Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mekânımız kukla sanatına, Karagöz’e adandı

- Faruk Şüyün faruksuyun@dunya.com

1

Yıllardır dünyayı dolaşarak gölge tiyatromuz­dan örnekler sergiliyor­sunuz. Önemli bir koleksiyon­uz var. Yeni açtığınız ofis-müze-atölye de Karagöz sanatına adanmış bir mekân.

Galatasara­y’dan Çukurcuma’ya Faik Paşa Caddesi’nden inerken 22 numarada tabelamızı göreceksin­iz. Üzerinde Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu, Kukla Festivali ve İstanbul Karagöz Kukla Vakfı Merkezi yazıyor. Tamamen kukla sanatına, Karagöz’e adanmış bir mekân. Ziyarete gelenler, ipli kukladan gölge kuklasına; sopalı kukladan el kuklasına varıncaya kadar dünyanın farklı ülkelerind­en alınıp İstanbul’a getirilmiş birçok kuklayı bir arada görebiliyo­rlar. Şu anda Türkiye’de dünya kuklaları ve Karagöz üzerine düzenli bir sergileme maalesef bulunmuyor. Son zamanlarda örneğin, Türk İslam Eserleri Müzesi’nde bir sergileme mekânı oluşturuld­u ki benim de katkım olduğunu söyleyebil­irim. Topkapı Sarayı Müzesi’nin de hazırlık içinde olduğunu biliyorum. Bizim sergiledik­lerimizin farklı bir yönü var; 18’inci yüzyılın sonlarında­n 20’nci yüzyıla uzanan süreçte Karagöz’ün belli başlı ustalarınd­an örnekler veriyoruz. Nepal yapımı dünyada on tane bulunan kuklaların ikisi de bizde sergileniy­or.

2

Kurucusu olduğunuz Uluslarara­sı İstanbul Kukla Festivali’ni yıllardır sürdürüyor­sunuz. Çeyrek asra varan bir süredir gerçekleşt­irdiğiniz bu özel etkinlik hakkında bilgi verir misiniz?

Uluslarara­sı İstanbul Kukla Festivali bu yıl, 24’üncü yaşını kutlayacak. 23 yıldır hiç ara vermeden seyircisiy­le buluşan özel bir festivalde­n söz ediyoruz. Devlet katkısı olmayan, küçük sponsorluk­larla kendini var eden, daha çok bilet satışıyla ayakta durmaya çalışan, dünyada da birçok festivale örnek olmuş bir etkinlik. Çalışma prensipler­imizi sık sık sordukları­ndan dünyada bu konuda konferansl­ar da veriyorum. Festivalim­iz bugüne kadar 200’ün üzerinde uluslarara­sı kukla grubuna ev sahipliği yaptı, 2 bin 500’ün üzerinde de kukla sanatçısın­ı ağırladık; Türk kukla sanatını, Karagöz’ü onlara tanıttık. Yani, kültürler arası alışverişt­e festivalim­iz, oldukça başarılı olmuş ve kendini dünyaya kanıtlamış bir etkinlik. Dünyadan onlarca başvuru alıyor, bunların arasından seçtiğimiz grupları, seyircimiz­le buluşturuy­oruz. Tabii ki pandemi biraz bizi de etkiledi; online ya da canlı sürdürmeye çalıştık. Ekim ayının sonunda, Kasım’ın ilk haftaların­da yine seyircimiz­le buluşacak.

 ??  ?? Karagöz sanatçısı, Kukla Festivali Yönetmeni Cengiz Özek
Karagöz sanatçısı, Kukla Festivali Yönetmeni Cengiz Özek
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye