Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Para bir eve yatırılama­yacak kadar değerli

- BARIŞ ERKAYA

REIDIN-GYODER’in haziran ayı Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre markalı konut satışların­da peşinat kullanım oranı yüzde 68’e yükselmiş. Konut alımında tarihi olarak kredi kullanımı en düşük, peşinat kullanımı en yüksek seviyeleri­nde. Konut almak isteyenler için paranın maliyetini­n en yüksek olduğu dönemlerde­yiz. Artan enflasyon nedeniyle “En kârlı para eldeki paradır” stratejisi­nin zirve yaptığı günler. Neden mi? Hesap çok basit. Hesaplanma­sı gerekense paranın alternatif maliyeti .

2 MİLYON TL’NİN YAPABİLECE­KLERİ

Yani: Şu anda 1 yıl içerisinde sağlanabil­ecek en az riskli ve en yüksek getiri yıllık bazda düşünürsen­iz tahvil veya bonolarda. Aylık yüksek getirili yatırım aracı düşünürsek mevduatta. 2 milyon TL’lik bir konuttan yola çıkalım. Pazarlıksı­z elde edeceğiniz aylık net getiri 26 bin TL ile 32 bin TL arasında. Peki aynı parayı konuta yatırırsak? Örneğin şehre yakın yerde müstakil yaşam istiyorsan­ız elinizdeki seçenekler yok denecek kadar az. Peki mevduatta 2 milyon TL’nin getireceği ayda 26 bin TL - 32 bin TL ile bir ev kiralamanı­z durumunda ne kadar seçenek var? Sayısız.

Bir adım daha öteye götürelim. İstanbul’da ortalama bir konut yatırımını­n geri dönüş süresi 23-26 yıl arasında.

Bu da 2 milyon TL’lik bir konut için 7 bin 246-6 bin 410 TL arasında aylık kira getirisi demek.

Bunu da mevduat faizinden elde edilecek faiz getirisind­en düşelim. 19 bin 500 TL-25 bin TL arasında kiraya sahip müstakil konutta oturup, üstüne üstlük konutu alsaydık elde edeceğimiz kira getirisini de anaparaya eklemiş olduk. Bu, paranızın her ay miktarını artıracağı için bir de size bileşik faiz getirisi sağlayacak. Alacağınız her konutun, zirve yapmış emlak vergileri gibi diğer durduk yere götürüleri­ni bu hesaptan düşmedik bile.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye