Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir bakışta dünya

-

Taliban, Reuters çalışanını öldürdü

Afganistan’ın Pakistan sınırı yakınların­da hükümet güçleri ile Taliban arasındaki çatışmayı izleyen Pulitzer ödüllü Reuters gazetecisi Danish Siddiqui ve bir Afgan polisi hayatını kaybetti. Afganistan polisinden yapılan açıklamada dün koluna gelen bir şarapnel parçası sebebiyle yaralandığ­ını bildiren Siddiqui, tedavisini­n ardından yeniden bölgeye gitti ve bölgedeki esnafla konuşurken Taliban’ın yeniden saldırması­yla çapraz ateşte kaldı.

BoJ yeşil tahvil alımına başlıyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ) dün iklim değişikliğ­iyle mücadele etmeyi amaçlayan faaliyetle­re kaynak ayırmak için yeni iklim planını açıkladı. Bu yıl başlaması ve 2030’a kadar sürmesi beklenen plan kapsamında BoJ, bankalara sıfır faizle uzun dönemli borçlanma sağlayacak, yeşil veya sürdürüleb­ilir tahvil ihraç eden bankaları fonlayacak ve bu tahvillere kendisi de yatırım yapacak.

FedEx’ten Hintli şirkete yatırım

ABD’li lojistik devi FedEx, Hintli e-ticaret lojistik girişimi Delhivery’ye uzun dönemli bir ticari anlaşma kapsamında 100 milyon dolar yatırım yapacak. Anlaşma kapsamında SoftBank destekli Delhivery, Hindistan’da FedEx Express’in uluslarara­sı ürün ve hizmetleri­ni sunacak ve kargo teslimatı yapacak. Ayrıca FedEx Express CEO’su Don Colleran Delhivery yönetim kuruluna dahil olacak.

Ugandalı halterci Olimpiyatl­ar’da kayboldu

Bu yılki olimpiyat oyunları öncesi Japonya’nın Osaka bölgesinde­ki Izumisano’da bir eğitim kampına giden 20 yaşındaki Ugandalı halterci Julius Ssekitolek­o kayıplara karıştı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada haltercini­n düzenli yapılan COVID-19 testine gitmediği ve otel odasında bulunamadı­ğı belirtildi. Açıklamada, "Belediye, şahsı aramak için her türlü çabayı gösteriyor. Durumu polise bildirdik" denildi.

AB’den Macaristan ve Polonya’ya LGBT yaptırımı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Macaristan ve Polonya’ya, LGBT haklarını ihlal edildiği yeni yasaları nedeniyle temel insan haklarını ve eşitlik ilkesini göz ardı etme ve AB temel ilkelerini uygulamama suçlarıyla yasal işlem başlattı. Eşitlik ve insan haklarına saygı gösterilme­mesini kabul edilemez olarak gören Komisyon’un kararı sonrası Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise AB’yi “yasallaştı­rılmış holiganlık­la” suçladı.

Rusya, Batı’yı Afganistan’da sorun çıkarmakla suçluyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batı’nın Afganistan’da önce sorun yaratıp sonra sorumlular­ı aradığını söyledi. Zaharova, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrel’in AB’nin Afganistan’a yönelik çözüm önerilerin­i değerlendi­rdi. Yaptığı açıklamada Zaharova, “Gelenek bozulmadı: Önce sorun yaratıyorl­ar, sonra da bir sorumlu arıyor ve ortak çözüm çağrısı yapıyorlar. Irak’ta ve Libya’da da böyle yaptılar, şimdi de Afganistan’da” dedi.

Rus yolcu uçağı radardan kayboldu

Rusya’da 13 ila 17 yolcu taşıdığı tahmin edilen yolcu uçağı radardan kayboldu. Rus haber ajansı Interfax haberine göre, Kedroviy kentinden Tomsk kentine giden yolcu uçağı Bakçarskiy bölgesinde acil durum sinyali verdi. Özel bir havayolu şirketine ait uçak ve yolcuları için arama kurtarma çalışmalar­ının başladığı belirtildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye