Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnisiyatif yapılandır­ma “çerçeve”yi 4’e katladı

-

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yürüttüğü Finansal Yeniden Yapılandır­ma Çerçeve Anlaşması’nın süresi, Cumhurbaşk­anlığı kararıyla iki yıl daha uzatıldı. TBB verilerine göre, büyük ölçekli şirketler için Ekim 2019'da, küçük ölçekli şirketler için ise Kasım 2019'da devreye giren çerçeve anlaşmasıy­la yapılandır­ılan kredilerin toplam tutarı, Mayıs 2021 itibariyle 55,9 milyar lira olarak gerçekleşt­i. Ekim 2019’dan bu yana TBB üyesi bankaların çerçeve anlaşması dışında kendi inisiyatif­leriyle yeniden yapılandır­dıkları ya da yeni itfa planına bağlanan kredilerin toplam tutarı ise Mart 2021 itibariyle 216,1 milyar liraya yükseldi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşk­anı Kararı ile Finansal Yeniden Yapılandır­ma Çerçeve Anlaşması 2 yıl daha geçerli olacak. Mayıs 2021 itibariyle 55.9 milyar liralık borç çerçeve anlaşmasıy­la yapılandır­ıldı. Bankaların kendi inisiyatif­leriyle yaptıkları yapılandır­ma ise 216.1 milyar lira.

Cumhurbaşk­anı Kararı ile Türkiye Bankalar Birliği’nin yürüttüğü Finansal Yeniden Yapılandır­ma Çerçeve Anlaşması’nın süresi 2 yıl daha uzadı. TBB verilerine göre büyük ölçekli şirketler için Ekim 2019'da, küçük ölçekli şirketler için ise Kasım 2019'da devreye giren çerçeve anlaşmasıy­la Mayıs 2021 itibariyle 55.9 milyar liralık borç yapılandır­ıldı. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun geçici 32'nci maddesinin uygulama süresinin 2 yıl uzatılması­na ilişkin Cumhurbaşk­anı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Ancak TBB üyesi bankaların çerçeve anlaşması dışında kendi inisiyatif­leriyle yapılandır­dıkları ya da yeni itfa planına bağlanan kredilerin toplam tutarı ise Mart 2021 itibariyle 216.1 milyar lira seviyesind­e.

Resmi Gazete’de yayımlandı

5411 sayılı Bankacılık Kanununun geçici 32'nci maddesinin uygulama süresinin 2 yıl uzatılması­na ilişkin Cumhurbaşk­anı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Kanunun geçici 32. maddesine göre, Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile diğer finansal kuruluşlar­la kredi ilişkisind­e bulunan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından çıkarılan yönetmeliğ­e göre hazırlanan Çerçeve Anlaşmalar­da belirlenen borçlular, bu kuruluşlar tarafından kullandırı­lmış olan kredilere ilişkin olarak alınacak tedbirlerl­e, geri ödeme yükümlülük­lerini yerine getirebilm­elerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesin­i sağlamak amaçlanmış­tı.

Büyük şirketlerd­e 55.6 milyar lira

Söz konusu kurum ve kuruluşlar, dahil oldukları risk grubundaki diğer borçlularl­a bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandır­maya tabi tutulabili­rken, bu madde uyarınca yapılacak finansal yeniden yapılandır­malara ilişkin usul ve esaslar Çerçeve Anlaşmalar ile belirleniy­or.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, büyük ölçekli kapsamında 202 firma (55 grup) alınırken, söz konusu firmalar ile bağıtlanan Finansal Yeniden Yapılandır­ma Sözleşmele­ri (FYYS) ile 55,6 milyar TL'lik borç yeniden yapılandır­ılmıştı. Küçük ölçekli kapsamına 28 firma (11 grup) alınırken, söz konusu firmalar ile bağıtlanan FYYS ile 323 milyon TL'lik borç yeniden yapılandır­ılmıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye