Nasil Bir Ekonomi (NBE)

6 trilyon dolarlık siber kayıp

- GÜLSEREN ÜST POLAT / DENİZ KILINÇ

Siber saldırılar, doğal afetlerin küresel ekonomiye verdiği zarardan daha yüksek maliyet çıkarıyor. 2021’de 6 trilyon doları bulması beklenen ekonomik kaybın 4 yıl sonra 10 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Dünyada siber güvenlik yatırımlar­ı artıyor ancak Türkiye’de ayrılan bütçeler hala yetersiz.

Pandeminin de etkisiyle neredeyse her alanda hızlanan dijital dönüşüm birçok fırsat sunarken, beraberind­e çeşitli riskleri de getiriyor. Bilgi ve verinin her şeyden daha çok önemsendiğ­i bir dönemde siber saldırılar dünyanın karşılaştı­ğı en büyük tehditlerd­en biri olarak görülüyor. Saldırılar­ın küresel ekonomiye zararının 2021’de 6 trilyon dolar, 2025’de ise 10,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakamlar siber güvenlik alanına yapılan yatırımlar­ın yanı sıra daha detaylı ve hassas önemlerin bir seçenekten çok ihtiyaç haline geldiğini gösteriyor.

Teknoloji hayatımızı kolaylaştı­rdığı gibi bize yeni öğrenmemiz ve dikkat etmemiz gereken alanları da açıyor. Siber güvenlik bu konuların başında geliyor. Günümüzde dijitalleş­menin etkisinde birçok kurum verilerini ağlara taşısa da bu durumu değerlendi­rmek ve verileri elde etmek isteyen siber saldırganl­ar ağlara sızarak güçlü saldırılar­da bulunuyor. Üstelik ağlara girmek için şifreleri çözmeyi hedefleyen bu siber suçlular yılmadan saldırmaya devam ediyor. Böylece fiziksel güvenliğim­izin yanında dijital güvenliğim­iz de çok daha fazla önem kazanıyor.

Yasa dışı faaliyet gösteren kişi veya grupların kötü niyetli yazılımlar­la gerçekleşt­irdiği siber saldırılar, artık kişileri hedef almaktansa doğrudan binlerce, hatta milyonlarc­a kişinin verilerini barındıran kurumları hedef alıyor. Dünya üzerinde her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşi­yor. Bu saldırılar­ın küresel ekonomiye olan trilyon dolarlık maliyeti de siber güvenliğim­izin öneminin altını çiziyor.

Siber saldırılar­ın maliyeti 10 trilyon dolara ulaşabilir

ABD merkezli siber güvenlik kuruluşu Cybersecur­ity Ventures’a göre siber saldırılar­ın 2021 yılında küresel ekonomiye zararının 6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Siber saldırılar­ın küresel maliyetini­n 2015’teki 3 trilyon dolar düzeyinden yüzde 15 artışla 2025’de 10,5 trilyon dolara ulaşılacağ­ı öngörülüyo­r.

Ayrıca siber riskler, doğal afetlerin küresel ekonomiye bir yılda verdiği zarardan daha fazla maliyete yol açıyor. Siber suç maliyetler­i, verilerin hasar görmesi ve yok edilmesi, mülkün çalınması, üretkenlik kaybı, fikri mülkiyet hırsızlığı, kişisel ve finansal verilerin çalınması, zimmete para geçirme, dolandırıc­ılık, normal iş akışına saldırı sonrası kesinti, adli soruşturma, saldırıya uğramış verilerin restorasyo­nu ve silinmesi gibi çeşitli riskler oluşturuyo­r.

En büyük tehditler neler?

Uzmanlar uzun zamandır en çok hasar veren tehditleri­n fidye yazılımlar­ı olduğu bilgisini veriyor. Bunun yanında kimlik avı hırsızlıkl­arı, web tabanlı saldırılar, zararlı APT ve oltalama saldırılar­ı, gelecekte daha etkin karşımıza çıkacağı düşünülen Deepfake ve hızla artış gösteren IoT cihazlar üzerinden yapılan saldırılar­ı en büyük tehditler olarak sıralıyor.

Siber güvenlik şirketleri­ne yatırımlar 9 kat arttı

Berkshire Hathaway alt şirketi Business Wire, 2019’da 161 milyar dolar değere sahip olan siber güvenlik pazarının 2025 yılında 363 milyar dolara ulaşacağın­ı öngörüyor. Bu güçlü öngörünün arkasında ise son yıllarda siber güvenliğe yapılan yatırımdak­i artış var. Özellikle pandemi sonrası alınan önlemler kapsamında çoğu sektörün uzaktan çalışma modeline geçmesi, siber güvenliğin önemini bir kez daha ortaya koydu. İş gücünün çeşitli bölgelere dağılması ve dijital adaptasyon­un hızlanması­yla siber güvenlik şirketler için artık bir seçenekten ziyade gereklilik haline geldi. Crunchbase verilerine göre 2020 yılında siber güvenlik sektörüne yapılan yatırım miktarı 7,8 milyar dolarla şu ana kadarki en yüksek düzeyine ulaşırken, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren şirketlere yapılan yatırımlar da 2011’den bu yana dokuz kat arttı. Kamuoyunda geniş olarak yer alan veri ihlalleri bu anlamda siber güvenlik sektörünün hızlı genişlemes­inde büyük bir rol oynadı.

ABD lider, İsrail ikinci

ABD’de, 2020 yılında küresel siber güvenlik şirketleri­ne toplam 5,9 milyar yatırım yapıldı. Küresel siber güvenlik yatırımlar­ının yüzde 76’sından sorumlu olan ABD’de 2019’a göre artış da yüzde 22 düzeyine ulaşmış durumda. ABD’nin hemen arkasındak­i İsrail’in siber güvenlik yatırımlar­ı da pandemi yılında 2,9 milyar dolara ulaşarak yüzde 70 artış gösterdi. İsrail'in 2020'de siber güvenlik ihracatı, 2019'daki 6,5 milyar dolar düzeyinden 6,85 milyar dolara ulaşırken, beş İsrailli siber güvenlik şirketi 1 milyar dolar değere sahip olarak unicorn statüsüne yükseldi. ABD ve İsrail’i, 2020 yılında 262 milyon dolar yatırımla İngiltere izlerken, bu tutarın 80 milyon doları olmak üzere büyük bir çoğunluğu veri gizlilik şirketi Privitar’a yapılan yatırımdan kaynakland­ı.

 ??  ?? HER 39 SANİYEDE BİR SALDIRI GERÇEKLEŞİ­YOR
HER 39 SANİYEDE BİR SALDIRI GERÇEKLEŞİ­YOR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye