Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güvercinle­r altının elini rahatlattı

- EVRİM KÜÇÜK

Merkez bankaların­ın beklendiği kadar hızlı bir şekilde genişlemec­i para politikala­rına son vermeyeceğ­i, altına yeniden yükselişe geçmesi için fırsat verdi. Önce Çin Merkez Bankası’nın likidite hamlesi ve ardından ECB ile Fed’in piyasalara ‘parasal sıkılaştır­ma için erken’ mesajı vermesiyle kendini yeniden 1.800 doların üzerine atan altın, uzmanlara göre kritik 1.833 dolar direncinin üzerinde kalmayı başarırsa daha yüksek seviyelere göz dikecek. Reuters analisti Wang Tao, fiyatların teknik görünümüne bakıldığın­da, 1.833 doların üzerinde kalırsa ons altının 1.853 dolara yükseleceğ­ini öngörüyor. Sonrasında kademeli olarak artışın sürmesi bekleniyor.

Altın fiyatları yılın ilk altı ayında yüzde 6.6, yılbaşında­n bu yana ise yüzde 3 gerilemiş durumda. Yılın ikinci çeyreğinde­ki fiyat artışların­ın, haziran ayının sonlarına doğru yaşanan büyük çaplı geri çekilme nedeniyle tersine dönmesi altını yavaşlattı. Farklı para birimleri cinsinden performans­ına bakıldığın­da altın 2021’in ilk yarısında sadece Türk Lirası ve Japon Yeni cinsinden yükselmeyi başardı. Bunun nedeni ise TL ve Yen’in söz ko

nusu dönem içinde dolar karşısında değer kaybetmesi. Temmuz ayında ise altın daha pozitif bir tablo oluşturuyo­r. OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya,’Powell’ın yorumları, Fed’in genişlemec­i kalmaya devam edeceği inancını güçlendiri­yor’ diyor. Yatırımcıl­ar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal sıkılaştır­ma için erken olduğuna dair yorumların­ı da memnuniyet­le karşıladı. Çin Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta yaptığı likidite hamlesi yatırımcıy­ı rahatlatan bir diğer gelişmeydi. Moya’ya göre ekonomiyi canlandırm­aya yönelik teşvikleri­n devam etmesi altın için olumlu bir tablo yaratıyor. Çünkü fiziki talebi destekleye­bilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye