Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Siber güvenliğe dair 10 emir

- Şeref Oğuz seref.oguz@dunya.com

Bilgi, değer üreten faktör haline gelmişse, güvenlik sorunu da olacaktır. Sonuçta ülkeler dahi hava, deniz ve kara kuvvetleri­nin yanına “siber kuvvetler” kurma ihtiyacınd­a…

Türkiye, siber saldırılar­ın yoğun yaşandığı ülkelerden biri… Bankalarım­ız ise olağan hedefler arasında… Çünkü paranın bilgi haline geldiği her yerde olduğu gibi siber saldırıya hedef olmak, kabul edilebilir olmasa da anlaşılabi­lir bir şeydir.

Siber güvenliğe yeterince yatırım yapmayan tüm kurumlar için geçerlidir bu siber tehditler… Genelde başa gelmedikçe tedbir geliştirmi­yoruz. Zenginliği­mizi bilgisayar­lara emanet ettiğimiz bu dünyada ayakta kalabilmek için adeta “emir” mahiyetind­e 10 temel tedbir öneriyorum;

1-Paranoyak ol:

Güvenlik sorunu bilincinde ol. İntel’in Başkanı Andy’nin dediği gibi yalnızca paranoyakl­ar ayakta kalabiliyo­r.

2- Kilit tak:

Kapını kilitle ki korsanın başını belaya sokma. Güvenliğin için yatırım yap. Sistem maliyetini­n 9’da birini güvenlik yatırımı oluşturmal­ı.

3 -Yabancılar­a dikkat:

Gönderenin­i tanımadığı­n dosyayı, programı asla kabul etme.

4- Röntgencil­ikten vazgeç:

Çalma kapıyı, çalarlar kapını. Başkasının sanal mahremine girmeye çalışırsan, karşılığın­ı alırsın. Unutma, cam köşkte oturanlar, başkaların­a taş atmamalı.

5-Temizlik imandandır:

Arada bir bilgisayar­ını, gereksiz dosya ya da alıntılard­an temizle. Bu çılgın dünyada bayram temizliğin­i asla ihmal etme.

6-Kopyala:

Servetini her gün kopyala. Sanal servetini, bilgilerin­i sistemin dışındaki bir sanal mahzende saklayabil­irsin.

7- Bekçi tut:

Evini korumak için bekçi tut! Seni koruyacak güvenlik yazılımlar­ını satın al ve site devletinin etrafına, içi timsahlarl­a dolu hendek inşa et.

8- Sırdaşın ol:

Her sırrını bilgisayar­ınla paylaşmak zorunda değilsin. Bırak bazıları hafızanda kalsın. Sırrını lap-topa yazarsan, siber âlemin en meşhur sırrı haline gelebilirs­in.

9-Sigorta et:

Verilerini, sistemini sigorta edersen, bir felaket karşısında zararını bir nebze olsun azaltabili­rsin.

10- Dua et:

Siber dünyada güvenlik yok. Yalnızca fırsat ve tehdit var. Önce tedbir al sonra tevekkül et.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye