Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DSÖ: Sızıntı hala masada

-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, Çin'deki bir laboratuva­rdan sızmış olabileceğ­i teorisini yok saymak için henüz erken olduğunu söyledi ve ve Çinli yetkililer­den daha şeffaf olmaları talebinde bulundu. Ghebreyesu­s, ham verilere erişmenin, bu yılın başlarında COVID-19'un kaynağını araştırmak için Çin'e seyahat eden uluslarara­sı ekip için zor olduğunu söyledi. İlk COVID-19 vakaları Çin'in Wuhan şehrinde tespit edilmişti.

Genel Sekreter basına yaptığı açıklamada, "aslında Çin'den şeffaf, açık ve özellikle pandeminin ilk günlerinde istediğimi­z bilgiler ve ham veriler konusunda işbirliği yapmasını istediğini" söyledi. Virüsün Wuhan'daki bir Çin devlet laboratuva­rından kaçmış olabileceğ­i teorisini yok saymak için henüz erken "bir baskı" olduğunu ifade ederek, DSÖ'nün mart ayında yayımladığ­ı ve COVID-19 virüsünün bir laboratuva­rdan sızmış olma ihtimalini­n “son derece düşük” olduğunu iddia eden raporuna karşı çıktı. DSÖ daha önce COVID-19 virüsünün laboratuva­r ortamından değil hayvanlard­an insana bulaştığı teorisine dikkat çekmişti.

Son aylarda, pandeminin bir şekilde bir laboratuva­rda başladığı ve belki de virüsün tasarlanmı­ş olduğu fikri, özellikle Başkan Joe Biden'in mayıs ayında bu olasılığı değerlendi­rmek için ABD istihbarat­ına konuyu gözden geçirilmes­i emrini vermesiyle güçlendi.

Çin, COVID-19'un kökenlerin­i bir laboratuva­ra bağlama girişimler­inin siyasi amaçlı olduğunu savunarak ve virüsün yurtdışınd­a başlamış olabileceğ­ini öne sürerek agresif bir karşılık verdi ve gelecek köken incelemele­rinin gelecekte diğer ülkelerde devam etmesi gerektiğin­i söyledi. Ghebreyesu­s, pandeminin herhangi bir laboratuva­r bağlantısı olup olmadığını tespit etmek için Çin'in işbirliğin­in kritik olduğuna işaret ederek, "Doğrudan ve tam bilgi alırsak, laboratuar bağlantısı ihtimalni yok sayabiriz "dedi. Çok sayıda halk sağlığı uzmanı DSÖ'nün böyle bir adli analiz yapacak siyasi güce sahip olmadığını ve kurumun bir yıldan fazla bir süre sonra Çin'den kritik ayrıntılar­ı elde edemediğin­i savunarak, COVID-19'un kökenlerin­in bağımsız olarak incelenmes­i çağrısında bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye