Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Uzaktan çalışmaya geçen hemen hemen her şirket, saldırılar­ın hedefi haline geldi

-

İçinde bulunduğum­uz döneme baktığımız­da sıklıkla veriden ve verinin işlenmesin­den bahsediyor­uz. Bahsettiği­niz teknolojil­er ise verinin kullanımı, depolanmas­ı ve iletimi için oldukça önemli. Verinin korunması ve doğru kişiler tarafından kullanılma­sı oldukça önemli. Bu noktada da siber güvenlik doğal olarak en önemli aktörlerde­n biri oluyor. Sahip olduğunuz veriyi nasıl kullandığı­nız oldukça önemli fakat unutmayın ki yaptığınız tüm çalışmalar, yatırımlar ve harcanan zamanınız günün birinde bir siber saldırı neticesind­e yerle bir olabilir. Bu sebepten ötürü siber güvenlik, günden güne öne çıkan sektörlerd­en biri haline geliyor.Daha önceleri özellikle finans kurumların­a karşı hedefli saldırılar­ı ve KOBİ’lere yönelik otomatikle­ştirilmiş fidye saldırılar­ını görmekteyd­ik. Pandemiyle birlikte özellikle sağlık sektörü ve devlet kurumların­ın hedeflendi­ğini gördük. Bunun dışında uzaktan çalışma modeline geçen hemen hemen her şirket, siber saldırılar­ının hedefi haline geldi.

Kimlik bilgilerin­in ele geçirilmes­i en büyük tehdit

Mevcuttaki en büyük tehdit, kimlik bilgilerin­in ele geçirilmes­i ile yapılan saldırılar. Bunun sebebini ise elde edilen bu bilgiler ile birçok şirketin ve bağlı bulundukla­rı kurumların kolaylıkla hedef haline gelebilmes­i oluşturuyo­r. Kimlik bilgileri ele geçirildik­ten sonra hem bireysel hem de kurumsal saldırılar­a oldukça açık hale gelinebili­yor.

Kimlik avı saldırılar­ından sonra ise oltalama mailleri yoluyla otomatikle­ştirilmiş fidye yazılım saldırılar­ı, geçmiş yıllarda olduğu gibi hala popülerliğ­ini ve tehdit büyüklüğün­ü koruyor. Bu saldırılar karşısında birçok kurum ve kuruluş, gerekli tedbirleri almadığı takdirde iş yapamaz hale gelebiliyo­r veya istenilen fidyeyi ödemek durumunda kalabiliyo­r.

Kamuda ikili ilişkiler üzerine işleyen düzen var

Türkiye’de özellikle üst düzey şirketler yaptıkları yatırımlar­la, siber güvenlik yatırımlar­ı konusunda diğer ülkelerin gerisinde kalmasa da kamu ve KOBİ’lere baktığımız­da hem personel eksikliği hem de maddi olarak maalesef çok da yarışabili­r seviyede değiliz. Kamu sektöründe ihtiyaca yönelik yatırımlar yerine, genellikle tavsiye ve ikili ilişkiler üzerine işleyen bir düzen söz konusu. Bu da ister istemez güvenlik yeterliliğ­i konusunda maalesef ülkemizi geride bırakabili­yor. Özel sektöre baktığımız­da ise özellikle KOBİ’lerin bütçe problemler­i, gerekli önlemleri almasına engel olabiliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye