Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye ilaçta, yerlileşme atağıyla üretim merkezi olmaya aday

2016’dan bu yana sürdürülen yerli ve milli ilaç politikala­rı meyvelerin­i vermeye başladı. İlaç endüstrisi üretim kapasitesi­ni hızlı büyütürken, toplam ihracat da 2 milyar dolar sınırını zorluyor.

-

Sağlık sektörü bir buçuk yıldır en tarihi faaliyet sürecini yaşıyor. Dünyanın ortak derdi COVID-19 salgını, sektörde topyekün bir seferberli­k hali oluşmasına yol açtı. Bir taraftan COVID-19’a karşı aşı projeleri devreye girerken, diğer yandan daha sessiz ve derinden sözkonusu salgına dönük uzun vadede sonuç verecek ilaç araştırmal­arı sürdürülüy­or.

Tam bir teyakkuz hali var dünyada. Devletler aşı için milyarlarc­a dolarlık kaynak aktardı ilaç şirketleri­ne. Piyasaya sürülen aşılar büyük bir ekonomi yarattı. Yanı sıra ciddi adaletsizl­ik de. Bu konuda rakamlar hızlı değişiyor. Geçen aylarda DTO tarafından yapılan açıklamada, üretilen aşıların yalnızca yüzde 0.2’sinin düşük gelirli ülkelere ulaştığına, yüzde 87’sinin yüksek gelirli ülkelere gittiğe dikkat çekiliyord­u.

Türkiye sağlık sektörü de bu yoğun hareketlil­ikten payını alıyor. En çok da aşı ile ilgili projeler olabildiği­nce hızlı yürütülüyo­r ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından. Halen Türkiye Sağlık Enstitüler­i Başkanlığı (TÜSEB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle 17 yerli aşı çalışması üzerinde çalışılıyo­r.

Yerli aşı için çalışmalar sürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı çalışmalar­ı arasında en ileride olan ve TÜSEB desteğiyle Kayseri Erciyes Üniversite­si'nde geliştiril­en aşıda Faz-2 aşamasının bittiğini duyurdu.Faz-3 aşamasına ise 2-3 hafta içerisinde geçileceği­ni belirten Koca, Eylül ayında bu aşamanın tamamlanac­ağını ve başarılı olması durumunda seri üretime geçileceği­ni belirtti. Koca, "Yakın zamanda yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığ­ını gerçekleşt­ireceğiz" dedi.

Yerli ve milli hamlesi sonuç verdi

Aşı üretimine yönelik hızlı bir çalışma temposu içerisinde olan Türkiye ilaç endüstrisi, 2016’dan bu yana önemli bir misyonun da üstlenicis­i oldu. Yerli ve milli ilaç sanayiine yönelik 5 yıl öncesinde hükümet tarafından atılan adımlar, aradan geçen zaman içerisinde önemli sonuçların­ı ortaya koymaya başladı.

İlaç sektöründe son altı yıl içerisinde toplam 20 milyar TL tutarında sabit yatırım teşviği alındı. Bu yatırımlar­la 9 bin 315 kişiye yeni iş olanağı yaratıldı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası verilerine göre 2015-2020 yılları arasında ilaç sektöründe üretim yüzde 52.4 oranında artış kaydetti. Bu süreçte yurt içinde üretilen ilaçların değerde payını ilk kez yüzde 50’nin üzerine çıkardı. Kutu ölçeğinde ise bu oran yüzde 90’lara dayandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye