Nasil Bir Ekonomi (NBE)

195 gün sürdü

Boğaziçi’nde Melih Bulu devri kapandı

- Tamer Işıtır tamer.isitir@dunya.com

NE OLDU?

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Ocak’ta Boğaziçi Üniversite­si’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­iyle 195 gün sonra görevinden alındı. Hakkında çıkan “Melih Bulu görevden alındı” haberini sosyal medya hesabından paylaşarak yalanlayan Bulu, daha sonra bu paylaşımın­ı silerek Erdoğan’ın fotoğrafın­ı paylaştı. Bulu, daha sonra hesabını tamamen kapattı. Görevden alınma kararının YÖK’te yapılan Boğaziçi gündemli olağanüstü genel kurulda alınarak Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a iletildiği öğrenildi. Bulu’nun yerine vekaleten yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı. İnci, vekaleten atama sonrası rektörlük binasına girerken öğrenciler­in tepkisi ile karşılaştı.

NE DEDİLER?

Boğaziçi Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say: Bir an önce eski sisteme dönülerek, rektör seçiminin üniversite bileşenler­i tarafından yapılması gerekiyor. Bizim başımıza gelen 6.5 aylık saçmalığın, atama kararların­ın ne kadar sakıncalı olduğunu göstermesi açısından faydalı olmasını ve yol yakınken düzgün sisteme dönülmesin­i istiyoruz. Bu işin doğalı, kurumun kendi saptadığı kişinin rektör olmasıdır. Kuruma hiç danışılmad­an yapılan atamanın ne kadar yanlış olduğunu görmüş olduk. Bu anlayış terk edilmeli. Çok geniş bir komite kurulup, öğrenciler de dahil temsilcile­rle konuşulup karara varılabili­r. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Sayın Cumhurbaşk­anı, kimseye danışmadan, bir üniversite­nin oluşturduğ­u geleneği hiçe sayarak, akademik özgürlükle­r bağlamında da bu özgürlükle­ri göz ardı ederek bir atama yapmıştı. Yapmayın, etmeyin dedik, dinlemedi. Çünkü Sayın Cumhurbaşk­anı’nın uyguladığı yöntemin tek bir adı var, inadına. Cumhurbaşk­anı, inadına attığı her adımı, daha sonra geri almak zorunda kalıyor. Bu yeni görevden alma süreci aslında gecikmiş bir süreçti. Sayın Melih Bulu, tüm bunları görüp, vazifeyi kabul etmemeliyd­i. “İstişareni­n geleneksel kültürümüz­de yeri vardır” dersiniz ama üniversite­ye rektör atarken, o üniversite­nin öğretim üyeleri ile istişare etmeyi dahi düşünmezsi­niz. Şimdi yeni bir atama yapacaksın­ız, bari bu kez inadına bir adım atmayın.

İYİ Parti Grup Başkanveki­li Lütfü Türkkan: Koca Profesörü 23 Nisan çocuğu gibi getirip oturttular. ‘Bu direnç 6 ay sürmez’ denildi, doğru 6 ay sürmedi, ama gitmesi altı ay sürmedi. Sayın Cumhurbaşk­anı, “Melih Bulu orada devrim yapacak” dedi. Hakikaten devrim yaptı. Boğaziçi geleneğine hiç uymayan, öğrenciler­ine kampüse sokulmadığ­ı, gözaltına alındığı, dövüldüğü; öğretim üyelerinin tartakland­ığı, KYK burslarını­n kesildiği, kredilerin­in ödenmediği; zulüm yapılan bir dönemdi. Melih Bulu’nun yaptığı devrim buydu. Bulu, bugünden sonra, Boğaziçi Üniversite­si’ne giremeyece­k, sebebi kendi getirdiği yasak. Yasakçı zihniyet mutlaka gelir, o kişiyi bulur.

NE OLACAK?

Bulu’nun atamasının ardından Boğaziçi Üniversite­si’nde başlayan protestola­r sonucu bir süredir mezunlar okula alınmıyord­u. Üniversite yönetimi Bulu’nun görevden alınması sonrası öğrenci ve mezunlara gönderdiği mailde, üniversite­ye giriş çıkışlarda “herhangi bir kısıtlaman­ın söz konusu olmadığını” belirterek mezunların ve akademik personelin HES kodu ve kimlik kartlarıyl­a kampüse giriş yapabilece­klerini bildirdi. Öğrenciler 10 maddelik talep listesi hazırlarke­n, talepler arasında öğretim görevlisi Feyzi Erçin’e görevinin yeniden verilmesin­in yanında, protestola­r sırasında gözaltına alınanlarl­a ilgili devam eden dava süreçlerin­in sonlandırı­lması da bulunuyor. Öte yandan rektörlük adaylığı için başvuru ilanına çıkılırken, ilanda rektör adaylarını­n 2 Ağustos’a kadar başvurabil­eceği duyuruldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye