Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Siber tehlike çanları çalıyor

- Gülseren Üst Polat gulseren.ust@dunya.com

Verilerin gittikçe büyüdüğü, hızın vazgeçilme­zimiz haline geldiği günümüzde internete bağlanabil­en akıllı cihaz sayısı kullanımı da artıyor. Cihazların birbirleri­yle iletişim kurmaları; büyüyen verilerin kullanımı, saklanması ve yönetilmes­i ise güvenlik konusunda daha fazla önlem alınmasını zorunlu kılıyor. Çünkü siber saldırılar gün geçtikçe artıyor. Siber güvenlik pazarının 2025 yılında 363 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak siber saldırı kaynaklı global kayıplar ise bu rakamların çok daha üzerinde. 2025te 10,5 trilyon dolarlık ekonomik kayıplarda­n söz ediliyor. Rakamlar da büyük, tehlike de. Hal böyleyken hem şirkeler hem de kamu kurumları için siber güvenlik yatırımlar­ı bir tercih değil zorunluluk halini çoktan almış durumda. Bu hafta manşetimiz­de siber güvenlik konusu var. (1-10-11) Kanaat Önderiyle Gündem Özel’in bu haftaki konuğu Kur’an Araştırmal­arı Merkezi Başkanı Prof.

Ali Bardakoğlu’ydu. Şeref Oğuz, Hakan Güldağ ve Vahap Munyar’ın sorularını yanıtlayan Bardakoğlu, “Dinin bu kadar çok gündemde olması ‘çürümeye’ işaret edebilir” dedi. (2-3) Paranın Rotası’nda Ufuk Korcan, “Emekli maaşınızı kendiniz belirleyin” diyor. (8) Fatoş Bozkuş, Goldmaster’ın CEO’su Sinan Bora ile markanın hedef ve stratejile­rini konuştu. (12) Yaz sıcakların­ın hepimizi bunalttığı günlerde Yasemin Salih, mevsimin en büyük sorunu “terlemeyi” 360 derece masaya yatırdı bu hafta. (13)

Koç’un Rotası’nda Tunç Diptaş, 6 adımda krizlerden çıkmanın yolunu anlattı. (13) Genç Dünya sayfamızda ise Didem Eryar Ünlü, Yıldız Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kam’dan nükleer pil prototipi üzerinde yapılan çalışmayı dinledi. Ayrıca otonom araç ödülü alan Ilgın Gökaşar’ı taşıdı sayfasına. (14) Anekdot sayfamızda “Aklımın zekatını veriyorum” diyen ODE Yalıtım YK Başkanı Orhan Turan var. (19)

Keyifli okumalar ve şimdiden iyi bayramlar…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye