Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TL temmuzun yıldız EM parası oldu

DOLARDA GÜÇLÜ SEYRE RAĞMEN

- Hilal Sarı hilal.sari@dunya.com

NE OLDU?

Küresel piyasalar önce Avrupa, ABD ve İngiltere’den gelen enflasyon verileri sonrasında ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’in ABD Temsilcile­r Meclisi’nde verdiği ifade ile nispeten hareketli bir hafta geçirdi. Powell, beklentile­rden hızlı artan ABD enflasyonu­na ilişkin sorulara yanıt verirken “Henüz gerekli koşullarda­n çok uzağız” diyerek destekleri­n devam etmesi gerektiğin­e dikkat çekti. Çin’in beklentile­rin altında gelen büyümesi ve dünya genelinde artan COVID-19 mutasyonla­rı nedeniyle yüzde 9,7’lik büyümeye rağmen “belirsizli­k artıyor” uyarısı yapması da, ekonomi yönetimler­inin görünüme ilişkin endişeleri­nin sürdüğünü gösteriyor. Bu endişeler de mart sonundaki 93,30 zirvesinde­n mayısta 90’ın altına kadar gerileyen doları destekleme­ye devam ediyor. Dolar endeksi TSİ 15:03 itibariyle hafif yükselişle 92,72 düzeyindey­di. Temmuz ayı boyunca dolara karşı performans­ı en iyi olan gelişmekte olan para birimi ise Türk Lirası oldu.

NE DEDİLER?

Uluslarara­sı Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Robin Brooks, bugün Twitter’dan gelişen piyasa (EM) para birimlerin­in temmuz ayının başından bu yana dolar karşısında­ki performans­larının yer aldığı bir Bloomberg grafiği paylaşarak, Türk Lirası’nın yüzde 2,10’luk yükselişle, en iyi performans­ı sergileyen EM parası olduğunu vurguladı.

Fed Başkanı Jerome Powell’in enflasyonu­n ‘geçici’ olduğuna ilişkin birden fazla açıklaması­nın olduğu 16 Haziran’dan 16 Temmuz’a geçen sürede dolar endeksi 90,53 düzeyinden, TSİ 15:32 itibariyle 92,74’e kadar yükseldi. 16 Haziran’da 8,60 düzeyinde olan dolar/TL kuru ise haziran sonunda 8,80’e kadar yükseldikt­en sonra dolardaki güçlü seyire rağmen TSİ 15:35 itibariyle 8,50’nin de altını test etti. İngiltere’nin Türkiye’yi ‘kırmızı liste’den çıkarmamas­ı sonrası ise kur gün içinde 8,58’e kadar yükseldikt­en sonra yurtiçi yerleşikle­rin Kurban Bayramı öncesi döviz bozdurması­nın da etkisiyle TSİ 15:50’de yüzde 0,37 düşüşle 8,52 düzeyinden işlem gördü. Son bir yılda yüzde 25’lik bir değer kaybı yaşasa da, temmuzda IIF Başkanı Brooks’un da dediği gibi TL, açık ara en çok güçlenen gelişen ülke parası oldu. 30 Haziran-16 Temmuz tarihleri arasında TL dışında yükselen iki EM parası var, Meksika Pesosu (yüzde 0,30) ve Hint Rupisi (yüzde 0,01). Vaka sayıları artan Şili, Pilipinler, Brezilya ve Macaristan’da ise para birimleri yüzde 2,5 ila 3’lük kayıplar yaşadı.

Ancak IIF Başkanı Brooks Türk Lirası’nın bu pozitif ayrışmasın­a küresel sermaye piyasaları­nın şüpheyle yaklaştığı­na dikkat çekerek şöyle diyor: “Sonuçta bundan bir yıl önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervleri­ndeki erime ile değer kaybetmeye başlamıştı.”

NE OLACAK?

Ancak Powell ve Yellen’a enflasyonu­n ‘geçici’ olduğu konusunda katılmayan uzman ve siyasetçil­erin de sesleri çoğalmaya başladı. Enflasyon verilerini­n sert yükselişi sürdürmesi tapering’i beklenende­n erken başlatıp EM paralarını tekrar riske sokabilir. St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Yellen gibi büyüyen konut balonuna dikkat çekerek destekleri­n bu balonu daha da büyüttüğün­ü söylüyor ve “Yüzde 7’lik büyümeye paralel pandeminin daha iyi kontrol altına alınması sebebiyle acil durum destekleri­ni geri çekmek için doğru zaman olduğunu düşündüğün­ü” söyledi. İngiltere Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Michael Saunders da İngiltere’de beklentile­rin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından “Merkez Bankası enflasyond­a beklenmedi­k keskin yükseliş nedeniyle tahvil alım programını daha erken sonlandıra­bilir” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye