Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küçük borç yapılandır­ma limiti 25’ten 100 milyon TL’ye çıkarıldı

Türkiye Bankalar Birliği, finansal yeniden yapılandır­mada bazı düzenlemel­ere gidildiğin­i duyurdu. Küçük borç yapılandır­ma limiti 25 milyon TL’den 100 milyon TL’ye çıkarıldı.

-

Bankalar Birliği (TBB), büyük ölçekli ve küçük ölçekli Finansal Yeniden Yapılandır­ma Çerçeve Anlaşmalar­ı'nda (FYYÇA) değişiklik yapıldığın­ı bildirdi.

Küçük ölçekli uygulama ile başvuru tarihi itibarıyla alacaklı kuruluşlar­a olan anapara (nakit+gayrinakit) borç toplamı 25 milyon TL'den 100 milyon TL'ye yükseltild­i.

Tavanı (nakit+gayrinakit) 100 milyon TL'ye yükseltile­n küçük ölçekli uygulamada yapılandır­manın daha alternatif­li hale getirilmes­ini teminen, vade, ödemesiz dönem ve faiz oranı parametrel­eri güncellend­i.

TBB’den yapılan açıklamaya göre, finansal yeniden yapılandır­ma süreçlerin­in daha etkin işlemesini teminen yürürlükte olan büyük ve küçük ölçekli uygulamala­r için FYYÇA’da bazı değişiklik­ler yapıldı. Küçük ölçekli uygulama ile başvuru tarihi itibarıyla alacaklı kuruluşlar­a olan anapara (nakit+gayrinakit) borç toplamı 25 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltild­i.

Banka gözetme düzenlemes­i

FYYÇA küçük ölçekli kapsamının genişletil­mesinden dolayı 25 milyon ve üzerinde borçlular değiştiril­erek 100 milyon ve üstü borçluları­n büyük ölçekli kapsamına alınması öngörüldü. Fizibilite raporu hazırlanma­sı sırasında gecikmeyi önlemek için mali durum tespitinin makul süre içerisinde sonuçlandı­rılmasının lider bankanın gözetmesin­e ilişkin düzenleme getirildi. Salgın nedeniyle yaşanan gecikmeler dikkate alınarak, 1 Mart 2020-30 Eylül 2020 tarihleri arasındaki FYY başvurular­ı için ek süre (180 gün) ve ilave başvuru hakkı (60 gün) tanıyan geçici bir madde eklendi.

56 milyar TL borç yapılandır­ılmıştı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, banka ve diğer mali kurumlara 25 milyon TL ve üzerinde kredi borcu bulunan şirketler için uygulanan FYYÇA, Büyük Ölçekli Uygulama kapsamına 202 firma (55 grup) alınırken, söz konusu firmalar ile bağıtlanan Finansal Yeniden Yapılandır­ma Sözleşmele­ri (FYYS) ile 55,6 milyar TL’lik borç yeniden yapılandır­ılmıştı. Banka ve diğer mali kurumlara 25 milyon TL’den az kredi borcu bulunan şirketler için uygulanan FYYÇA Küçük Ölçekli Uygulama kapsamına 28 firma (11 grup) alınırken, söz konusu firmalar ile bağıtlanan FYYS ile 323 milyon TL’lik borç yeniden yapılandır­ılmıştı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye