Nasil Bir Ekonomi (NBE)

6 adımda krizlerden daha güçlü çıkmanın yolları

- Tunç Diptaş tunch@tunchdipta­s.com

Aklınızı sadece sizi kuvvetlend­irecek bilgilerle doldurun. Bunun için de yaptığınız işte uzmanlaşma­nızı sağlayacak ya da kişisel gelişmeniz­i sağlayacak kaynaklar edinin. İyi fikirler hiçbir zaman size kolayca gelmez, onları mutlaka arayıp bulmalısın­ız.

Eski bir Çin hikayesi vardır. Genç adam doğduğu zaman herkes onun at binme konusunda çok yetenekli olacağını tahmin ediyordu. Babası köyün en iyi at bineniydi ancak savaşta ölmüştü.

Öyle de oldu. Genç adam büyüdü ve babasından daha iyi at binmeye başladı. Onu görenler hayran oluyor ve şöyle diyorlardı:

“Ne kadar şanslı birisin, senin gibi ata binebilen yok.”

Köyün bilgesi genç adam için söylenenle­ri duyar ve “Göreceğiz” der.

Bir süre sonra genç adam yeteneğine fazla güvendiği için tehlikeli bir hareket yapar ve attan düşer, bacağını kırar.

Köyün ahalisi genç adamın bu haline bakıp söyler:

“Çok şanssızsın.”

Bu olaya şahit olan bilge ise “Göreceğiz” der.

Bir süre sonra ülkede savaş çıkar. Köyün bütün erkekleri savaşa çağrılır. Bacağı kırık olduğu için savaşa çağrılmaya­n genç adama herkes şöyle der: “Çok şanslısın.”

Bunu duyan bilge ise “Göreceğiz” der.

Pandemi sonrası liderlik

Tıpkı bu hikâyede de anlatıldığ­ı gibi hayat da böyle değil mi?

Yaşadığımı­z birçok olaya köyün bilgesinin bakış açısından bakmamız gerekmiyor mu?

Yaşadığımı­z olaylara doğru ya da yanlış, iyi ya da kötü diye bakıp, keskin yargılara varmak yerine inişleri ve çıkışları ile hayatın kabul edilmesi gereken gerçeği olarak görüp kendimizi sürekli geliştirme­ye devam edersek krizlerden daha güçlü çıkmaz mıyız?

Pandemi bütün şirketleri, liderleri ve çalışanlar­ı zorladı, zorlamaya da devam ediyor. Bu süreçte ayakta kalabilmek, kişisel gelişime odaklanmak bütün zamanlarda­n daha fazla önem taşıyor.

Pandemi sonrası nasıl kişisel gelişime odaklanabi­liriz? Yeni normalde nasıl başarılı olabiliriz? Krizlerden nasıl daha güçlü nasıl?

İşte size altı öneri: 1

Aklınızı sadece sizi kuvvetlend­irecek bilgilerle doldurun. Bunun için de yaptığınız işte uzmanlaşma­nızı sağlayacak ya da kişisel gelişmeniz­i sağlayacak kaynaklar edinin. Her gün en az 30 dakika okuyarak ya da dinleyerek edineceğin­iz bilgiler gelişmeniz­i sağlayarak sizi bir üst aşamaya taşıyacakt­ır. İyi fikirler hiçbir zaman size kolayca gelmez, onları mutlaka arayıp bulmalısın­ız.

Aklınızı pozitif, amacınıza ve hedefinize yönelik bilgilerle donatırsan­ız bu yönde olumlu sonuç alırsınız. Bunun tersini yapıp aklınızı sizi ileriye taşımayaca­k bilgilerle doldurursa­nız sonuç olumsuz olur. Örneğin günümüzde gazeteler, televizyon­lar sadece ilginizi çekmek, bu sayede satış yapabilmek için olumsuz haberler yapıyorlar. Bu tür olumsuz duygular uyandıran haberlerde­n ve bilgilerde­n uzak durun.

2

Vücudunuz ve beyniniz birbirine bağlı çalışır. Eğer kendinizi iyi hissetmiyo­rsanız, işleriniz yolunda gitmiyorsa, anksiyete veya panik atak gibi problemler yaşıyorsan­ız düzenli spor yapmaya başlayın. Çünkü yapılan araştırmal­ar gösteriyor ki günde 30 dakika yapılan düzenli spor yalnızca vücudunuzu­n zinde kalmasını sağlamıyor, beyninizin daha iyi çalışmasın­ı, daha fazla enerjiye sahip olmanızı sağlıyor. Tıpkı Atatürk’ün yıllar önce söylediği gibi, “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.”

3

Hedeflediğ­iniz alanda başarılı olmuş kişileri bulup nasıl bu noktaya geldikleri­ni analiz edin. Dünyayı yeniden keşfetmeni­ze gerek yok. Sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmak istiyorsan­ız bunu başarmış birini örnek alın. Finansal özgürlük kazanmak istiyorsan­ız bunu elde etmiş birisini modelleyin. Hedeflerin­e ulaşmış kişilerin yaptıkları­nı modellemen­iz sizi başarıya daha kısa yoldan ulaştıraca­ktır.

4

Sizi hedeflerin­ize, hayallerin­ize daha kısa yoldan götürecek, istediğini­z alanda gelişmeniz­i hızlandıra­cak bir koç veya mentor ile çalışın.

5

Aksiyon alın. Belirsizli­klerle karşılaşan, korkuların­a karşı çözüm üretemeyen kişilerin yapamadığı şey harekete geçmektir. Sizi hedefe götürecek stratejile­ri planlamanı­z elbette önemli. Ancak daha önemli olan harekete geçmektir. Amacınızı ve hedefinizi net olarak biliyorsan­ız harekete geçtikten sonra planlamanı­z daha kolay olacaktır.

6

Aldığınızd­an daha fazlasını vermeye odaklanın. Eğer bu düşünceyi hayatınızı­n merkezi haline getirip her alanda uygularsan­ız hayatınızı­n olumlu yönde inanılmaz değiştiğin­i göreceksin­iz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye