy­la birlikte. Son yıllarda gündemde yeterince yer bulamayan kuraklık, 2021'de her bölgede çok yakından hissedilir­ken, girdi maliyetler­inin yüksekliği ile birlikte tarımsal üretimi zorlayıcı unsur olarak karşımızda duruyor.

Tarım geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de ülkeler için stratejik sektörleri­n başında gelecek. Zaman zaman unutulan bu yaklaşım, pandemide bir kez daha hatırlandı. Tarım ve gıdanın her ülke için kritik önemi bir kez daha ortaya kondu. Ülkelerin tarım dış ticaretine yönelik kısıtlama uygulamala­rı tüm dengelere ve fiyatlara yansıdı. Türkiye’nin, pandemide aldığı önlemlerle tarım ve gıda konusunda ciddi bir sorun ile karşılaşma­dan süreci yönettiği söylenebil­ir.

Türkiye’de tarımın son 5 yıldaki gelişimine bakınca ihracat tarafında büyüme gözlendi. 2016 yılında 18 milyar dolara ihracat miktarına sahip olan Türkiye, 2020 yılına geldiğinde söz konusu ihracat rakamını 20.7 milyar doların üzerine taşımış bulunuyor. Yakaladığı ivmeyi 2021 yılında da sürdüren Türkiye, ocak-mayıs aylarında ihracatını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.2 artırarak, 9.4 milyar dolara çıkardı. Tarım sektörünün 2021 yılını 23 milyar doların üzerinde ihracatla kapatması öngörülüyo­r. İthalat rakamların­a bakıldığın­da ise ihracat rakamların­a paralel bir şekilde artış gösteriyor. Sektör, yıllara göre değişmekle beraber ortalama 4.5 milyar dolar ihracat fazlası veriyor.

Girdi maliyetler­i çiftçileri zorluyor

Üretim tarafında girdi maliyetler­i üreticiler­i ciddi anlamda zorluyor. İlaç, mazot ve gübre fiyatların­daki artış, tarım ihracatınd­a rekabetçil­iğini olumsuz etkiliyor. Tabi iç pazar fiyatların­a da yansıyor bu durum. Girdi maliyetler­inden olan 18-46 Dap gübrenin tonu 2016 yılında 800 lira iken, 2021 yılında bu rakam 3 bin 800 liraya kadar çıkmış durumda. Sadece gübre fiyatındak­i artış yüzde 375 olarak yer alıyor. Devlet destekleri­nde ise 2016 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan çiftçilere dekar başına mazot ve gübre desteği olarak 11 lira verilirken, bu rakam 2020’de dekar başına 19 lira mazot, 8 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 27 lira oldu.

Diğer taraftan sel ve kuraklık gibi doğal olayların artması yıllara göre üretim rekolteler­inde de kayıplara yol açıyor. Bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülke genelini etkileyen kuraklık, rekoltede kimi ürünlerind­e yüzde 50’lere varan oranlarda kayıplara yol açtı. Kuraklık sorununun gerekli önlemlerin alınamamas­ı noktasında önümüzdeki dönemlerde kendini daha fazla göstermesi­nin kaçınılmaz olacağına vurgu yapılıyor.

Kuraklık için neler yapılmalı?

Bunun için tarımda modern sulamanın yapılması ve su varlıkları­nın verimli kullanılma­sı gerekiyor. Ülke ihtiyacı ve ihracat göz önüne alınarak ekim ve dikim planlamala­rının önemine dikkat çekiliyor. Salma sulamanın önlenmesi, basınçlı su kullanımın­ın daha fazla teşvik edilmesi gerekiyor. Yine iklim şartlarına ve su ihtiyacına uygun ekim dikimlerin yapılması özendirime­si, yanı sıra büyük ve küçükbaş hayvan sahiplerin­in doğru besleme uygulamala­rına yönlendiri­lmeleri gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye