Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Otel, restoran ve kafeler 300 bin ara eleman arıyor

- YENER KARADENİZ

Komi ve garson gibi ara elemanları­n tam açılma sonrası memleketle­rinden dönmemesi birçok sektörde sıkıntıya yol açtı. Happy Moon’s YK Başkanı Hüseyin Aymutlu, “Otel, büfe ve restoranla­rda 300 bin civarında açık var. Biz kendi restoranla­rımızda ücretleri artırmamız­a ve prim vermemize rağmen eleman bulmakta zorlanıyor­uz” dedi.

Salgın döneminde memleketle­rine dönen ara elemanları­n, kuryelik gibi farklı mesleklere yönelmesi ve yeniden kapanma endişesiyl­e geri dönmek istememesi birçok sektörde istihdam sıkıntısın­a yol açtı. Tam açılma sonrası otel, restoran, büfe gibi birçok işletmede 300 bine yakın eleman ihtiyacı olduğunu belirten sektör temsilcile­ri, ücretleri artırmalar­ına rağmen çalışan insan bulmakta zorlandıkl­arını belirtti.

Memlekete giden dönmedi

40 restoran ile hizmet veren, yıl sonuna kadar 50 milyon TL yatırım ile 10 şube daha açacak olan Happy Moons Grup da bu sıkıntıyı yaşayan şirketlerd­en biri. Bünyesinde Happy Moon’s, İkon ve Bob’s gibi üç farklı markayı bulunduran grubun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu, “Şu an yeni açacağımız şubelerle birlikte 450 kişi arıyoruz. Otelci de, tekstilci de, manav da eleman arıyor. Salgında ‘ben ailemi geçindirem­iyorum’ deyip memlekete dönüp orada kalanlar, ‘Eylülde yine kapanırsa ben bu riski alamam’ diye geri gelmiyorla­r. Garson, bulaşıkçı, aşçı yardımcısı ve komi gibi ara elemanlar sıkıntı. Bodrum’daki 3 markamızda da tüm elemanlar İstanbul’dan geldi. Hatta; ‘arkadaşını getir, 3 ay çalışsın sana prim verelim’ dememize rağmen eleman bulamıyoru­z. Şu an otel, restoranla­r, büfelerde çalışmak üzere 300 bin kişi civarında kişi arandığını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

2 yılda 100 milyon TL yatırım

Grubun tüm şubeleri salgın döneminde 10 ay kapalı kaldı. Bu dönemde 9 milyon TL civarında bir yatırım ile bazı şubeleri yeniledikl­erini söyleyen Hüseyin Aymutlu, yeni şube yatırımlar­ına da devam ettiklerin­i belirtti. Bodrum yeni açılan 3 şube de dahil olmak üzere 2020’nin başından bu yana 44 milyon TL yatırım ile 9 şube açtıkları bilgisini veren Aymutlu, yıl sonuna kadar 50 milyon TL yatırım ile 10 şube daha açacakları­nı söyledi. Yurtdışınd­a şubeleşme çalışmalar­ına da salgına bağlı olarak yön verecekler­ini dile getiren Aymutlu, “Bakü’de şube açtık, Erbil’i de 4 ay sonra açacağız. Ondan sonra da pandemi azalırsa Londra, Dubai ve Moskova planımız var” dedi.

İstihdamı 2 bin 500’e çıkacak

Artan şubeleşmey­e bağlı olarak grupta istihdam da artıyor. Salgınla birlikte memleketle­rine giden 2 bin çalışanın açılma sonrası bin 600’ünün geri döndüğünü anlatan Aymutlu, “Şu anda kalan 400 çalışanın 200’ünü yerine koyduk. 200300’ü daha geri koymaya çalışıyoru­z. Ancak hala 200-250 personele daha ihtiyacımı­z var. Yeni açılacak şubelerimi­z ile birlikte ihtiyacımı­z 400’ü geçiyor. 2021’de her şeyin normale dönmesiyle personel sayımız 2 bin 500 olacak” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye