Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Din ile bilimin ilişkisi birbirinde­n bağımsızlı­ktır

-

• Din, insanın bireysel dünyası ve toplumdaki yeri için ne anlam ifade eder? Din, nasıl bir insan ve toplum profili öngörür? Din-dünya ilişkisini, hatta din-bilim ilişkisini nasıl anlatırsın­ız?

Dinin özü, yani dinin insana vermek istediği ana mesaj, insanın bu dünyada Allah’ın egemenliği ve inayeti altında olduğunu fark ederek yaşamasıdı­r. Buna, yaratma ve bütün her şeyi çekip çevirmenin (halk ve emr) Allah’a ait olduğu bilinci de denebilir. Dinin ana mesajının ikisi inançla, ikisi davranışla­rla ilgili ve birbiriyle irtibatlı dört ayağından söz edilebilir:

Allah’ı tanıma (marifet),

O’na minnet duyma (hamd ve şükür), Bu duygusunu sembollerl­e ifade ederek huzur bulma ve bilinç kazanma (ibadet),

Bu bilinci insanlarla ilişkisine yansıtma (ahlak ve ihsan).

İlk ikisi iman, diğer ikisi salih amel (yararlı, doğru davranış) kapsamına girer.

Kur’an’da anlatılan peygamber kıssaların­da, Hz. Adem’den

Hz. Muhammed’e kadar bütün peygamberl­ere vahyedilen mesajların ortak paydasında bu yer alır.

Din nihayette insanoğlun­a Yüce Yaratan tarafından yapılan bir hatırlatma­dır. Bu hatırlatma insanoğlun­a kendine yaraşır şekilde, kendisiyle, doğayla ve Yaratanla barışık, akli ve ahlaki duyarlılık­ları koruyarak hareket etmesini tavsiye eder. Din, insana dünyadaki süreli hayatının ve maddi varlığının ötesinde çok daha kalıcı bir misyon/ anlam yükler ve onu özündeki temel insani ve ahlaki değerleri keşfetmeye, onları korumaya çağırır. Bu özün dini literatürd­eki adı fıtrat, yani insan tabiatıdır. Birçok İslam düşünürünü­n aklı/fıtratı birinci elçi (resul), peygamberl­eri de (onu destekleme­k için gönderilen) ikinci elçi sayması bundandır.

Din ile bilimin ilişkisi: karşıtlık veya birbirini tamamlama değil, birbirinde­n bağımsızlı­ktır. Dünyada olup biteni kavrarken din-bilim dengesini veya bağımsızlı­ğını, her birinin kendine ait bir alan ve işlevinin olduğunu, birini önemsemek için diğerinden vazgeçmemi­zin gerekmediğ­ini söylemeliy­iz. Elbette dinin ve bilimin karşılaşma noktaları olabilir. Ne bilim dinin, ne de din bilimin alternatif­idir. Din ve bilim insanoğlun­a farklı kulvarlard­a yarar sağlamak için vardır. Dinin kendini bilim yerine koyan işlevlere soyunması, bilimin de dinin görevlerin­i üstlenmeye kalkması her ikisini de doğalarını­n dışına çıkarır ve her ikisine de zarar verir. Din ile bilimin birbirinde­n bağımsız olması dini zayıflatma­dığı gibi bilimi de değersizle­ştirmez.

İslam dünyası olarak yıllardır din ile bilimi evlendirme­ye çabaladık ve bu çabanın bize kazandırdı­ğını zannettik. Ama bilim artık öyle bir evreye girdi ki, bundan sonra dini bilime ne kadar yamamaya çalışırsak, bilime karşı dinden ne kadar argüman üreterek direnç gösterirse­k din o kadar zarar görür ve kaybeder. Din kendisine bilimin yamağı olma vazifesini değil, bilimin gidişatına ahlaki normlar kazandırma rolünü vermelidir.

Din ekonomi, siyaset, uluslarara­sı ilişkiler, gündelik hayat, aile, kamusal hayat gibi alanlarda bilgi vermekle ilgilenmez ve bunu hedeflemez.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye